DF vil bekæmpe befolkningseksplosion i Afrika

UDVIKLING: Danmark skal ind i kampen mod befolkningseksplosionen i især Afrika. For hvis ikke den bremses, vil endnu flere migranter søge mod Europa, mener DF's udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

Politikere skal også turde tale om, hvordan man bekæmper befolkningseksplosionen i Afrika, mener Claus Kvist Hansen (DF)
Politikere skal også turde tale om, hvordan man bekæmper befolkningseksplosionen i Afrika, mener Claus Kvist Hansen (DF)Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kasper Frandsen

I pænhedens navn har danske politikere ikke turde tage bladet fra munden og tale åbent om et næsten uoverkommeligt problem, der venter lige om hjørnet.

Det handler om, hvordan vi håndterer og forholder os til, at antallet af afrikanere forventes at blive øget med næsten en milliard mennesker frem mod 2050.

Det mener Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

Men det skal der ændres på, når forhandlingerne om fremtidens danske udviklingspolitik for alvor sparkes i gang af udenrigsminister Kristian Jensen (V), der lørdag den 18. juni præsenterer regeringens udspil til en ny udviklingspolitisk strategi.

”Vi har rigtigt travlt, hvis vi skal bremse befolkningseksplosionen. Og ja, det er et følsomt emne. Men det kan ikke være rigtigt, at vi kun tør tale om ting, vi er enige om i pænhedens navn – der går simpelthen et jerntæppe ned, når folk taler om det her,” siger DF-ordføreren.

Skal stoppe migranter
Regeringen har lagt op til, at der i den kommende strategi skal være fokus på kvinders rettigheder og reproduktiv sundhed. Men det er ikke nok, mener regeringens største støtteparti.

”Vi er klar til at gå et skridt videre og ser meget gerne, at Danmark bliver meget mere håndfaste og italesætter problemet klart og tydeligt. Udviklingsbistand giver ikke meget mening, hvis vi ikke får løst netop den opgave,” siger Claus Kvist Hansen.

Han påpeger, at arbejdsmarkederne og samfundet i Afrika ikke kan nå at skabe arbejdspladser nok samt levere sundhedsydelser og uddannelse til alle i samme tempo, som befolkningstallet forventes at stige.

Og derfor er der brug for at sætte ind nu. Ellers bliver det umuligt at bremse antallet af afrikanske migranter, der i stedet risikerer at stige, mener Claus Kvist Hansen.

Men risikerer man ikke at gå for langt, når I vil forsøge at kontrollere noget så privat som antallet af børn, man får?  

”Det kan være gyldige argumenter at spørge til, om det er utidig indblanding i folks private sfære og landes demografiske sammensætning. Men hvis fremskrivningerne holder stik, giver det ingen mening at tale om følsomhed – så har vi et problem, vi ikke slipper af med,” siger han.

Læs hele interviewet på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00