DF vil have betinget statsborgerskab

KRIMINALITET: Man skal kunne miste sit statsborgerskab i de første ti år efter tildelingen, hvis man begår personfarlig kriminalitet eller tilskynder til terror, mener Dansk Folkeparti. Venstre er positivt afventende, mens Socialdemokraterne afviser.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil gøre det lettere at tage statsborgerskabet fra kriminelle. (Claus Bech / Scanpix)
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil gøre det lettere at tage statsborgerskabet fra kriminelle. (Claus Bech / Scanpix)Foto: Claus Bech / Scanpix
Erik Holstein

Får man et halvt års fængsel eller derover i prøveperioden, skal statsborgerskabet ryge. Det vil typisk være sager om voldtægt, grov vold eller drab. Men naturligvis også ved terror eller tilskynding til terror.

Peter Skaarup
Retsordfører og gruppeformand (DF)

”Det kan ikke være rigtigt, at man er ”home safe”, hvis man begår en grov voldshandling et par måneder efter, man har fået dansk statsborgerskab. Det skal have konsekvenser, hvis man reagerer med et: ”Tak for statsborgerskabet, nu kan jeg begå kriminalitet uden at blive smidt ud”.”

Sådan siger Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand Peter Skaarup, der vil gøre det lettere at fratage kriminelle statsborgerskabet. Helt konkret ønsker DF en prøveperiode efter tildelingen af det danske statsborgerskab:

”Et statsborgerskab skal være betinget de første ti år efter tildelingen. Hvor man får de normale rettigheder ved et statsborgerskab, men sådan at man kan miste det igen, hvis man opfører sig fuldstændig vanvittigt i prøveperioden,” siger Peter Skaarup.

Et halvt års fængsel
DF ønsker en model, hvor hammeren falder ved en fængselsstraf af en vis størrelse:

”Får man et halvt års fængsel eller derover i prøveperioden, skal statsborgerskabet ryge. Det vil typisk være sager om voldtægt, grov vold eller drab. Men naturligvis også ved terror eller tilskynding til terror,” siger Skaarup og fortsætter:

”Det skal ikke være som ved udvisninger, hvor man kan blive idømt flere betingede udvisninger. Frakendelse af statsborgerskabet skal være ubetinget.”

Peter Skaarup kalder det "tankevækkende", at der i sidste øjeblik bliver plukket ansøgere af den liste til tildeling af statsborgerskab, Folketinget skal godkende:

”Det sker, fordi de pågældende har begået så alvorlig kriminalitet, at de ikke længere opfylder betingelserne. Når ansøgere kan lave kriminalitet i den korte periode, Folketinget behandler lovforslaget, opstår der selvfølgelig også sager, umiddelbart efter ansøgerne er godkendt. Men så er de nye statsborgere fredet, selvom de begår grov kriminalitet. Det er jo urimeligt.”

Samme praksis som ved terror
Dansk Folkeparti er principielt imod dobbelt statsborgerskab, men Peter Skaarup forestiller sig, at man i prøveperioden kan beholde sit gamle statsborgerskab. Så man ikke gør kriminelle statsløse, hvis de mister det danske statsborgerskab igen.

Spørgsmålet er så, om DF-forslaget ikke vil stride mod forpligtelser i internationale konventionerne eller i grundloven. Det afviser Skaarup.

”Princippet findes allerede i lovgivningen i dag. I Danmark kan man annullere et tildelt statsborgerskab, hvis folk begår terror. Problemet er bare, at den bestemmelse stort set aldrig bliver anvendt i praksis.”

Positivt afventende
Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, støtter hensigten med DF-forslaget:
”Vi er helt enige i intentionerne om, at man skal gå så langt som overhovedet muligt for at fratage statsborgerskabet fra folk, der begår terror eller alvorlig kriminalitet. Vi har selv noget med om det i vores eget udlændingeudspil,” siger Lauritzen, der dog først vil se et konkret forslag fra DF:

”Det skal kunne gennemføres, uden vi overtræder de internationale konventioner. Så vi bliver nødt til at afvente det endelige forslag, før vi kan tage stilling.”

Nej fra S
Socialdemokraternes udlændingeordfører, Ole Hækkerup, er derimod afvisende:
”Jeg kan da godt se en idé i det, men jeg tror ikke på det i praksis. Det vil ikke have den store effekt, og jeg tvivler på, det kan lade sig gøre i forhold til grundloven,” siger Ole Hækkerup og tilføjer:

”Det er rigtigt, at man i dag kan fratage et statsborgerskab i terrorsager, men så er det op til domstolene. Det mener jeg også, det bør være fremover.”

Dansk Folkeparti vil inden længe udmønte intentionerne i et konkret beslutningsforslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00