DF til styrelse: Fingrene væk fra tobakken

RYGNING: Myndighederne skal holde sig væk fra danskernes tobak, mener Dansk Folkeparti, efter at Sundhedsstyrelsen har foreslået højere cigaretpriser og en national plan for udfasning af tobak.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Står det til Sundhedsstyrelsen, skal Danmark til kamp mod rygningen.

I et internt notat foreslår Sundhedsstyrelsen ifølge Politiken højere cigaretpriser, neutrale pakker gemt under disken og en national plan for udfasning af tobak.

Men spørger man Dansk Folkeparti, skal myndighederne blande sig uden om danskernes rygning.

”Vi mener det, som vi hele tiden har ment: at vi nu skal lade det område ligge. Vi er kommet så langt ned i forhold til rygere, så vi mener, at nu må vi tage fat på andre ting,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til Politiken.

Hun mener ikke, at det hjælper noget at gøre det hverken dyrere eller sværere at ryge. Derimod bør man tage fat på den sociale indsats, hvor man kigger på, hvorfor folk ryger og begynder at ryge.

Glæde hos Kræftens Bekæmpelse
Anbefalingerne i det interne notat er en af Sundhedsstyrelsens mere markante udmeldinger i nyere tid, og den glæder Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

”Det er en klar anerkendelse af, at tobak er det alvorligste forebyggelige sundhedsproblem i Danmark. Der findes ingen farligere lovlige stoffer end tobak, som mennesker frivilligt udsætter sig selv for,” siger Leif Vestergaard Pedersen til Politiken.

Mens Dansk Folkeparti er kritiske i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, kalder Socialdemokraterne dem spændende. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til Politiken, at hun nu ser frem til at modtage Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til regeringens nye kræftplan.

Sundhedsstyrelsens faglige oplæg bliver efter planen overdraget til regeringen og offentliggjort i starten af juli, hvorefter der vil starte forhandlinger med Folketingets partier om en ny kræftplan, Kræftplan IV, der skal lanceres til efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00