Djøf: Lister over embedsfolk vil være “et demokratisk problem”

POLITISK ARBEJDE: Det er betænkeligt, hvis politiske partier laver oversigter over embedsfolk med tidligere tilknytning til et andet parti, mener  Djøf. 

Formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, kommenterer på Berlingskes oplysninger om, at både Socialdemokratiet og Venstre ligger inde med lister over embedsfolk, der har arbejdet for det andet parti. 
Formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, kommenterer på Berlingskes oplysninger om, at både Socialdemokratiet og Venstre ligger inde med lister over embedsfolk, der har arbejdet for det andet parti. Foto: Djøf
Sine Riis Lund

Det er uden for skiven, hvis politiske partier laver lister med embedsfolk, der har haft en form for tilknytning til et andet parti.

Sådan lyder det fra fagforeningerne Djøf og DJ Kommunikation, efter Berlingske har berettet, at mediet er “blevet bekendt med”, at både Socialdemokratiets Analyse- og Informationsafdeling og Venstres Center for Kommunikation og Politik har lister over folk ansat i centraladministrationen, som har bånd til det andet parti.

“Helt overordnet er det betænkeligt, hvis man begynder at registrere embedsmænds politiske præferencer. Først og fremmest fordi vi synes, det er vigtigt, at man kan bevare sin neutralitet som embedsmand, men også fordi det for mig er enormt vigtigt, at man godt kan deltage i demokratiet og dermed også være politisk aktiv, uden at det skal ligge én til last eller blive brugt i forskellige sammenhænge,” siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Læs også

Det ville være en uskik, fordi det er svært at forestille sig, at man ville lave en liste uden at have et formål med den. Og så må man svare på, hvad det er, man vil bruge den viden til.

Tina Mellergaard Jensen
Formand for DJ Kommunikation

Embedsmænd har også fritid og fortid
Hun understreger, at embedsmænd selvfølgelig ikke skal agere politisk i arbejdet, men embedsmænd kan sagtens have haft et fritidsliv eller en fortid, hvor man har udvist et engagement af politisk eller foreningsmæssig karakter – uden at det skal ligge én til last.

“Hvis vi begynder at have et embedsværk, som ikke på nogen måde tør have et tilhørsforhold eller engagement i samfundet, fordi det kan blive brugt imod én, så synes jeg faktisk, vi har et demokratisk problem,” siger Sara Vergo.

Hvis vi begynder at have et embedsværk, som ikke på nogen måde tør have et tilhørsforhold eller engagement i samfundet, fordi det kan blive brugt imod én, så synes jeg faktisk, vi har et demokratisk problem.

Sara Vergo
Formand for Djøf Offentlig

Venstre har efterfølgende præciseret over for Berlingske, at partiets sekretariat ikke ligger inde med “systematiske optegnelser over partitilhørsforhold blandt ansatte i centraladministrationen”.

Læs hele artiklen på Altinget Embedsværk, hvor du får mere baggrund og en kommentar fra DJ Kommunikation.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

Tina Mellergaard

Særlig rådgiver, forbundsformanden, HK Danmark
Kandidat i retorik (Københavns Uni. 2015)

0:000:00