DØR: Flere investeringer, tak

ØKONOMI: Det Økonomiske Råd anbefaler at øge de offentlige investeringer i 2010 og 2011. Oppositionen og AE-rådet sætter pris på opbakning, men kan ikke se grunden til at vente.
De økonomiske vismænd anbefaler i den nye rapport regeringen at føre finanspolitik ved at øge de offentlige investeringer i 2010 og 2011. Effekten er mere direkte og dermed et mere effektivt redskab til at stabilisere økonomien.

Samlet foreslår DØR et investeringsløft på 30 mia. kr. over 2010 og 2011. Med skattereformen er der ført finanspolitik via skatten, og det er derfor nu relevant at se på investeringerne.

"Der er udsigt til et stort fald i investeringernes andel af den samlede produktion. Vi foreslår derfor et investeringsløft i 2010 på 15 mia. kr. Hvis vores prognoser holder, vil det være relevant at videreføre investeringsløftet 2011 med det samme beløb," siger overvismand i Det Økonomiske Råd, Peter Birch Sørensen.

Han vil dog endnu ikke lægge sig helt fast på finanspolitikken i 2011. Beløbet er nemlig valgt ud fra rådets prognose, som er behæftet en med en vis usikkerhed.

"Men jeg vil gerne understrege, at forslaget vedrørende 2011 er under forudsætning af, at vores prognoser holder, for man behøver jo ikke at lægge sig fast på finanspolitikken for 2011 allerede nu," siger han.

Man skal ikke bare hælde penge ud af vinduet. Pengene skal sættes ind, der hvor behovet og rentabiliteten er størst, og derfor er det vigtigt, at man tager fat nu.

Lars Andersen
Direktør i AE-rådet

Om pengene kun skal forvaltes af det offentlige er ikke altafgørende for den økonomiske vismand. Det kan derfor godt komme på tale, at nogle af pengene skal føres ud til private investeringer.

"Det er ikke sikkert, at der er nok relevante investeringer i offentligt regi til at udfylde dette beløb, så det kan blive relevant at anvende nogle af pengene til private investeringer f.eks. ny grøn teknologi," siger han

Oppositionen sætter pris på opbakningen
I oppositionen har man længe efterlyst flere offentlige investeringer. Udmeldingen fra Det Økonomiske Råd vækker derfor stor begejstring i SF.

"Det er glædeligt, at de økonomiske vismænd er enige med SF's ønske om at øge investeringerne mærkbart. Nu mangler vi bare at se initiativer fra regeringens side," siger SF's finansordfører, Ole Sohn.

Han mener dog ikke, at der er nogen grund til at vente til 2010:

"Når vi nu alligevel står med et kæmpe behov for investeringer i offentlige institutioner - bare se på skolerne - så er det da dumt at vente, når entreprenørerne har kørt maskinerne i garagen og medarbejderne har stillet sig op i arbejdsløshedskøen," siger han.

Socialdemokraterne hilser ligeledes udmeldingen fra Det Økonomiske Råd velkommen:

"Vismændene anviser, at man bør øge investeringerne og lempe finanspolitikken med 15 milliarder i både 2010 og 2011, og det er vi enige i," siger Helle Thorning-Schmidt i en pressemeddelelse.

AE: Kom i gang!
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ser mange gode ting i vismandsrapporten, men mener ligesom SF, at der ikke er nogen grund til at vente. Beslutningen tager tid, så det er bare med at komme i gang, mener de.

"Vi har en arbejdsløshed, der stiger med raketfart lige nu. Derfor ser vi ikke nogen grund til at vente til 2010. Der går jo et stykke tid fra beslutningen, til arbejdet er i gang, så beslutningen skal træffes nu. Man skal ikke bare hælde penge ud af vinduet. Pengene skal sættes ind, der hvor behovet og rentabiliteten er størst, og derfor er det vigtigt, at man tager fat nu," siger Lars Andersen, Direktør i AE-rådet.

Indstatsen er bedre givet ud i 2010-11
Til den kritik svarer Peter Birch fra Det Økonomiske Råd:

"Hvis vi satte endnu mere i gang i år kunne vi selvfølgelig godt reducere ledigheden en smule i år. Men på grund af det internationale tilbageslag kan vi ikke forhindre, at ledigheden vil være noget højere i de følgende år. Og da der er grænser for, hvor meget staten alt i alt har råd til at bruge på stimulans af denne art, er det bedre at prioritere indsatsen, der hvor ledigheden er størst. Det vil også medvirke til, at midlerne i højere grad bliver omsat indenlandsk, frem for at pengene går til import," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

Lars Andersen

Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

0:000:00