"Dybt skammeligt" og "ynkeligt": Se klippene, hvor racisme-spørgsmålet får politikerne op i det røde felt

AFSLUTNINGSDEBAT: Racismedebatten simrede hele dage ved mandagens afslutningsdebat i Folketinget. Den kulminerede, da tidligere Alternativet-politiker Sikandar Siddique gik på talerstolen mod debattens afslutning. Se klip fra debatten ovenfor.

Mads Outzen

Cirka halvvejs inde i den 15 timer lange afslutningsdebat mandag skød Pernille Skipper (EL) den racismedebat i gang, som kom til at sætte sit præg på dagen og sætte flere politikeres sind i kog.

“Der er noget, der trænger til at blive sagt fra den her talerstol: Der findes racisme i Danmark,” sagde partilederen og holdt et længere indlæg om, hvorfor det ikke kun er relevant at tale om racisme i USA, men også i Danmark.

Skipper nævnte blandt andet, at mennesker med anden etnisk oprindelse skal søge flere jobs end hvide danskere for at få ét. At de oplever at blive råbt efter på gaden. Og at de oftere bliver stoppet af politiet.

Det fik blandt andre Pia Kjærsgaard (DF) op på tæerne:

"Så siger fru Pernille Skipper, at nogle måske skal skrive lidt flere ansøgninger end andre. Ja. Hvis nu det er Aysha, så kunne man jo forestille sig, at arbejdsgiveren for eksempel tænkte: “Aysha. Går hun mon med tørklæde? Skal hun måske bede 3-4 gange om dagen eller måske 5? Hvad sker der, hvis hun i løbet af sin tid i ansættelsesforholdet bliver mere radikaliseret, hvad gør jeg så?”. Er det racisme? Nej, det mener jeg overhovedet ikke, det er. At sige, der er racisme i Danmark, det er så anstødeligt. Nogle kan overskride en grænse, men racisme: Nej," sagde Kjærsgaard.

Skipper: Hvide har ikke oplevet det på egen krop
Flere politikere, blandt andre Simon Emil Ammitbøll-Bille, takkede Pernille skipper for at tage emnet op.

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige ville gerne vide, hvad Skipper mener om, at de danske arrangører af den store Black Lives Matter-demonstration i København på forhånd havde udsendt retningslinjer om, at hvide skulle holde sig bagest i demonstrationsoptoget, og at der var særlige slagord, som var forbeholdt sorte deltgaere at råbe. "En racistisk demonstration," kaldte Vermund det.

Men Skipper forsvarede tilgangen, og det fik LA-leder Alex Vanopslagh til at spærre øjnene op:

"Når man inviterer til en demonstration, hvor man laver forskellige regler for hvide og sorte, er det så ikke udtryk for racisme ifølge Enhedslisten? Eller er det bare okay super duper, fordi det tjener et mere gavnligt formål," spurgte han. 

Pernille Skipper forklarede, at hun ikke selv var til stede ved demonstrationen og stillede spørgsmålstegn ved, om der var tale om regler eller "opfordringer" til at lade de hvide gå bagerst og afholde sig fra bestemte slagord.

"Den kamp, der foregår lige nu i USA er imod racistisk motiveret mord på sorte mennesker, og derfor er der ingen tvivl om, at jeg som hvid ikke på samme måde ved, hvordan det føles, eller hvordan det er. Jeg har et ansvar for at sige fra over for racisme, men jeg har ikke den erfaring på kroppen, og det har hr. Alex Vanopslagh heller ikke," sagde partilederen.

Læs også


Et minuts stilhed
Lige før 22 kom den tidligere Alternativet-politiker Sikander Siddique på talerstolen, og han valgte at bruge sin taletid på at holde et minuts stilhed for Black Lives Matter-bevægelsen. Det satte sindene i kog. Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige dirrede af vrede.

“Det er dybt skammeligt, at man vil bruge taletiden på den fornemmeste talerstol på den måde," sagde han blandt andet.

Se sammenklippet af racismedebatten i videoen øverst i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00