DF støtter afskaffelse af kriminel lavalder

STRAF: DF er klar til at afskaffe den kriminelle lavalder helt. Forslaget strider mod FN-regler og råd fra regeringens Ungdomskommission.

Venstres Socialordfører, Ellen Trane Nørby, foreslog i et debatindlæg i Politiken torsdag, at man i stedet for at sænke den kriminelle lavalder bør afskaffe den helt. I stedet for en sænkning vil hun have indført et selvstændigt system af ungdomsdomstole for alle lovovertrædere under 18 år.

Og det forslag vækker genhør hos støttepartiet Dansk Folkeparti.

"Det er et udmærket forslag, som vi meget gerne diskuterer fordomsfrit. Man kan jo håbe på, at der kom det ud af det, at regeringen vil sænke den kriminelle lavalder endnu mere," siger socialordfører Martin Henriksen ifølge Jyllands-Posten til Ritzau.

Regeringen har varslet at sænke lavalderen fra 15 til 14 år, mens DF ønsker, at lavalderen skal sænkes til 12 år.

Martin Henriksen stiller sig positivt over for et system med ungdomsdomstole, som han mener vil kunne forbedre retssikkerheden såvel som sanktions- og behandlingsmuligheden for den enkelte unge kriminelle.

Dansk Folkepartis udmelding kommer på et tidspunkt, hvor Venstres retsordfører Kim Andersen ellers havde lagt ideen på hylden. Kim Andersen meddelte i går til Jyllands-Posten, at han finder forslaget interessant, men at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at diskuttere det yderligere.

I strid med FN-regler
Dansk Folkepartis opbakning kommer samtidig med, at forslaget kritiseres skarpt af Birgitte Holmberg Pedersen, der er medlem af regeringens eget Ungdomskommission og Børnerådet.

Til tv2.dk siger hun, at forslaget strider mod FN´s Børnekonvention, som pålægger alle lande at fastsætte en minimumsalder for kriminel afstraffelse. Desuden er en afskaffelse af den kriminelle lavalder ikke i overensstemmelse med Ungdomskommissionens forslag til regeringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Kim Andersen

Fhv. generalkonsul, Flensborg
HG (Grenaa Handelsskole 1978), stud.rer.soc. (SDU 1983-84)

0:000:00