Efter nummer to rapport: Regeringen vil stadig ikke tage stilling til dansk deltagelse i bankunionen

RAPPORT: En ny rapport vurderer, at der er mange forhold, som taler for, at Danmark deltager i det europæiske banksamarbejde. Alligevel tøver regeringen med at fastlægge sin holdning til spørgsmålet.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hver gang regeringen er blevet spurgt ind til, hvorvidt Danmark bør være med i EU's banksamarbejde, har den afveget spørgsmålet.

Regeringen ville nemlig først se den rapport, som Erhvervsministeriets arbejdsgruppe var ved at udarbejde om dansk deltagelse i bankunionen.

Den rapport blev offentliggjort torsdag, og dens samlede vurdering lyder på, at der er meget, der taler for, at Danmark bliver en del af banksamarbejdet. Endvidere bliver der konkluderet, at den afklarer og konkretiserer de spørgsmål, der blev rejst i den allerførste rapport om bankunionen fra 2015.

Men trods den vurdering vil regeringen fortsat ikke tage endelig stilling til, hvorvidt den vil anbefale en dansk deltagelse i det europæiske samarbejde, der blandt andet vil indebære et fælles europæisk tilsyn med de største banker i Europa.

"Det er regeringens holdning, at der er behov for større klarhed på flere områder, inden vi kan fastlægge en holdning til dansk deltagelse," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Regeringen vil have en folkeafstemning
Ifølge erhvervsministeren afventer Danmark blandt andet, at Sverige også tager stilling, og at Storbritanniens fremtidige forhold til EU bliver fastlagt i kølvandet på Brexit.

"Regeringen vil vende tilbage til sagen, når der er større klarhed om disse spørgsmål, og når vi har haft en god offentlig debat om mulig dansk deltagelse," udtaler Simon Kollerup.

Ministeren afslutter med at understrege, at det fortsat er regeringens holdning, at det i sidste ende bliver danskerne, som skal tage stilling til en eventuel indtræden i bankunionen ved en folkeafstemning:

"Det er regeringens holdning, at hvis vi ender med at anbefale dansk deltagelse i banksamarbejdet, bør der afholdes folkeafstemning om spørgsmålet," siger erhvervsministeren.

Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe i Erhvervsministeriet med deltagelse af relevante ministerier og myndigheder – heriblandt Nationalbanken. Læs hele rapporten her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00