Dokumentation: Læs aftalen om boligydelsen

BAGGRUND: Partierne bag finansloven er blevet enige om fire ændringer, hvor boligydelsen er den mest ombruste. Her kan du læse aftalen om de fire ændringer.

Claus Hjort Frederiksen (V) har måttet lave fire ændringer i sin finanslov for 2016.
Claus Hjort Frederiksen (V) har måttet lave fire ændringer i sin finanslov for 2016.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Aftaleparterne bag Finansloven for 2016 er enige om at præcisere finanslovsaftalen for 2016 på 4 punkter.

Boligydelsespakken
I lyset af at der er rejst en række spørgsmål vedr. konsekvenserne af den i finanslovsaftalen skitserede ændring af reglerne for boligydelsen, er parterne enige om at trække lovforslaget tilbage, for at der kan gives tilstrækkelig tid til at få afklaret de udestående spørgsmål. I forlængelse heraf er aftaleparterne enige om, at der indbudgetteres en negativ budgetregulering med et ændringsforslag til FFL 2016, der svarer til provenuet for boligydelsespakken. Parterne er enige om at søge at udmønte budgetreguleringen inden for boligydelsesområdet i foråret 2016 på baggrund af et oplæg fra regeringen.

Sanering af fondsområdet
I lyset af at der er rejst en række spørgsmål vedr. konsekvenserne af de to fondsrelaterede finansieringstiltag i finanslovsaftalen for 2016 er parterne enige om dels at ændre det særlige konsolideringsfradrag for fonde fra 2016 og frem, og dels at den såkaldte overførselsregel ikke afskaffes.

Det vurderes, at ændringen af det særlige konsolideringsfradrag vil medføre et merprovenu på 120 mio. kr. årligt efter tilbageløb og adfærd. Der er tale om et gennemsnit over årene, og skønnet er forbundet med usikkerhed, idet uddelingerne er steget de seneste år. Parterne er enige om, at der maksimalt skal findes et provenu fra fondsområdet på 200 mio. kr. årligt efter tilbageløb og adfærd.

I forlængelse heraf er aftaleparterne enige om, at der indbudgetteres en negativ budgetregulering med et ændringsforslag til FFL 2016, der svarer til det udestående provenu på 80 mio. kr. årligt fra 2016 og frem efter tilbageløb og adfærd. Parterne er enige om at udmønte budgetreguleringen i foråret 2016 på baggrund af et oplæg fra regeringen.

Udligningsskatten på pensioner
Parterne er enige om at drøfte størrelsen på udligningsskatten på pensioner frem mod 2020.

Affaldsgebyret
Parterne er enige om at drøfte muligheden for at gøre affaldsgebyret for virksomheder til en tilvalgsordning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00