Dødsfald: Tidligere S-minister Ivar Nørgaard (89)

NEKROLOG: Han skrev sig bogstavlig talt ind i Danmarks-historien, tidligere minister Ivar Nørgaard, der døde i aftes, 89 år gammel.
Ivar Nørgaard anvises, hvor han kan skrive under på dansk medlemskab af EF, mens Jens Otto Krag allerede er i sving, og den danske diplomat Jens Christensen overvåger, at alt går rigtigt til.
Ivar Nørgaard anvises, hvor han kan skrive under på dansk medlemskab af EF, mens Jens Otto Krag allerede er i sving, og den danske diplomat Jens Christensen overvåger, at alt går rigtigt til.

Af Rasmus Nielsen
Chefredaktør
 

IVAR NØRGAARD HAR altid været der. Lige indtil i aftes, da en blodprop i hjernen satte en brat stopper for et langt og virksomt liv i den socialdemokratiske bevægelse og for Danmarks bedste. 

Til trods for den markante og lange indsats for samfundet er det allligevel et øjebliksbillede, der trænger sig på ved nyheden om Ivar Nørgaards død. Det legendariske foto fra begyndelsen af 70erne, hvor han sammen med sin daværende regeringschef Jens Otto Krag på Danmarks vegne underskriver at ville tiltræde Rom-traktaten, så Fædrelandet kan tilslutte sig Fællesmarkedet. 

Det var nu ikke, fordi Ivar Nørgaard var føderalist eller anden form for glødende EF/EU-tilhænger. I nogle år residerede han fra sin kontor på Folketingets ministergang som formand for Markedsudvalget (nu Europaudvalget), hvor mere EU-positive kræfter forbandede ham langt væk for at være fodslæbende i det europæiske projekt. Nørgaard kunne være besværlig og kantet. Men det er vigtigt at blive forbandet af nogen i politik, for så står man for noget - og betyder noget.

Fakta
Ivar Nørgaard (S) sad i Folketinget fra 1966 til 1994, valgt for Hvidovre-kredsen.

Nørgaard sad gennem 13 år på flere ministerposter. Den sidste gang var som økonomiminister, indtil Socialdemokratiet mistede regeringsmagten i 1982.

Den første ministerpost fik han i 1965, da daværende statsminister Jens Otto Krag (S) udnævnte ham til økonomiminister, året før han blev valgt til Folketinget.

I 1967-68 var Nørgaard både økonomiminister og minister for europæiske markedsanliggender.

Senere blev han minister for udenrigsøkonomi, ligesom han i en kort periode tog sig af nordiske anliggender. I 1977 blev han handelsminister, i 1978 miljøminister og i 1979 både økonomi- og miljøminister.

Nørgaard efterlader sig sin kone Sonja og voksne børn og børnebørn.


Kilde: Folketinget, Altinget.dk

VI PÅ ALTINGET.DK lærte for alvor Ivar Nørgaard at kende langt senere, i 2000, hvor han var en af kræfterne mod Danmarks tilslutning til euroen. Han mente grundlæggende, at det ville svække dansk økonomi - nogen vil under de gældende græske tilstande på vores kontinent hævde, at han så profetisk dengang.

Det var en sælsom - men i glimt også fornøjelig - oplevelse at samarbejde med Ivar Nørgaard, der dagligt under valgkampen forud for euro-folkeafstemningen i september 2000 på gammeldags manér i telefonen dikterede sine euro-skeptiske argumenter. I øvrigt i konkurrence med en anden tidligere S-minister Bjørn Westh, der var ja-bannerføreren i dækningen, og som sagde ja til emailen, hvor Nørgaard altså dengang endnu sagde nej.

Mere EU-positive kræfter forbandede ham langt væk for at være fodslæbende i det europæiske projekt. Nørgaard kunne være besværlig og kantet. Men det er vigtigt at blive forbandet af nogen i politik, for så står man for noget - og betyder noget.

Rasmus Nielsen
Altinget.dk

IVAR NØRGAARD HAVDE en gammeldags, lettere selvhøjtidelig stil; man skulle næsten tro, han havde lært den hos sin partifælle, rigstaktikeren Jens Risgaard Knudsen. Men bag den stramme facade bankede et lighedshjerte, et samfunds- og debatlystent hjerte med udsyn ud over den danske grænse. Med lige dele sans for økonomisk teori og gennemførlig, praktisk økonomisk politik.

At besøge ægteparret Sonja & Ivar Nørgaard kunne minde om den tone og stil, der var hos Ingrid & Anker Jørgensen i sin tid i Sydhavnen. Beskedent i fremtoning, men præget af bøger, kultur og den gode smag. Lysende eksempler på, hvordan socialdemokrater af den gamle skole tog kulturlivet til sig helt hjem til stuerne. Der var en ordentlig tone i dét hjem, og samme Anker Jørgensen var en kærkommen gæst, når partiets og samfundets genvordigheder skulle vendes blandt drenge, der virkelig vidste, hvordan den skulle skæres.

På en trist dag mindes jeg med taknemmelighed, hvordan den aktive pensionist brugte tid på ubenhørligt at forsvare sit euro-nej i vores dengang såre lidt læste spalter. På den måde var den citat-dikterende veteran også med til at bygge sten til det fundament, hvorpå vores netavis siden er udkommet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ivar Nørgaard

Fhv. minister (S) & MF
cand.polit. 1947

Jens Otto Krag

Fhv. statsminister (S, 1962-68 + 71-72), medlem af Folketinget (valgt i Randers 1947-73), formand for Socialdemokratiet (1965-72)
Cand.polit. (1940)

Bjørn Rømer Westh

Fhv. landbrugs-, justits- og trafikminister, MF (S)
landinspektør (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1969)

0:000:00