Om  
Frands Mortensen

Dødsfald: Professor, medieforsker Frands Mortensen (80)

Den fremtrædende medieforsker, professor emeritus Frands Mortensen, Aarhus, er pludselig død, 80 år gammel. Bisættelse 17. juni 2023.

Rasmus Nielsen

Professor emeritus ved Aarhus Universitet, medieforsker, dr.phil. Frands Mortensen, Aarhus er pludselig død, oplyser familien.

Købmandssønnen blev selv mag.art. i nyere dansk sprog fra Aarhus Universitet i 1971, og tog en smuk akademisk karriere ellers fart. Allerede i 1970 havde han modtaget universitetets guldmedalje.

Frands Mortensen startede allerede det år, han blev kandidat, som amanuensis ved Nordisk Institut ved Aarhus Universitet, fra 1975 som lektor.

I 1989 var det så, at han blev docent ved Institut for Informations- og Medievidenskab og professor hér fra 1996.

Frands Mortensen var blandt den håndfuld forskere herhjemme, der på tætteste hold fulgte den rivende medieudvikling gennem de seneste årtier. Han blev ganske naturligt medlem af Mediekommissionen, hvor han sad 1980-85 og af Medieudvalget 1994-96.

Som personlighed var Frands Mortensen af den stille, men nærværende, interesserede og vedholdende type. 

Han var en moralsk støtte for de nye internetmedier op gennem nullerne, der kæmpede for støttemæssig ligestilling med de klassiske, trykte dagblade. Frands Mortensen påpegede, at en statsstøtte i form af distributionsstøtte og momsfritagelse, der alene blev givet til visse medieformer, var i strid med EU-retten om fair konkurrence. Et synspunkt, der blev lyttet til, og som uden tvivl var med til at bane vejen for den nuværende såkaldte platforms-neutralitet i eksempelvis den danske mediestøtte-ordning.

Bisættelsen finder sted fra Vestre Store Kapel i Aarhus lørdag 17. juni 2023 kl. 11.30.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frands Mortensen

Professor emeritus, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, dr.phil.
mag.art. i nyere dansk sprog (Aarhus Uni. 1971), dr.phil. (Aarhus Uni. 2021)

0:000:00