Ekspert var med til at oversætte bibelen i 1992. Og han er ikke i tvivl om, at en ny bibel vil genantænde en gammel debat

Frem mod 2036 skal der arbejdes på en ny autoriseret oversættelse af bibelen, der følger med tidsånden, forklarer Bibelselskabet. Det er uundgåeligt, at en ny oversættelse vil skabe fornyet debat om, hvor meget man skal ændre, mener en tidligere oversætter. 

En ny oversættelse af bibelen skal ligge klar i 2036.
En ny oversættelse af bibelen skal ligge klar i 2036. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Da den uddannede teolog og tidligere universitetslektor Helge Kjær Nielsen åbnede avisen og så nyheden om, at Danmark endnu engang skal have en ny bibel, tænkte han:

“Der er da ikke gået så lang tid, siden vi oversatte den sidst?”

Men lidt tid er der nu alligevel gået.

Det er nemlig 30 år siden, at Helge Kjær Nielsen var en af oversætterne på den seneste autoriserede version af bibelen fra 1992. Og nu har Bibelselskabet annonceret, at man igen vil opdatere bibelen med en ny oversættelse for at få en mere moderne ordlyd, der følger med tidsånden.

Men det bliver højst sandsynligt ikke helt uden sine udfordringer, når en ny bibel skal blive til, lyder det fra Helge Kjær Nielsen.

“Det er noget, der interesser rigtig mange mennesker, og derfor er der også rigtig mange, der har en holdning til, hvordan en ny oversættelse af bibelen skal lyde. Det er uundgåeligt at det vil vække debat,” siger han.

Da Helge Kjær Nielsen sammen med en række andre personer oversatte bibelen sidst, fremlagde man efter flere års arbejde en prøveoversættelse, som var tilgængelig for hele befolkningen, og som de kunne reagere på.

Og reaktionerne var der masser af.

“Der var mange, der havde en mening om, hvordan tingene skulle være. Derfor kom vi også frem til, at hvis alle skulle sige ja til den her bibel, så blev vi nødt til at foretage nogle ændringer.”