DF og S: USA-ambassadør går for langt

DIPLOMATI: Det er i orden, at USA's ambassadør mener, at Danmark skal bruge flere penge på Forsvaret. Men hun skal ikke blande sig i, hvad pengene skal bruges til, understreger DF og S.

Carla Sands har været ambassadør til Danmark i knap to år.
Carla Sands har været ambassadør til Danmark i knap to år. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, går for langt, når hun specifikt angiver, hvad Danmark bør indkøbe for de flere penge, som USA gerne ser, Danmark tilfører Forsvaret. Det er meldingen fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, efter at Carla Sands i et interview med Jyllands-Posten i weekenden sagde, at Danmark burde købe flere F-35 kampfly og investere mere i overvågning i Arktis.

”Det går simpelthen ikke, at den amerikanske ambassadør begynder at pinde ud præcis, hvad Danmark skal købe. Det er Folketingets forsvarsforligskreds og Folketinget som sådan, der bestemmer, hvad der skal købes, og hvor meget det skal koste,” siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen og fortsætter:

”Det er ikke acceptabelt, når den amerikanske ambassadør gør den slags. Det har jeg lige godt aldrig oplevet før.”

Fly af et bestemt mærke
Danmarks nye F-35-fly, som vi fra 2023 til 2027 modtager 27 eksemplarer af, bliver produceret af amerikanske Lockheed Martin. Socialdemokratiets forsvarsordfører Bjarne Laustsen opfatter Carla Sands' udmelding, om at vi skal købe flere F-35'ere, som en salgstale for Lockheed Martin.

Jeg vidste ikke, at hun var blevet flymægler. Jeg tænker, hun først og fremmest var diplomat.

Bjarne Laustsen, MF, Forsvarsordfører, S

”Jeg vidste ikke, at hun var blevet flymægler. Jeg tænker, hun først og fremmest var diplomat. Det er et nybrud, at vi har en ambassadør, der siger, at vi skal købe fly af et bestemt mærke,” siger Bjarne Laustsen og fortsætter:

”Det havde hun nok ikke sagt, hvis vi havde valgt Eurofighter i stedet for F-35 som Danmarks nye kampfly.” 

Op til Danmark at afgøre
Ifølge en talsmand fra den amerikanske ambassade, så er køb af kampfly og investering i Arktis kun to forslag til, hvordan pengene kunne bruges. Hvad pengene skal gå til, er op til Danmark selv at afgøre.

”På spørgsmålet om, hvad Danmark kunne gøre for at opfylde sit løfte, sagde ambassadøren, at det er op til Danmark at afgøre, hvordan det vil opfylde sit mål for forsvarsudgifter og forpligtelser over for Nato-alliancen. At købe flere F-35'er eller øge investeringerne i eftersøgning og redning i Arktis er kun to mulige måder for Danmark at opfylde sit mål. Investering i vores fælles forsvar er i Danmarks egen og vores gensidige interesse,” lyder det i en udtalelse fra en talsperson fra den amerikanske ambassade i København.

Træt af ambassadørens facon
I weekendens interview i Jyllands-Posten er Carla Sands ude med riven efter de danske politikere for ikke at ville bruge de to procent af bruttonationalproduktet på forsvar, som Nato-landene på et topmøde i 2014 lovede hinanden, at de ville arbejde hen imod at bruge i 2024. På det tidspunkt forventes det danske forsvarsbudget kun at udgøre 1,5 procent af BNP. Et løft på omkring 0,3 procentpoint i forhold til i dag, men langt fra tilfredsstillende set med amerikanske briller.

I sine knap to år som USA's ambassadør i Danmark har Carla Sands leveret det budskab et utal af gange i debatindlæg, interviews og taler.

I flere partier på Christiansborg er man generelt ved at være træt af den amerikanske ambassadørs facon.

Som en borgerlig forsvarsordfører siger:

”Vi har forstået budskabet, og vi er enige i, at der skal flere penge til Forsvaret. Men hendes stil bryder jeg mig ikke om.”

Med i tasken
I næste uge i London skal statsminister Mette Frederiksen (S) deltage i sit første Nato-topmøde. Forud for mødet har USA meddelt, at de øvrige Nato-lande forventes at medbringe planer for, hvordan de vil nå de to procent.

På et møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag vil Mette Frederiksen orientere nævnets medlemmer om, hvilke budskaber og udmeldinger statsministeren tager med i tasken til London.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)