Efter gult til Vingegaard og guld til Axelsen: Regeringen vil spare millioner på dansk eliteidræt

Regeringen lægger op til at spare på støtten til Team Danmark, der er forbløffede over beslutningen. V kritiserer udspillet, mens S forsvarer sig med, at man har fremlagt en stram finanslov.

Statsminister Mette Frederiksen afbrød sin ferie i sommer for under stor pressebevågenhed at hylde Jonas Vingegaard efter sejren i Tour de France. Nu lægger regeringen op til at skære i støtten til danske eliteatleter.
Statsminister Mette Frederiksen afbrød sin ferie i sommer for under stor pressebevågenhed at hylde Jonas Vingegaard efter sejren i Tour de France. Nu lægger regeringen op til at skære i støtten til danske eliteatleter.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

I juli afbrød statsminister Mette Frederiksen (S) sin ferie for at være med på podiet i Paris og hylde Tour de France-vinderen, Jonas Vingegaard.

Nu lægger hendes regering op til en millionbesparelse på dansk eliteidræt.

I regeringens finanslovsudspil vil man nemlig spare 4,1 millioner kroner på Team Danmark, som styrer den danske elite-indsats herhjemme.

"Vi har lige været igennem to fantastiske sportssomre med danske guldmedaljer og en Tour de France-sejr. Så vi er mildest talt forbløffede," siger Team Danmarks adm. direktør, Peter Fabrin.

Team Danmark modtager fortsat små 100 millioner kroner fra udlodningsmidlerne. Men da den seneste udlodningslov blev vedtaget i 2017, ændrede man fordelingsnøglen, så Team Danmark stod til at få en mindre andel af overskuddet fra Danske Spil.

Derfor indførte Folketinget et særligt tilskud på 4,1 millioner kroner på finansloven for at undgå besparelser på eliteidrætten. Ordningen havde udløb i 2022, og regeringen lægger ikke op til at forlænge den.

Politikerne vil gerne juble over atleternes succes. Men når det kommer til at finansiere vejen til podierne, er der knap så meget velvilje

Peter Fabrin
Adm. direktør, Team Danmark

"4,1 millioner kroner lyder måske ikke af meget. Men det er det i vores og forbundenes verden. Vi er allerede i gang med planlægningen frem mod OL i Paris. Nu risikerer vi at skulle gå tilbage til specialforbund og atleter og sige, at vi måske bliver nødt til at trække det tilbage, vi har stillet dem i udsigt," siger Peter Fabrin.

Han peger på, at der oprustes massivt internationalt for at poste statspenge i idrætten.

Derfor sender regeringen det helt forkerte signal, lyder det.

"Virkeligheden er, at vi ifølge vores beregninger mangler 50 millioner kroner, hvis bare vi skal fastholde vores konkurrencedygtighed. Så at regeringen decideret går ind og sparer på vores støtte, forstår vi simpelthen ikke," siger Peter Fabrin.

Regeringen har kaldt det en stram finanslov. Er det ikke rimeligt nok, at eliteidrætten også må holde for med et trods alt mindre beløb?

"Nej, det synes vi ikke. For vi har gang i noget virkelig spændende i de her år, og vi kan jo se, hvor meget det samler os alle sammen, når danske atleter klarer sig godt. Det har vi måske særligt brug i øjeblikket," siger Peter Fabrin og fortsætter.

"Politikerne vil gerne juble over atleternes succes. Men når det kommer til at finansiere vejen til podierne, er der knap så meget velvilje," siger Peter Fabrin.

V: Stærkt kritisabelt
Venstres idrætsordfører Stén Knuth er også stærkt fortørnet over regeringens spareplaner.

"Det er stærkt kritisabelt, at regeringen den ene dag står på balkonen eller podiet og hylder atleterne, og den næste dag er man så med til at trække tæppet væk under dem. Jeg kan slet ikke se, der er nogen linje i det, som regeringen foretager sig her," siger Stén Knuth, der lover, at regeringen vil fastholde den særskilte Team Danmark-støtte, hvis flertallet skifter efter valget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, men partiets kulturordfører, Ida Auken, forklarer, at besparelsen er en benhård prioritering.

Det er stærkt kritisabelt, at regeringen den ene dag står på balkonen eller podiet og hylder atleterne, og den næste dag er man så med til at trække tæppet væg under dem.

Stén Knuth
Idrætsordfører, Venstre

"Vi er gået ud med et stramt finanslovsudspil, hvor vi ikke kan støtte alle de gode ting, vi gerne ville," siger hun.

Danmark har vundet mange OL-medaljer, verdensmesterskaber og Tour de France de sidste par år. Kan du forstå, at man sidder i Team Danmark og er skuffede?

"Ja, det forstår jeg godt, men vi er gået ud med et meget stramt finanslovsudspil, hvor vi ikke kan støtte alle de ting, vi gerne ville," gentager Ida Auken.

Det er tvivlsomt, om der når at komme gang i forhandlingerne, da R har sat regeringen stolen for døren og krævet, at der udskrives valg inden Folketingets åbning første tirsdag i oktober.

Men bliver det en S-ledet regering, som leder forhandlingerne, slår Auken fast, at besparelsen på Team Danmark ikke er hugget i sten.

"Hvis der er partier, der vil have det som en stærk prioritet at finde penge til Team Danmark, vil selvfølgelig lytte til det," siger Ida Auken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Fabrin

Adm. direktør, Team Danmark
executive management, global management (IMD 1997), ba i marketing og økonomi (Lyngby Uddannelsescenter 1989)

Stén Knuth

Politisk konsulent, Dansk Firmaidræt, byrådsmedlem (V), Slagelse Kommune
bankuddannet

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00