DI: Minister må sikre fælles EU-standard for miljøgodkendelser

EU: Mange virksomheder er ikke miljøgodkendte. Miljøministeren lover mere kontrol. Men det står langt værre til i de andre EU-lande, påpeger DI, der opfordrer ministeren til at løfte sagen i EU.
Anders Jerking
250 danske virksomheder og landbrug har ikke de lovpligtige miljøgodkendelser. Det har EU-Kommissionen kritiseret, og miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har krævet, at kommunerne får styr på godkendelserne i løbet af 2009.

DI støtter miljøministerens krav, men opfordrer samtidig ministeren til at sætte sagen på dagsordenen i EU, hvor man netop nu reviderer miljøbeskyttelsesdirektivet IPPC. Det nytter ikke, at man strammer kravene i Danmark, mens andre lande kører på frihjul, påpeger DI.

Ulige konkurrence 
"Der skal selvfølgelig være styr på miljøgodkendelserne i Danmark, men sagen er, at Danmark sammen med Luxembourg er det land, der har bedst styr på godkendelserne. På EU-plan er det kun halvdelen af de virksomheder, der burde have en godkendelse, som har fået en. Ministeren bør have fokus på direktivets implementering og håndhævelse, så vi sikrer, at alle lande lever op til reglerne, så vi får lige konkurrence mellem danske og udenlandske virksomheder," siger Jens Ulrik Jensen, chefkonsulent i DI.

IPPC-direktivet kræver, at alle større industrier og landbrug har en miljøgodkendelse. Tilladelserne skulle have været på plads senest i oktober 2007.

Kommissionens kritik af Danmark går primært på, at en række godkendelser ikke er blevet fornyet, mens 29 virksomheder - især landbrug - aldrig har fået en godkendelse. Men i mange andre lande står det altså værre til, mener DI og påpeger, at de lande, der ikke har givet miljøgodkendelser, heller ikke kan være bagud med at forny dem. Danmark bliver altså ramt af at gå forrest, mener DI, som derfor undrer sig over, at direktivet nu skal strammes yderligere.

Der skal selvfølgelig være styr på miljøgodkendelserne i Danmark, men sagen er, at Danmark sammen med Luxembourg er det land, der har bedst styr på godkendelserne.

Jens Ulrik Jensen
Chefkonsulent i DI

"Vi er utilfredse med, at man strammer direktivet på en række punkter. Det bliver dyrere for danske virksomheder. Man rammer dem, der i forvejen har gjort det, de skulle, mens de, der ikke har gjort noget, de kan fortsætte. Ministeren bør arbejde for en bedre implementering i hele EU, det vil gøre konkurrencen mere lige," siger Jens Ulrik Jensen.

Mindstegrænser mod misbrug
Samtidig opfordrer DI ministeren til kæmpe for europæiske mindstegrænser for kravene til miljøteknologier i erhvervslivet. Det vil mindske muligheden for at gøre manglende gennemførelse af EU's miljølovgivning til en konkurrenceparameter, mener DI.

"I det nuværende direktiv er målsætningen, at man skal leve op til BAT, men der er ingen grænser for, hvor langt fra man kan være, uden at det får konsekvenser. Hvis man indfører en minimumsgrænse, sikrer man mod misbrug," siger Jens Ulrik Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00