Eksperter er skuffede over Royal Run: Stiller ikke krav til sine leverandører

ROYAL BÆREDYGTIGHED: Det er skuffende, at Royal Run over to år har bestilt cirka 100.000 T-shirts og medaljer uden at undersøge eller stille krav til, om de er produceret under ordentlige vilkår. Det mener CSR-eksperter.

I to år har Royal Run købt T-shirts og medaljer til det nationale løbeevent uden at vide, hvordan de er produceret. Det er skuffende, siger CSR-eksperter. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
I to år har Royal Run købt T-shirts og medaljer til det nationale løbeevent uden at vide, hvordan de er produceret. Det er skuffende, siger CSR-eksperter. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

*Vi har fredag den 27/9 rettet væsentlige fejl i artiklen. Se uddybende forklaring nederst i artiklen.

19. juni iførte mere end 82.000 danskere – heriblandt kronprins Frederik – sig en hvid T-shirt med teksten ”Royal Run ’19” på ryggen. Og efter løbet kunne de trække en sølvmedalje med Kongehusets officielle logo over hovedet.

Men løberne kan ikke vide sig sikre på, at deres T-shirts og medaljer er produceret under ordentlige forhold. For Royal Run har hverken undersøgt produktionen af dem eller stillet krav til deres leverandører. Yderligere har Royal Run ingen skriftligt nedfældet CSR-strategi.

Og det får kritik af to CSR-eksperter.

Det er ikke overraskende, men noget skuffende.

Steen Vallentin
Lektor i CSR ved CBS

"Royal Run bliver nødt til at gøre noget mere. De skal undersøge, hvem deres leverandører er, og om de overholder rammerne," siger Andreas Rasche, professor i Business in Society ved CBS.

"Det er ikke overraskende, men noget skuffende,” siger Steen Vallentin, der er lektor i CSR (corporate social responsibility) på CBS.

Ingen krav til leverandører
Især metal- og tekstilindustrien er forbundet med mange arbejdsrettigheds- og menneskerettighedsovertrædelser i tredjeverdenslande. 

”Ved T-shirts ville jeg altid være meget påpasselig med, hvor tingene kommer fra. Normalt kommer det fra Bangladesh, Vietnam osv. Og arbejdsforholdene dér er gennemsnitligt meget tvivlsomme," siger Andreas Rasche.

”Royal Run skulle have stillet større krav og lavet mere grundigt forarbejde, i forhold til hvilke leverandører de gerne vil arbejde med. Der havde det nok givet mening at fravælge nogle af dem, der tidligere har haft problemer," siger Steen Vallentin, der er lektor ved CBS.

Jakob Larsen, direktør for Dansk Atletik Forbund, der står bag Royal Run, forklarer, at der ved udgangen af oktober kommer til at ligge en CSR-strategi for Royal Run, som gælder for løbet i 2020, og at de lige nu er i dialog med såvel nuværende som potentielle leverandører til arrangementet.

Kongehuset har ikke ønsket at kommentere sagen.

Læs hele historien på Altinget Civilsamfund med kommentarer fra Jakob Larsen, direktør for Dansk Atletik, New Wave Group og Royal Runs samarbejdspartnere TrygFonden og Nordea Fonden.

*Vi har fredag den 27/9 rettet væsentlige fejl i artiklen. Af den oprindelige artikel fremgik, at New Wave Group var et af de selskaber, der fik produceret tøj på den kollapsede fabrik Rana Plaza i Bangladesh. Det var en forveksling mellem New Wave Group og New Wave Style Ltd., som havde produktion i fabrikken. New Wave Group er ikke forbundet med selskabet New Wave Style Ltd.

Dokumentation

Om Royal Run

Royal Run er et åbent motionsløb, der finder sted i flere danske byer. Løbet blev afviklet første gang mandag 21. maj 2018 i anledning af kronprins Frederiks 50 års fødselsdag 26. maj 2018 i landets fem største byer: Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København/Frederiksberg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00