Wammen har en aftale med kommunerne: ”Vi må være ærlige og sige, at det ikke løser alle problemer”

ØKONOMIAFTALE: Kommunerne får 2,2 milliarder kroner ekstra til næste år, men en stor del af pengene dækker udgifter til flere børn, ældre og mennesker med diagnoser. Hverken finansministeren eller KL-formanden vil love, at aftalen giver markant bedre velfærd: ”Det vil stadig ikke være nemt at være borgmester”. Se pressemødet her.

Hvis de danskere, der stemte på Socialdemokratiet ved valget i juni, havde regnet med et markant velfærdsløft fra år ét, kan de måske godt regne om igen.

Ved et pressemøde fredag præsenterede regeringen og kommunerne aftalen om, hvor mange penge kommunerne får til næste år. Bundlinjen lød på 2,2 milliarder kroner mere til service end sidste år.

For de penge kan man dække udgifterne til det fortsat stigende antal børn og ældre og til handicapområdet, som kommunerne også bruger stadig flere penge på.

Men derudover bliver der ikke penge til store revolutioner i velfærden, understregede finansminister Nicolai Wammen (S).

”Det er vigtigt, at vi prioriterer velfærden først. Når der kommer flere ældre og flere børn – og det er rigtig dejligt – så skal pengene også følge med. Derfor har vi fra regeringens side prioriteret at give et løft, som er det største i de senere år. Vi tager et vigtigt skridt for at holde hånden under vores velfærd. Men det er vigtigt at sige, at det betyder ikke, at alle problemer er løst,” sagde han.

Med den seneste økonomiaftale mellem VK-regeringen og KL fik kommunerne et løft på omkring 1,4 milliarder kroner.

”Det er en aftale, der giver lidt mere rum til kommunerne, og det giver selvfølgelig noget mere frihed. Men vi må være åbne og ærlige og sige, at det stadig er ikke nogen nem opgave at være borgmester,” sagde Nicolai Wammen.

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) kaldte det for ”en god aftale”. Men han havde heller ikke regnet med at få penge til et stort decideret velfærdsløft.

”Vi er ikke gået ind til forhandlingerne med forventning om et stort løft, for vi kunne godt se, at den udfordring var betragtelig,” sagde han ved pressemødet.

Kommunernes helt klare prioritet har været at få penge til at dække de stigende udgifter til børn, ældre og det specialiserede socialområde.

”Og det har vi fået,” konstaterede Bundsgaard.

”For kommunerne er det her bare første skridt. Nu skal de enkelte kommuner ud og lægge budgetter, og der ser virkeligheden meget, meget forskellig ud. Også på det specialiserede socialområde. For nogle vil det her betyde, at de lige kan holde skindet på næsen, mens andre vil kunne give et løft af velfærden,” sagde han.

 

 

 

 

 

,

Forrige artikel Kønsforskellene vokser: Mænd og kvinder stemmer Kønsforskellene vokser: Mænd og kvinder stemmer "historisk" forskelligt Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?