Dronning, hvad skal Danmark leve af?

KLUMME: Dronningen roser og er kun stolt af sine egne, de svage dele af Rigsfællesskabet og af offentligt ansatte af forskellig slags. Lad os få en nytårstale med afsnit tilegnet det private Danmark, opfordrer chefredaktør Rasmus Nielsen.

HVORFOR BEHANDLER DEN royale nytårstale kun samfundets udgifter - ikke hvor pengene skal komme fra, hvordan vi forebygger udflagning, og hvordan vi får unge iværksættere til at satse på Danmark? Hvorfor roses kun offentligt ansatte?

Igen i år - måske mere tydeligt end nogensinde - talte dronning Margrethe hele vejen med afsæt i staten, offentligt ansatte, udgiftskrævende afkroge af Rigsfællesskabet, sin egen understøttede familie samt om den stærkt skattekrævende flygtningestrøm.

Statsoverhoveder taler, som statsoverhoveder vil, og i tilfældet vores kultiverede monark glædes borgerne altid over smukke ord om "det danske". Margrethe får os til at føle og forstå os danske.

Netop derfor savnes samfundets indtægtsside, den private sektor, i nytårstalen. Konkret i år - og som begreb.

Margrethe om flygtningestrømmen: "Jeg vil også benytte denne aften til at sende min hilsen til de mange, både myndigheder, organisationer og privatpersoner, der yder en stor og væsentlig indsats for at tage sig af de mennesker, der kommer hertil, og som løfter de opgaver, som det medfører."

Ros til myndigheder og civilsamfundet. Hvorfor nævnes ikke de danske eksport-virksomheder, der hjælper i udviklingslandene, der støtter krigsramte mennesker bedre og billigere, end når flygtninge vandrer ukontrolleret ind på de danske veje?

GRØNLAND, FÆRØERNE OG det danske mindretal nævnes. Rigsfællesskabet ud på kanten. Kostbart er det for de danske skatteyderne, og i hvert fald Nordatlanten vil jo bare så gerne være selvstændig. Hvorfor nævnes ikke de danske landsdele, hvor iværksætteriet og den private virkelyst tager fart? F.eks. København, Aarhus og Trekantsområdet? Dér, hvor værdierne skabes? Eksporterhvervene som medicin og fødevarer? De fortjener tak.

Nej, politiet, en statsetat om nogen, takkes. Hvad med at fremhæve den store vækst i private vagtværn og privat overvågning, der er med til at passe på terrortruede danskere? Næh, Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet roses: "Vi kan være stolte." Men skal vi nu også være mere stolte af en statsansat dansker end en privatansat, der løser beslægtede opgaver og selv skaffer sin løn?

Forsvarets indsats i verden roses. Men politisk er mange langtfra enige med regenten om dansk såkaldt "engagement" i krigszoner  Så hvorfor fremhæver hun ikke de mange privatansatte i udlandet, f.eks på rederierne, boreplatforme og på danske selskabers udenlandske filialer, der hver dag slider for dansk velstand?

EFTER TALEN ER det så statens voksende DR, der fortsætter, hvor Kongehuset slap. DR-værterne elsker helt ukritisk kongefamilien. De elsker Prinsgemalen lige så meget, som de hader danske virksomheder, der flytter til udlandet. DR koger over sammen med kongetro Aller og dronningetro Berlingske. De tre medier har gennem årene haft stor betydning for, at kongefamilien er blevet så meget mere elsket end for år tilbage, hvor mediernes kongestof var mere tilbagetrukkent. Kun gentleman of the press Thomas Larsen formaster sig til at sige, at Prinsgemalens pensionering virker "uforløst" og "kommer et år for sent". Et figenblad ... og så videre med staten om staten om statens kongelige. Vel nok en uheldig, ensidig dagsorden en aften, hvor vores hjerter er såre åbne.

DANMARK, SOM SVERIGE, er i krise som følge af flygtningestrømmen. Forude venter vækst i religions- og raceuroligheder på åben, dansk gade. Slagsmål mellem afrikanere og østeuropæere er allerede hverdagssyn på Nørrebro. Forude venter stigende omkostninger for de producerende erhverv, der kan presses yderligere mod lunere skattestrøg. Dét er det virkelige nytårsbudskab. At nu gælder det om at fastholde dansk sammenhængskraft, de personlige frihedsrettigheder - og dansk virkelyst. 

Gid vor kære dronning næste år sender sin hjerteligste hilsen til private sjæle. Tillad et forslag til et af forhåbentlig flere afsnit tilegnet det private Danmark:

"Min særlige hilsen går i aften til de mange unge landsmænd landet over, der i året, der gik, startede egen virksomhed. Der bliver gudskelov stadigt flere af jer. Det er jer, vi om føje år vil kunne takke meget for velstand. For arbejdspladser. For fortsat udvikling af vores land. For ideer, der også kan eksporteres. Tak, fordi I bliver herhjemme og yder en indsats for Fædrelandet. Frem for at rejse ud til mildere himmelstrøg, hvor skatten måske kan opleves lige mere fremkommelig. Gid I får succes. Det bliver hårdt. Men hold ud. Vi tænker på jer. Vi tror på jer. Vi stoler på jer. Vi er stolte af jer. I er fremtidens Jensener." Osv. osv.

GUD BEVARE DET PRIVATE DANMARK. Bare lidt endnu.

Forrige artikel Glædelig jul – efter et dramatisk 2015 Næste artikel Embedsmænd bør lytte mere til aktørers de facto viden