DF om 2025-plan: Der er ikke penge til topskattelettelser

2025-PLAN: Mens Dansk Folkeparti ikke ser topskattelettelser som en del af en 2025-plan, så mener Liberal Alliance, at regeringen ikke går langt nok i sit 2025-udspil.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Reaktionerne i blå blok er delte, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag løftede sløret for nogle af hovedpunkterne i regeringens 2025-udspil

Planen byder blandt andet på topskattelettelser på fem procentpoint for dem, der tjener op til en million kroner om året, og det huer ikke Dansk Folkeparti. Kristian Thulesen Dahl har hele tiden forholdt sig kritisk til skattelettelser – og særligt i topskatten. Og det er fortsat udgangspunktet forud for forhandlingerne, fortæller finansordfører René Christensen.

”Vores udgangspunkt er, at der ikke skal være topskattelettelser. Vi kan ikke se, at der er finansiering til topskattelettelser, og vi kan heller ikke se, at der er behov for topskattelettelser. Så det er ikke noget, der står på vores liste,” siger René Christensen til TV 2 News.

LA: 90 procent i mål
Liberal Alliances leder Anders Samuelsen har flere gange gjort det klart, at hvis ikke der kommer en topskattelettelse på mindst fem procentpoint, så kan hans parti ikke længere støtte Lars Løkke Rasmussen og regeringen.

Men regeringen lægger ikke op til en topskattelettelse, som Liberal Alliance har ønsket. Lars Løkke Rasmussen fortalte mandag aften, at regeringen agter at give en skattelettelse på fem procentpoint til den gruppe af topskatteydere, der tjener mindre end en million kroner om året. Dermed står borgere med en årsindkomst på over en million kroner ikke til en topskattelettelse.

Og spørger man Liberal Alliance, er partiet positiv over det samlede udspil, og skatteordfører Joachim B. Olsen mener, at man er 90 procent i mål i forhold til partiets ønsker. Men han understreger, at der stadig mangler et stykke, og at partiet ikke kan leve med 2025-udspillet, som det ligger nu.

”Nej, vores ønsker er jo kendte, og dem vil vi bringe med til forhandlingsbordet. Alle partiers ønsker skal bedømmes på, om de er rimelige i forhold til partiets størrelse og den pose penge, der er at forhandle om. Og set i det lys er vores ønske om at lette topskatten med mindst – og jeg vil gerne understrege, at det er mindst – fem procentpoint et fuldstændig rimeligt krav,” siger Joachim B. Olsen til Berlingske.

S: Dybt bekymret
I rød blok er der ikke meget andet end hovedrysten tilovers for udsigten til topskattelettelser. Politisk ordfører Nicolai Wammen understreger, at Socialdemokraterne er imod topskattelettelser, da han ikke mener, at de løser de udfordringer, Danmark står over for. Han så hellere, at pengene blev brugt på at investere i velfærd og arbejdspladser.

”Hvis det viser sig, at der kan sikres en ansvarlig finansiering af skattelettelser, så skal det være til almindelige og de laveste indkomster,” siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse og fortsætter: 

”Statsministeren sagde ikke et ord om, hvor pengene skal komme fra. Djævlen ligger jo som bekendt oftest i finansieringen. Jeg er dybt bekymret for, hvad det katalog af ubehageligheder, regeringen selv har bebudet, viser sig at indeholde,” siger han og opfordrer til, at Lars Løkke laver en bred politisk aftale.

SF: Whisky-bæltets fest fortsætter
Heller ikke hos SF er man tilfreds med det nye udspil. Ifølge formand Pia Olsen Dyhr forklæder Løkke sin 2025-plan som en styrkelse af velfærden, og det er både uærligt og usympatisk, mener hun.

”Festen fortsætter i whisky-bæltet. Sidste år var der rabat på luksusbiler og dyre villaer. Nu ser det ud til, at regeringen vælger at fortsætte i samme spor og give lønforhøjelse til de borgere, der allerede har mest. Regningen sender Løkke endnu engang til kontanthjælpsmodtagere, studerende og de nedslidte, der skal endnu senere på pension. Det ligner en usolidarisk og en skæv kurs for Danmark,” siger Pia Olsen Dyhr.

Samme melding kommer fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:

”Vi kan ikke blive ved med at sænke skatten i toppen og så tro, at samfundet bliver ved med at hænge sammen. Uligheden har været stigende i Danmark de seneste mange år, og nærmest alle offentligt ansatte er pressede af nedskæringer og effektiviseringer. Derfor er tiden til at investere i uddannelse, velfærd og tryghed frem for at klatte pengene væk på ufinansierede skatterabatter,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00