DF overvejer at støtte minusvækst i kommuner

MINUSVÆKST: Selvom Dansk Folkeparti sagde det modsatte under valgkampen, overvejer partiet nu at støtte regeringens planer om minusvækst i kommunerne.

Trods sit valgløfte fra i sommer overvejer Dansk Folkeparti at støtte regeringens planer om minusvækst i kommunerne. 
Trods sit valgløfte fra i sommer overvejer Dansk Folkeparti at støtte regeringens planer om minusvækst i kommunerne. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

I sommer gik Dansk Folkeparti til valg på, at kommunerne skulle have flere penge til velfærd.

Men til trods for det, vil partiet ikke blokere for et centralt lovforslag, som betyder flere års minusvækst i kommunerne. Det skriver Politiken fredag.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl skal fredag til forhandlinger om næste års finanslov, og han forklarer, at han ikke endnu ved, hvad partiet skal mene om lofterne for de kommende år.

"Nej, vi har ikke lagt os fast på det. Den overvejelse, vi gør os politisk, er, om vi skal tage det som ren teknik i virkeligheden. Som noget, man senere kan ændre. Eller om vi skal se på det som det loft, der reelt skal være. Og dermed gå ind i en forhandling med regeringen om, hvad niveauet så i stedet skal være," siger han.

Den konkrete forslag beskriver det specifikke loft for kommunale udgifter for 2017 til 2019, og regeringen har her indregnet sin ambition om det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det vil årligt fjerne en procent af kommunernes budgetter for at bruge pengene mere effektivt, og det betyder, at kommunernes budgetter gradvis skal nedbarberes med mere end to milliarder årligt.

Tidligere har Kristian Thulesen Dahl afvist, at Dansk Folkeparti vil støtte besparelser i kommunerne og samtidig lovet, at partiet aldrig ville gå med til en politisk aftale om minusvækst i kommunerne – medmindre kommunerne selv skulle indgå en aftale med regeringen.

Formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm (V) mener, at det åbenlyse svar på DF's overvejelser må være at stemme nej til regeringens udgiftslofter og dermed bruge sin indflydelse til at annullere omprioriteringsbidraget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00