Eksperter: Vi skal reformere kommunerne

FOLKEMØDE: Der skal mere tillid til medarbejderne, og reformerne skal have tid til at virke. Det var buddene på vejen til en bedre offentlig sektor fra eksperter og aktører til forvaltningspolitisk topmøde på Folkemødet.
Hans Nikolajsen, Mette Rose Skaksen og Ulf Hjelmar i debat.
Hans Nikolajsen, Mette Rose Skaksen og Ulf Hjelmar i debat. Foto: Ditte Dalgaard/Altinget.dk

"Det river i bardunerne, men det holder lige."

Sådan lød det fra stadsdirektør Niels Højberg om kommunernes styring, mens vinden ruskede i teltbardunerne til åbningsdebatten på Folkemødet på Bornholm. 

"Vi oplever mere styring og har brug for et paradigmeskifte, hvor udgangspunktet er borgeren og ikke systemet," forklarede han, mens professor på RUC Jacob Torfing kunne tilføje:

"Vi er kommet ind i en selvaccelererende proces, hvor alt kontrolleres mere. Vi skal dog huske, at al skyld ikke kan kastes på Slotsholmen - der er brug for reformer og tålmodighed."

Vi er kommet ind i en selvaccelererende proces, hvor alt kontrolleres mere. Vi skal dog huske, at al skyld ikke kan kastes på Slotsholmen. Der er brug for reformer og tålmodighed.

Jacob Torfing, Professor på RUC

Til debatten skulle en række eksperter og aktører komme med bud på Danmarks ledelse. I debatten blev både topstyring, medarbejdere, virksomheder og borgere diskuteret som emner i mulige løsninger for at finde den bedste vej mod velfærd. 

Formidling er nøglen til succes
I panelet var der bred enighed om, at tillid og reformer er vejen frem til en bedre offentlig sektor. Det blev også foreslået at rette blikket mod medarbejderne, som gerne vil gøre det bedste.

"Et regime med kontrol har sat sig dybt. Vi oplever, der er medarbejdergrupper, som er tøvende og ser kontrollen som tryghed. Det vigtigste for at flytte dagsordener er samtaler og derved få budskabet igennem til disse grupper - vi skal finde et fælles sprog og komme tættere på en ens virkelighedsopfattelse," lød det fra Andy Andreasen fra FTF, hvorimod den ubetingede tillid blev mødt med større agtsomhed fra Niels Højberg:

"Vi skal undersøge om tillid virker - er der power i det?," lød det spørgende fra stadsdirektøren.

Udlicitering er vejen frem
Som et bud på en løsning blev der også diskuteret udlicitering af kommunale opgaver. Her kunne Hans Nikolajsen hurtigt byde ind med positive tanker om udlicitering.

I form af sin plads i Produktivitetskommissionen står han bag idéen om udlicitering af store dele af kommunen, og personligt beskrev han udlicitering som en nærmest magisk løsning på problemer.

"Det offentlige og private kan lære af hinaden. Som to forskellige sektorer håndteres ting også forskelligt, og udlicitering kan være løsningen på mange kommunale opgaver," forklarede han.

Som afslutning på udliciteringsdebatten kommenterede Mette Rose Skaksen fra DI også på forskellen mellem de to sektorer:

"Mange private leverandører oplever, at offentlige udbud ofte har et ensidigt syn på pris, mens mange private også fokuserer på kvalitet, som også samtidigt har betydning for prisen."

Arrangementet blev afviklet torsdag eftermiddag som en del af en serie lignende debatter på Folkemødet. 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion