Domstolene afgør bandeplanens skæbne

NYHED: Justitsministerens bandeplan skærper straffene, men regeringen har ingen garanti for, at domstolene i praksis vil dømme hårdere.
En hel vifte af forslag skal stække og stresse banderne. Hvis planen bliver ført ud i livet, vil det snart blive betydeligt sværere at være kriminel.
En hel vifte af forslag skal stække og stresse banderne. Hvis planen bliver ført ud i livet, vil det snart blive betydeligt sværere at være kriminel.Foto: colourbox.com
Erik Holstein

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) fremlagde onsdag eftermiddag den proklamerede bandepakke, der på papiret indeholder den stærkeste skærpelse af straffene i mange år. Således skal man idømmes dobbelt straf for banderelateret kriminalitet, straffen for at bære våben skal hæves markant, og langt flere udenlandske bandemedlemmer skal udvises. Samtidig vil der øjeblikkelig komme flere betjente på gaderne i de urolige områder.

Brian Mikkelsen var på det velbesøgte pressemøde flankeret af rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, Københavns politidirektør Hanne Bech Hansen og chefkriminalinspektør Per Larsen. Hanne Bech Hansen kunne dårligt få armene ned af begejstring over justitsministerens udspil, og også rigspolitichefen udtrykte betydelig tilfredshed:

Uacceptabelt vanvid
"Vi sender et signal om, at vi under ingen omstændigheder vil acceptere
bandekriminalitet. Vi vil have de her kriminelle væk fra gaderne," sagde Brian Mikkelsen, der blev fulgt op af rigspolitichefen:

"Vi skal have stoppet det fuldstændig uacceptable vanvid, der foregår. Og her er bandepakken en vigtig pakke med nye redskaber, politiet kan bruge," vurderede rigspolitichefen.

Såvel de ledende politifolk som justitsministeren følte sig sikre på, at de markant højere straffe for bandekriminalitet vil have en generalpræventiv effekt. Men det kræver alt sammen, at domstolene følger intentionen med den kommende lovgivning - og hæver straffene, som der nu er massiv opbakning til i Folketinget. Og det er til gengæld langtfra sikkert.

Dommerne har før blokeret
For selvom Folketinget de sidste ti år har skærpet en hel række straffe og gjort det lettere at udvise udenlandske kriminelle, har de danske domstole i flere tilfælde nærmest ignoreret Folketingets forhøjelse af strafferammerne. Og justitsminister Brian Mikkelsen har tilsyneladende ikke en plan B klar, hvis domstolene også denne gang ser stort på Folketingets ønsker:

"Jeg er sikker på, at domstolene vil føre de strengere straffe ud i praksis. Når vi nu fordobler straffeniveauet, er det jo noget, man ikke har set tidligere. Så jeg har fuld tillid til, at domstolene her vil følge op på signalerne," svarede Brian Mikkelsen på Altingets spørgsmål.

Bred opbakning
Der er meget bred opbakning i Folketinget til justitsministerens initiativer, men formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup, har ikke samme tiltro til domstolene som Brian Mikkelsen.

"Det skal fremgå af lovteksten, hvad den nye strafforventning er, ellers ved vi af erfaring, at dommerstanden har en tendens til at dømme i bunden af straffeskalaen, hvilket vil underminere intentionen," udtaler Peter Skaarup. 

Dokumentation

5 hovedpunkter i regeringens bandepakke:

  • Fordobling af straffen for kriminalitet i forbindelse med bandeopgør
    -
    gælder f.eks. straffen for besiddelse af skarpladte skydevåben
  • Markant skærpelse af straffene på våbenområdet
    -
    bl.a. forhøjes strafferammen for besiddelse af skydevåben på offentligt tilgængeligt sted fra 4 til 6 års fængsel
  • Udvidet mulighed for at udvise bandemedlemmer
    - udvidet mulighed for udvisning i sager, hvor en udlænding idømmes ubetinget frihedsstraf for besiddelse af ulovlige våben
  • Intensiveret brug af "Al Capone-metoden"
    - Politit og SKAT udvider samarbejdet og udvikler nye metoder
    - Gå målrettet efter bande- og rockermedlemmernes penge 
  • Zoneforbud til bandevagter
    - Politiet kan udstede straksforbud mod at færdes og opholde sig i et område med en radius på 500 m
    - Fængselsstraf allerede første gang zoneforbuddet overtrædes


  • Se hele regeringens bandepakke her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Hanne Bech Hansen

Fhv. politidirektør, Københavns Politi
cand.jur. (Aarhus Uni. 1964)

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00