Ekspert: Regeringens plan risikerer at svække det lokale politiarbejde

POLITI: Statsministeren plan om at skære halvdelen af Rigspolitiets ansatte risikerer at få negative konsekvenser for det lokale politiarbejde, frygter politiforsker. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Hvis statsminister Mette Frederiksen (S) får sin vilje, skal antallet af ansatte i Rigspolitiet halveres med det kommende politiforlig.

Nedskæringen skal vende flere års centralisering af politiets kræfter, der har betydet, at Rigspolitiet i dag har over 400 flere ansatte end i 2015.

Regeringens mål er at frigøre hænder i politiet, der skal sendes fra den centrale politimyndighed til lokale politiafdelinger ude i landet og blandt andet bruges til oprettelsen af tyve nye nærpolitistationer. 

Men Mette Frederiksens planer risikerer at få utilsigtede negative konsekvenser for netop det lokale politiarbejde, frygter politiforsker Adam Thomas Diderichsen, der er ansat ved Københavns Professionshøjskole. 

Hvis resultatet bliver, at man svækker politiets evne til at arbejde analyse- og vidensbaseret, så vil man i sidste ende også svække det lokale politiarbejde

Adam Thomas Diderichsen
Politiforsker, Københavns Professionshøjskole

"Overordnet set er det fornuftigt at prøve at styrke det lokale politiarbejde. Men jeg er mindre overbevist om, at det skal ske på bekostning af højt specialiserede medarbejdere i Rigspolitiet," siger han.

Stærke miljøer i Rigspolitiet
Alene i årene 2015 til 2020 er antallet af ansatte i Rigspolitiet ifølge tal fra Justitsministeriet steget med 406 personer. 

Herunder er de 172 blevet ansat i Rigspolitiets it-afdelinger, og det skyldes ifølge Diderichsen, at politiet har oprustet i kampen mod blandt andet cyberkriminalitet. 

Hvis de højt specialiserede ansatte i Rigspolitiet enten spares væk eller decentraliseres, risikerer det at gå ud over politiets samlede faglighed, vurderer Diderichsen. 

"Der er nogle ret stærke faglige miljøer i Rigspolitiet på de tunge og komplekse kriminalitetsområder som bande- og cyberområdet, som er vigtige at bevare. Dem ødelægger man, hvis man spreder folk for alle vinde," siger han.

Læs også

Han mener derfor ikke nødvendigvis, at regeringen gør klogt i at skære i Rigspolitiet for at styrke lokalafdelingerne. 

"Hvis resultatet bliver, at man svækker politiets evne til at arbejde analyse- og vidensbaseret, så vil man i sidste ende også svække det lokale politiarbejde. Det er helt afhængigt af, at politiet som helhed forstår kriminalitetsmønstre og kan arbejde begavet med kriminaliteten," siger han og fortsætter:

"Det er ikke lige til at se, hvordan man kan bevare den viden og de erfaringer, der er i Rigspolitiet, og samtidig flytte så mange medarbejdere ud i kredsene. Der er absolut nogle farer ved planen."

Sådan har Rigspolitiet ændret sig mellem 2015 og 2020

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00