Drikkevandet bekymrer flest danskere

MENINGSMÅLING: Forurening af drikkevandet er det miljøproblem, som flest danskere er bekymrede over, viser ny meningsmåling. Danva-formand glæder sig over befolkningens fokus på vand.
Kan vandet drikkes? Forurening af drikkevandet er det miljøproblem, som bekymrer flest danskere.
Kan vandet drikkes? Forurening af drikkevandet er det miljøproblem, som bekymrer flest danskere. Foto: colourbox
Anders Jerking
Forurening af drikkevand er det miljøproblem, som bekymrer flest danskere. Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

1.302 repræsentativt udvalgte danskere er blevet spurgt om, hvilket dansk miljøproblem, som bekymrer dem mest. Her peger hele 49 procent af de adspurgte på forurening af drikkevandet. På de næste pladser følger luftforurening, at dyre- og plantearter uddør og skadelige kemikalier i for eksempel tøj og legetøj.

Målingen glæder Carl-Emil Larsen, der er direktør i Danva, Dansk Vand- og Spildevandsforening.

"Drikkevand har altid stået højt på danskernes dagsorden, men det overrasker mig alligevel, at så mange har fokus på drikkevandet. Det er dejligt, fordi vi bliver nødt til at være meget opmærksomme for at kunne beskytte drikkevandet," siger han.

Carl-Emil Larsen understreger, at der er grund til bekymring - ikke mindst over, at grundvand og drikkevandsboringer bliver forurenet med pesticider. Hvert år lukker mange boringer efter fund pesticidrester, og tal fra Miljøstyrelsen viser, at peticidbelastningen de seneste fem år er steget med 35 procent.

Fakta

Sådan har vi spurgt:
Hvilket af følgende danske miljøproblemer bekymrer dig mest?

Svar:
Forurening af drikkevand: 49 %
Luftforurening: 17 %
At plante- og dyrearter uddør: 16 %
Skadelige kemikalier i fx tøj og legetøj: 11 %
Støj: 3 %
Ved ikke: 4 %

1.302 personer har deltaget i undersøgelsen.


Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

"Der bliver brugt for mange sprøjtegifte. Ikke kun i landbruget, men også i private haver og på offentlige arealer. Der er brug for bedre beskyttelse," siger han.

Endelig peger Carl-Emil Larsen på, at mange danskere kan være påvirket af historier om vandværker, hvor vandet er forurenet af farlige bakterier, så folk skal koge vandet.

Der bliver brugt for mange sprøjtegifte. Ikke kun i landbruget, men også i private haver og på offentlige arealer. Der er brug for bedre beskyttelse.

Carl-Emil Larsen
Danva

"Sådanne overskrifter betyder meget og har betydning for danskerens tillid til drikkevandet," siger han.

Unge er bekymrede for dyr og planter  
Altinget.dks meningsmåling viser, at der er stort set ikke er forskel på svarene fra vælgerne i henholdsvis rød og blå blok. Der er heller ikke store forskelle regionalt. Til gengæld viser svarene forskelle mellem kønnene: Flere mænd end kvinder er således bekymret for drikkevandet (hhv. 53 og 45 procent), mens flere kvinder end mænd er bekymret for, at planter og dyrearter uddør (hhv. 19 og 14 procent). Målingen viser også, at 18-34-årige bekymrer sig mere om, at arter uddør end gennemsnittet (hhv. 25 og 16 procent).

Bo Normander, formand for Det Økologiske Råd, har tidligere arbejdet som forsker. Her var han med til at skrive status-rapporterne om tilstanden for dansk natur og miljø. Han mener, at danskernes bekymring flugter meget godt med de reelle miljøproblemer.

"Man kan godt sige, at drikkevandet er det største problem af de muligheder, der er med i målingen. Hvis man ser på hele vandmiljøet, så er der virkelig er stort problem, ikke mindst med udledninger fra landbruget," siger han og fortsætter:

"Det andet store problem, som jeg vil fremhæve, er tabet af arter. Biodiversiteten har det rigtig svært. Biodiversiteten er under stort pres. Der er ikke nødvendigvis tale om, at arter bliver udryddet, men naturen bliver mere og mere fattig," siger han.

I de seneste år har der været meget politisk fokus på biodiversitet, men både politikere og organisationer har peget på, at 'biodiversitet' har været svært at gøre til en folkesag. På den baggrund er Bo Normander glad for, at mange næver tab af plante- og dyrearter som det største problem.

"Det viser, at danskerne har et forhold til naturen og tænker over, at der er en forarmning af naturen, som vi skal gøre noget ved," siger han.

Bedre styr på luft 
I målingen er luftforurening det problem, som næstflest af de adspurgte peger på, men Bo Normander mener ikke, at luftforurening reelt er et lige så stort problem som drikkevand og biodiversitet.

"Luftforurening er stadig et problem, men det har vi fået mere styr på. Vi har problemer med trafikken og brændeovne, men sammenlignet med de andre, er det ikke et lige så stort problem," siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Emil Larsen

Administrerende direktør, DANVA, bestyrelsesmedlem, Water Valley Denmark, bestyrelsesmedlem, GEUS, bestyrelsesmedlem, DNNK
cand.scient i geofysik (Aarhus Uni. 1987)

Bo Normander

Direktør, NaturTanken, Forskningsfaglig Rådgiver, Biodiversitetsrådets Sekretariat
cand.polyt. i kemi (DTU 1996), ph.d. i mikrobiel økologi (Danmarks Miljøundersøgelser 2000)

0:000:00