Eksperter: Fornuftig men svag forebyggelsessatsning

FOREBYGGELSE: Regeringen har forholdsmæssigt prioriteret forebyggelse historisk højt i det seneste sundhedsudspil. Eksperter og aktører er dog ikke imponerede. Beløbet drukner stadig i forhold til behandlingsudgifterne.
Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra SDU finder det besynderligt, at regeringen har valgt at bruge penge på at løfte kræftområdet yderligere.
Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra SDU finder det besynderligt, at regeringen har valgt at bruge penge på at løfte kræftområdet yderligere. Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen lever op til sin egen politik om at prioritere forebyggelse og bekæmpelse af social ulighed med det nye sundhedsudspil. Men det er langtfra noget stort spring fremad på området. Sådan lyder vurderingerne fra blandt andet flere eksperter.

Med sundhedsudspillet er der afsat 600 millioner over de næste fire år til forskellige sundhedsområder. Læs mere om udspillet her.

Professor i økonomi på RUC og formand for den tidligere Forebyggelseskommission, Mette Wier, peger på, at regeringen på sin vis lever op til sin egen politiske ambition om at opprioritere forebyggelse, hvis man ser isoleret på dette udspil.

"Normalt  er det jo pebernødder, man afsætter til forebyggelse. Her har man jo afsat over halvdelen af pengene fra udspillet til formålet," siger Mette Wier.

Hun hælder dog samtidig malurt i bægeret ved at pege på, at forebyggelse stadig fylder lidt i de samlede årlige offentlige sundhedsudgifter på omkring 100 milliarder kroner. De 98 kommuner, der har opgaven med forebyggelse, har hidtil haft 500 millioner til deling årligt, hvoraf den nuværende regering har tilført 300 af de 500 millioner ved økonomiforhandlingerne for 2013.

For at sætte regeringens bebudede løft på 600 millioner i relief, viser en opgørelse fra Danske Regioner, at der alene på kræftområdet er tilført mindst 6,8 milliarder i de fire år fra 2007 til 2010.

Mette Wier synes dog, at regeringen med udspillet har udvalgt de rigtige forebyggelsesområder med de penge, der trods alt er.

"En styrkelse af alkoholbehandlingen er tiltrængt, ligesom det også er positivt, at man vil sikre sig mere viden om, hvordan uligheden opstår og kan bekæmpes," siger Mette Wier.

Kjeld Møller Pedersen: Kræft-løft igen?
Professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, vurderer også, at rammen på de 600 millioner gør det svært at foretage det kursskifte, som sundhedsminister Astrid Krag (SF) selv har kaldt hele udspillet.

Han er derfor meget undrende overfor, at regeringen vil bruge mere end hver 4. krone fra udspillet på kræftområdet.

"Set i lyset af, hvor mange penge der er blevet tilført kræftområdet de seneste år, så er det en mærkelig prioritering, når der er så få penge at flytte rundt med," siger Kjeld Møller Pedersen.

Han peger på, at pengene til udspillet for en stor dels vedkommende hentes ved, at regeringen vil beskære tilskuddet til tandlægebehandling.

Regeringens initiativer til forebyggelse og bekæmpelse af ulighed mener han også giver god mening i forhold til regeringspartiernes bebudede politik. S og SF gik dog til valg på at løfte forebyggelsesområdet med 2 milliarder, og her er stadig et stykke vej.

Både Mette Wier og Kjeld Møller Pedersen peger på, at regeringspartiernes tilbagetog i forhold til at benytte afgifter på fedt, sukker og andre usunde fødevarer rammer regeringens forebyggelsesambitioner dobbelt hårdt.

Tandområdet holder for igen
Afgifterne skulle nemlig finansiere forebyggelsestiltag og samtidig hjælpe danskerne til at leve sundere.

"Afgifter på usunde fødevarer er jo ikke et mirakelmiddel, men de har en vis effekt og ville jo samtidig kunne sikre penge til sundhedsområdet. I stedet har man valgt at hente de fleste pengene til udspillet fra voksentandplejen ved at beskære tilskuddet endnu mere," siger Kjeld Møller Pedersen, der finder beskæringen på tandområdet besynderlig.

Det skyldes blandt andet, at ideen om at beskære tilskuddet kommer fra en rapport fra Sundhedsstyrelsen, hvor meningen oprindeligt var at skaffe penge til at udjævne brugerbetalingen på tandområdet. Blandt andet ville paradentose-patienter så kunne få mere hjælp til deres høje regninger.

Lægeforening: Gode tiltag, men ...
Lægeforeningen har både ris og ros til regeringens udspil. De kommende konkrete målsætninger for forbedringer i danskernes sundhed får ros med på vejen. Det samme gør regeringens prioritering af indsatsen i forhold til at mindske danskernes forbrug af tobak og alkohol.

"Alkohol og tobak er de største røvere af leveår og sundhed. Regeringen bør især sigte mod at få nedbragt forbruget af alkohol og tobak hos unge. Eksempelvis bør rygning blandt unge mellem 16-20 år halveres i løbet af fem år," siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg.

Lægeforeningen falder dog langtfra i svime over regeringens plan om at øge forebyggelsen med 334 millioner kroner.

"Set i lyset af, at den netop aftalte sænkning af øl- og sodavandsafgiften alene i 2014 forventes at øge statens indtægter med 750 millioner kroner, imponerer beløbet på 334 millioner ikke. Jeg håber, at det er sidste gang, vi ser, at afgifter på alkohol og sodavand bliver sænket, uden at man skeler til konsekvenserne for folkesundheden," siger Jette Dam-Hansen.

Danske Fysioterapeuter roser generelt regeringens forebyggelsestiltag.
Foreningens kritik retter sig mod det, som ikke står i udspillet. Her
hæfter man sig ved, at udspillet hverken indeholder ordene "fysisk
aktivitet", "kost" eller "motion".

"Det er simpelthen utroligt, at man i 2013 kan lave et sundhedsudspil med
fokus på forebyggelse og ulighed i sundhed, hvor fysisk aktivitet ikke er
nævnt," siger Tina Lambrecht, som er formand for Danske Fysioterapeuter.

Dokumentation
Regeringens sundhedsudspil i kroner 
  • Lighed i sundhed og forebyggelse: 334 mio. kr.
    Partnerskaber til realisering af de nationale mål: 120 mio. kr.
    Styrkelse af alkoholbehandlingen: 112 mio. kr.
    Hjælp til rygestop for storrygere: 42 mio. kr.
    Færre genindlæggelser af nyfødte: 40 mio. kr.
    Lighedstjek af sundhedsvæsenet: 20 mio. kr.
     
  • Kræft: 174 mio. kr.
    Udvidelse af HPV-vaccinationsprogrammet: 20 mio. kr.
    Rehabilitering til kræftpatienter: 154 mio. kr.
     
  • Bedre kvalitet og patientinddragelse: 92 mio. kr.
    Strategi for patientinddragelse: 20 mio. kr.
    Synlighedsreform: 32 mio. kr.
    Patientsikker Kommune: 20 mio. kr.
    Forebyggelse af sygehusinfektioner mv.: 20 mio. kr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

Mette Wier

Direktør, professor, DTU Management, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, næstformand, DSEBs bestyrelse
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 1997)

Tina Lambrecht

Fhv. formand, Danske Fysioterapeuter
fysioterapeut (Ergo- og fysioterapeutskolen Aalborg 1995), diplom i ledelse & økonomi, UCN Erhverv 2020, Strategisk Lederskab, CLAVIS 2016, Chairman Degree, Board Governance 2012

0:000:00