Eksport af ungdomsuddannelser møder kritik

EKSPORT: Lærere og elever kritiserer, at undervisningsministeren vil gøre det muligt for danske erhvervsskoler og gymnasier at udbyde uddannelser i udlandet.

Snart kan man tage en dansk ungdomsuddannelse i udlandet og få et officielt eksamensbevis, der er adgangsgivende til videregående uddannelser i Danmark og hele verden.

Det fremgår af et lovforslag, som undervisningsminister Christine Antorini (S) fremsætter i marts.

Dermed kan et nyt dansk eksporteventyr starte, mener ministeren, der tirsdag rejste til Vietnam som del af et dansk eksportfremstød af erhvervsuddannelser i selskab af blandt andet DI og erhvervsskole-repræsentanter.

”Der er et kæmpe ønske i udlandet om at lære af den pædagogik, vi har i Danmark, på især erhvervs-og videreuddannelsesområdet. I Vietnam har de ingen tradition for at uddanne inden for de erhvervsrettede områder, og det har vi jo en mangeårig tradition for med både egentlige erhvervsuddannelser og livslang læring på voksen- og efteruddannelserne,” siger Christine Antorini.

Ikke uddannelsernes opgave
Men at sælge uddannelser i udlandet bør ikke være en opgave for danske ungdomsuddannelser, lyder kritikken fra både lærere og elever på erhvervsskoleområdet.

”Grundlæggende ligger der rigtig gode og store udfordringer foran skolerne i forhold til at implementere en EUD-reform og lave undervisning af høj kvalitet for danske elever, og jeg synes egentlig, at de skal koncentrere sig om det,” siger formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

”Det er sikkert rigtigt, at skolerne kan tjene penge på uddannelseseksport, men de kan også tabe en hel masse penge, og vi har ikke danske uddannelser med det formål at lave sjove forretninger i udlandet. Vi har dem for at sikre et højt og kvalificeret uddannelsesniveau til danske unge,” siger forbundsformanden, der får opbakning fra erhvervsskoleeleverne.

Skoler kan gøre det bedre
Lærerne får opbakning fra erhvervsskoleeleverne, der heller ikke er glade for det nye lovforslag.

”Til at starte med burde erhvervsskolerne fokusere på at gøre de danske erhvervsuddannelser i topform, før man starter alle mulige andre steder. Det er ingen hemmelighed, at der er skoler, der kan gøre det bedre,” siger formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) Mie Hovmark.

Hidtil har det været muligt for danske ungdomsuddannelser at udbyde uddannelser i udlandet, men ikke at give officielle og kompetencegivende eksamensbeviser til udenlandske studerende, ligesom professionshøjskoler og universiteter kan det.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse her (kræver abonnement)

,

Forrige artikel Industri advarer mod særregler om hormonforstyrrende stof Industri advarer mod særregler om hormonforstyrrende stof Næste artikel EU's Ombudsmand: Whistleblowere skal beskyttes bedre EU's Ombudsmand: Whistleblowere skal beskyttes bedre