EL: Prisloft på medicin løser regeringens tandpine

FINANSLOV: Enhedslisten foreslår, at regeringen indfører et prisloft på sygehusmedicin. Så er vejen banet for, at regeringen kan bruge tandrensnings-millioner til fængsler, fastslår EL-ordfører.
Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, mener, at andre landes erfaringer med referencepris-systemer er så gode, at Danmark skal til at følge trop.
Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, mener, at andre landes erfaringer med referencepris-systemer er så gode, at Danmark skal til at følge trop.Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Ret jer efter Statsrevisorernes kritik og spar på den måde penge, der kan bruges til paradentosepatienter. Sådan lyder opfordringen fra Enhedslisten under finanslovforhandlingerne. 

Her vil Enhedslisten ikke være med til at spare 180 millioner kroner til tilskud til tandrensning, med mindre der skaffes et tilsvarende beløb til sundhedsområdet på anden vis.

Partiet foreslår derfor, at regeringen indfører et såkaldt referenceprissystem. Her sætter staten en maksimal pris på de enkelte præparater udregnet efter et gennemsnit af de billigste priser i en række lande med lave priser.

"Når vi nu ved, at man har lavere medicinpriser i andre lande, der bruger denne model i forskellige udgaver, så synes vi, at man bør gøre det samme i Danmark. Vi skal have mest mulig sundhed for pengene," siger Stine Brix.

Årsagen er blandt andet, at Rigsrevisionen tidligere på året i sin hovedkonklusion understregede, at VK-regeringen valgte at overhøre en tværministeriel arbejdsgruppes forslag om af indføre et referenceprissystem. I stedet lavede VK-regeringen en frivillig aftale med medicinalindustrien. En aftale, som Rigsrevisionen påpegede, ikke gav den forventede besparelse.

Samtidig peger hun på, at Dansk Sundhedsinstitut, der nu er en del af forskningsinstitutionen KORA, i sommer offentliggjorde et notat om netop besparelsesmulighederne ved et referenceprissystem. Her var konklusionen, at der kunne sikres markante besparelser på udgifter til medicin.

EL: Penge kunne gøre gavn på sundhedsområdet
Seniorprojektleder i KORA Jakob Kjellberg vurderede forleden i Jyllands-Posten, at et referenceprissystem vil sikre et trecifret millionbeløb, men ikke 500 millioner, som Enhedslisten tidligere har nævnt.

Stine Brix slår dog fast, at et trecifret beløb på under en halv milliard vil kunne gøre stor gavn på sundhedsområdet.

"Besparelsen kunne man bruge til at sænke egenbetalingen for paradentosepatienter eller andre grupper, som er økonomisk dårligt stillede. Det kunne være på tandområdet, men det kunne også være andre områder," siger Stine Brix.  

I dagens anden artikel om emnet slår sundhedsminister Astrid Krag (SF) fast, at hun ikke har besluttet, om regeringen vil indgå en frivillig aftale eller inføre et referenceprissystem.

K: Vi skaber et dårligt erhvervsklima 
Konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, afviser, at et referenceprissystem er vejen frem. Hun mener, at Rigsrevisionen og DSI-notatet laver fejlkonklusioner, når de når frem til, at et referenceprissystem vil sikre lavere priser i Danmark. Blandt andet fordi man ikke har taget højde for svingende valutakurser.

"Ud over at man ikke reelt ved, at det vil give en besparelse i Danmark på længere sigt, så er priserne jo holdt op med at stige med 15-20 procent hvert år, som var situationen for få år siden," siger Benedikte Kiær. Hun mener, at regeringen af hensyn til den omfattende medicinalindustri i Danmark bør fortsætte med at bremse medicinudgifterne som hidtil.

Her peger hun på en ny frivillig aftale om at sænke elpriserne eller holde dem i ro og tiltag som for eksempel Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin og regionale udbud som fællesindkøb af medicin. 

Benedikte Kiær afviser, at hun har huller i sin argumentation, når hun på én gang siger, at referenceprissystemet ikke giver besparelser, men at det samtidig kan koste arbejdspladser, fordi medicinalvirksomheder begynder at flytte til udlandet.

"Det handler jo om at skabe et godt erhvervsklima i Danmark - også for medicinalindustrien. Og det gør man bestemt ikke ved at indføre et nyt kompliceret regelsæt," siger Benedikte Kiær.

Stine Brix er godt bekendt med, at medicinalindustrien er voldsomme modstandere af et referenceprissystem. Faren for, at et referenceprissystem kan ende med at koste arbejdspladser, er stærkt overdrevet, mener hun.

"Vi skal ikke bruge overpriser på medicin til at give medicinalindustrien statsstøtte," siger Stine Brix.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)









0:000:00