Eksperter: Elbæk vil blive tvunget til at vælge mellem Frederiksen og Løkke

VALG: Selvom Alternativets formand, Uffe Elbæk, har spillet sig selv på banen som statsminister, kan han ikke slippe for at vælge side efter et folketingsvalg. Det slår to eksperter fast. 

Uffe Elbæk (ALT) meddelte tirsdag aften, at han melder sig som statsministerkandidat. 
Uffe Elbæk (ALT) meddelte tirsdag aften, at han melder sig som statsministerkandidat. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

Uffe Elbæk (ALT) har meldt sig på banen som statsministerkandidat.

Det meddelte han tirsdag aften.

Men hvad betyder det i praksis?

Altinget har talt med Martin Vinæs Larsen, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, og Johannes Andersen, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. Her forklarer de, hvilke scenarier Uffe Elbæks statsministerkandidatur kan medføre.

Alternativet som afgørende for et rødt flertal
Selvsagt kommer Alternativets udmelding ikke til at betyde noget i de scenarier, hvor der efter et valg er enten et blåt flertal eller et rødt flertal uden Alternativets mandater.

Der, hvor Uffe Elbæk kan ende med at blive central, er i den situation, hvor Alternativets mandater bliver afgørende for et rødt flertal, forklarer Johannes Andersen.

Hvis det samtidig betyder, at flest mandater peger på den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som kongelig undersøger – altså den, der skal forsøge at danne regering, vil det give Lars Løkke Rasmussen mulighed for at danne regering. Men begge eksperter påpeger, at det vil stille Lars Løkke Rasmussen (V) med et problem. I Danmark er der nemlig negativ parlamentarisme, og det vil sige, at han ikke må have et flertal imod sig.

”Selvom der blandt Folketingets partier er flertal for, at han bliver kongelig undersøger, kan han stadig have et flertal imod sin regering, hvis Alternativet sammen med resten af rød blok vil stemme for et mistillidsvotum,” siger Martin Vinæs Larsen til Altinget.

Elbæk vil blive testet
Johannes Andersen peger på, at et mistillidsvotum er et sandsynligt scenarie, da det vil være en måde at teste Alternativet. 

Skal man tro Uffe Elbæk, vil han hverken pege på de to andre statsministerkandidater eller forhindre dem i at danne regering. Men i tilfælde af at Lars Løkke Rasmussen bliver siddende som statsminister, fordi Mette Frederiksen (S) ikke kan få et flertal bag sig uden Alternativet, kan et mistillidsvotum hurtigt afgøre det. 

”Jeg tror, rød blok vil udstede et mistillidsvotum, og så må Alternativet tage stilling til, om de vil stemme for eller imod det. I praksis betyder det, at de bliver nødt til at tage stilling til, hvorvidt de vil være parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering eller ej,” siger Johannes Andersen.

Martin Vinæs Larsen påpeger, at særligt finansloven vil blive en udfordring, selv hvis Alternativet ikke stemmer for et mistillidsvotum, kort efter en borgerlig regering er trådt til.

”Så skal de beslutte, om de kan stemme for en blå finanslov eller ej,” siger han og tilføjer, at det nok ikke er sandsynligt.

Kan fremprovokere SDF-regering
Hvis rød blok kun kan danne flertal med Alternativet, og de fortsat nægter at pege på Mette Frederiksen, er det Johannes Andersens vurdering, at det kan fremprovokere nye regeringskonstellationer.

Ifølge ham vil Venstre begynde at bejle til Radikale Venstre og Socialdemokratiet til Dansk Folkeparti. Netop for at undgå at Alternativets mandater bliver afgørende for deres respektive flertal.

”Hvis Radikale slår sig i tøjret, og Dansk Folkeparti fastholder, at de ikke vil danne regering med Liberal Alliance, spiller de bolden over til rød blok igen. Og her tror jeg, at alliancen mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er oplagt at prøve af,” siger Johannes Andersen.

Svært at tage seriøst
Den politiske kommentator Noa Redington forholder sig skeptisk til Uffe Elbæks statsministerkandidatur.

”For få måneder siden flirtede han med at forlade politik, og nu vil han være statsminister. Det er lidt svært at tage seriøst,” siger Noa Redington til Altinget.

Han vurderer også, at den kommende valgkamp bliver hård for Alternativet, fordi de hele tiden skal svare på, om en stemme på dem er en stemme på Lars Løkke Rasmussen.

”I virkeligheden er det et udtryk for, at vi går en hård valgkamp i møde, hvor mange små partier skal gøre opmærksom på sig selv. Det her er et af de blus, man kan skrue op for, hvis man oplever, der er lidt mørkt omkring én,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)









0:000:00