DF om vælgerlussing: S har rykket sig på udlændingepolitikken

VALG: Gårsdagens valgresultat bød kun på et enkelt mandat til Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet mod de fire, partiet sad på i forrige valgperiode. Løfter fra Socialdemokratiet og ultimative krav fra Stram Kurs og Nye Borgerlige er blandt årsagerne, forklarer DF'ere om nederlaget til Altingets 'Mød partierne'-arrangement.

Mikkel Lind Sorgenfrey

Dagen derpå er sjældent sjov. I dag er ingen undtagelse for Dansk Folkeparti, som har fået sig noget af en vælgerlussing til europaparlamentsvalget. Partiet er gået fra fire til kun et enkelt mandat, og partiet mister den EU-erfarne Anders Vistisen og må de næste fem år nøjes med den 29-årige retsordfører Peter Kofod (DF).

Derudover står DF i mange meningsmålinger til noget nær en halvering i Folketinget i forhold til seneste valg i 2015 med en vælgerflugt på 223.660 stemmer. Det viser et gennemsnit af målinger foretaget af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet for Altinget i midten af maj måned.

”Der er masser tid endnu i den her valgkamp. Vi arbejder benhårdt for at få så mange som muligt til at stemme på DF,” siger Peter Skaarup.

Socialdemokratiet ser ud til at kapre 63.330 stemmer fra DF. Gruppeformand Peter Skaarup slår dog koldt vand i blodet.

De dårlige resultater og meningsmålinger skyldes ifølge flere DF’ere, at partiet ikke giver løfter til højre og venstre. Én af dem er Martin Henriksen.

”Jeg synes, det er en underlig valgkamp det her. Det er meget nemt at love alt muligt, som Socialdemokraterne gør det,” siger udlændingeordfører Marin Henriksen.

”Men det er utrolig vigtigt at holde fast. Hvis man virkelig tror på, at det indholdsmæssige i ens politik er rigtigt, så bliver man nødt til at overbevise folk om den,” siger han.

Også Stram Kurs og Nye Borgerlige ser ud til at erobre henholdsvis 50.640 og 42.200 stemmer fra DF. Martin Henriksen mener dog ikke, at de to partier gavner mærkesagen.

"Det er blevet vanskeligere at diskutere, hvorfor det er vigtigt at have en stram udlændingepolitik. Nu diskuterer man ultimative krav, men ikke så meget substans. Og det er ærgerligt," siger Martin Henriksen.

Socialdemokratiet har rykket sig
Selvom udlændingedebatten har fyldt meget, ikke mindst i valgkampen, så har velfærd i den grad også været et emne i fokus. Spørgsmålet, om hvornår danskerne skal gå på pension, har været et af de helt store. Også for Dansk Folkeparti.

Har I talt for meget velfærd og for lidt udlændinge?

”Jeg taler om udlændingepolitik hele tiden. Jeg synes også, at andre elementer er vigtige, for udlændingepolitik er selvfølgelig også et spørgsmål om økonomi og velfærd,” svarer Martin Henriksen med henvisning til, at besparelser på udlændingeområdet kan bruges på eksempelvis velfærd. Han mener ikke, at vælgerflugten skyldes DF’s fokus på velfærd.

”Det er Socialdemokratiet, som har rykket sig på udlændingepolitikken,” siger Martin Henriksen.

Ifølge DF’s gruppeformand Peter Skaarup er der dog forskel på DF og Socialdemokratiet.

”Når vi kræver mange skattekroner ind, skal vi sikre os, at det er de rigtige, der får gavn af dem. Derfor vil vi gerne spare to millioner på asylområdet,” siger Peter Skaarup.

Martin Henriksen mener også, at DF gør det bedre end Socialdemokratiet.

”Første prioritet er at tage os af vores egne. Hvis du kommer udefra, så vil du være fattigere nu end under Thorning-regeringen,” siger han om immigranter på offentlig forsørgelse.

Klimatossernes skyld
På valgaftenen i går var Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF) at finde blandt gæsterne til Dansk Folkepartis valgfest i Snapstinget på Christiansborg.

I en tale forklarede hun, at det måske er ”klimatossernes” skyld, at valgdeltagelsen blev så høj:

”Måske er det alle klima… Hvad er det nu, man kalder dem: klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i,” sagde hun.

Martin Henriksen mener ikke, at vælgerflugten kan være et manglende fokus på klima fra DF’s side.

”Danmark er et foregangsland, også på klima, og det er vi, fordi DF har været med til en række klimaaftaler på Borgen,” siger han og maner til ro:

”Men nogle gange kan debatten godt køre lidt af sporet. Jeg synes ikke, vi skal gå i panik.”

Peter Skaarup mener heller ikke, at ”kloden er ved at gå under”:

”Men vi skal have alle med, for problemet er reelt nok. Der er ikke nogen, der er uenige om, at vi skal begrænse CO2-udledningen,” siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)









0:000:00