Ekspertråd anbefalede livline til virksomheder efter hjælpepakker: Nu opgiver regeringen en hurtig løsning

DØDVANDE: Arbejdsfordeling kommer ikke til at udgøre en blød landing efter hjælpepakkerne, som vismænd og regeringens økonomiske ekspertråd ellers har anbefalet. Ministeren bekræfter, at forhandlinger er kørt fast.

Trepartsdrøftelserne om arbejdsfordeling står i stampe, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil endnu ikke afskrive en aftale.
Trepartsdrøftelserne om arbejdsfordeling står i stampe, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil endnu ikke afskrive en aftale.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Arbejdsfordeling kommer med stor sandsynlighed ikke til at udgøre en livline for virksomheder og lønmodtagere, når de økonomiske hjælpepakker udfases i slutningen af august.

De trepartsforhandlinger om arbejdsfordeling, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indledte i slutningen af maj, er gået i hårdknude.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender, at det er urealistisk at lande en aftale på denne side af sommerferien.

"Det er en svær opgave, fordi det handler om at kombinere meget modsatrettede hensyn. Det er ikke skrinlagt, men de store bøffer kræver så meget tid og tænksomhed, så det kommer vi ikke til at nå på denne side af sommerferien," siger han.

Det er på en eller anden måde arbejdsmarkedets Verdun, som vi skal forsøge at løse her.

Peter Hummelgaard (S)
Beskæftigelsesminister

Funktionærer udgør en knast
En forbedring af arbejdsfordelingsordningen udgør en central anbefaling i den rapport, som regeringens økonomiske ekspertråd udgav i slutningen af maj om afvikling og udfasning af de økonomiske hjælpepakker.

Opfordringen blev gentaget i den vurdering af samfundsøkonomien, som Det Økonomiske Råd udgav i sidste uge.

Arbejdsfordeling betyder, at virksomheder for at undgå fyringer kan nedsætte arbejdstiden i en periode, hvor de berørte medarbejdere modtager supplerende dagpenge for de færre arbejdstimer.

Den store knast i forhandlingerne er arbejdsgivernes krav om, at funktionærer skal omfattes af ordningen. Det vil kræve en gradbøjning af Funktionærlovens bestemmelser for opsigelsesvarsler, som HK og andre funktionærforbund modsætter sig.

"Det er på en eller anden måde arbejdsmarkedets Verdun, som vi skal forsøge at løse her (det længste slag under 1. Verdenskrig, red.). Det tror og håber jeg, at vi kan på den lange bane, men nemt er det ikke, så det kræver tid," siger Peter Hummelgaard.

Regeringen deler ekspertvurdering
Arbejdsfordeling findes allerede i overenskomster på industriens og byggeriets område, men ekspertrådet har anbefalet at brede ordningen ud – blandt andet ved at give ikkeforsikrede lønmodtagere mulighed for at opnå medlemskab af en a-kasse i forbindelse med arbejdsdeling.

En anden udfordring er derfor, at dele af fagbevægelsen stejler over at skulle lade "gratister" springe køen over og opnå dagpengeret uden om de almindelige optjeningsbestemmelser.

Peter Hummelgaard understreger, at regeringen deler topøkonomernes holdning til arbejdsfordeling.

"Det er jo derfor, vi sidder for bordenden i de her drøftelser. Grundlæggende har vi jo et rigtig godt trepartssamarbejde. Jeg tror, vi er oppe på fem eller seks aftaler alene inden for det sidste halve år, og så vi må se, hvor langt vi når med det her," siger han.

Ifølge ministeren har uklare forventninger og blandede varsler for dansk økonomi også gjort det svært at nå til enighed ved trepartsbordet.

"Jeg tror, at alle i løbet af sommeren har brug for at se, hvor det er, vi står i forhold til, hvordan det her sætter sig i økonomien og på arbejdsmarkedet. Det kan være en nødvendig del af processen for at blødgøre nogle af deres synspunkter," siger Peter Hummelgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00