Efter nye beregninger: Sydjylland taber et kredsmandat til Københavns Storkreds

MANDAT: Sydjylland afgiver et kredsmandat til Københavns Storkreds efter ny opgørelse. Udviklingen er ikke overraskende, siger valgforsker.

Et kredsmandat flyttes fra Sydjyllands Storkreds til Københavns Storkreds.

Det er resultatet af Social- og Indenrigsministeriets nye fordeling af kreds- og tillægsmandater.

Med de nye beregninger går Københavns Storkreds fra 16 til 17 kredsmandater. Samtidig falder Sydjyllands antal kredsmandater til 17.*

Social- og Indenrigsministeriet justerer fordelingen af mandater hvert femte år på baggrund af opgørelsen over befolkningstal fra 1. januar samme år. Fordelingen gælder derefter for alle folketingsvalg, der finder sted i den femårige periode.

Udviklingen er en generel tendens
Da det er befolkningstallet, der har indflydelse på fordelingen af mandater, er det ikke overraskende, at Sydjylland taber et kredsmandat, siger valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

”For fem år tilbage så man den samme udvikling, hvor blandt andet Sydjylland og store dele af Jylland tabte kreds- og tillægsmandater til København. Den udvikling fortsætter så nu,” siger professoren.

Kasper Møller Hansen peger på, at resultatet vil give København mere indflydelse, da borgerne i hovedstaden nu vælger et folketingsmedlem mere end sydjyderne i forhold til sidste folketingsvalg.

Det er ikke kun Københavns Storkreds, der oplever en stigning. Det samme gælder faktisk de fleste storbyer rundtomkring i landet, siger Kasper Møller Hansen.

”Beregninger, som viser landets fordeling af kreds- og tillægsmandater, laves på baggrund af den demografiske udvikling af områder i Danmark. Og det er en generel tendens i Danmark og resten af den vestlige verdensdel, at folk flytter væk fra landområder og ind til storbyer, hvilket afspejler sig i mandatfordelingen,” siger Kasper Møller Hansen.

Bliv klogere på, hvad justeringen betyder for mandatfordelingen på mandag, hvor Altinget udkommer med sin nye mandatprognose, der er lavet af Kasper Møller Hansen. Den kan findes på Altinget Christiansborg.

*Tidligere fremgik det af artiklen, at Københavns Storkreds får 51 mandater i alt. Det er ikke korrekt, det tal dækker over det samlede antal mandater til landsdel Hovedstaden. Altinget beklager fejlen.

Forrige artikel Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land Næste artikel Dagens overblik: V og R kritiserer regeringen for ”svigt”, efter nye retningslinjer halverer afstandskrav Dagens overblik: V og R kritiserer regeringen for ”svigt”, efter nye retningslinjer halverer afstandskrav