EL til regeringen: Udvisninger til Syrien er vand på Assad-regimets mølle

Danmark skal afholde sig fra at tage selv de mindste skridt, som kan tolkes som normalisering af relationen til Assad-regimet. Med udvisninger af flygtninge til et farligt Syrien gør regeringen det modsatte, skriver Eva Flyvholm (EL).

Placeholder image
Det er bekymrende, at regeringen ikke baserer sin beslutning om at udvise flygtninge til Syrien på den udenrigspolitiske vurdering af sikkerhedssituationen, skriver Eva Flyvholm (EL).  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad der startede som et folkeligt oprør og gryende revolution mod årtiers undertrykkelse fra Assad-familiens diktatur blev alt for hurtigt til en blodig borgerkrig, til diktaturets massakre på sin egen befolkning og desværre til næring til, at nye militante islamistiske fraktioner kunne vokse frem. 

På kort tid var Syrien blevet terræn for fremmede stormagters armlægning, og millioner af menneskers liv og hjem blev ramt af krigen. Siden 2011 er knap en halv million mennesker blevet dræbt, heriblandt cirka 200.000 civile.

Ministeren beskrev ved samrådet selv situationen i Syrien som farlig på grund af systematiske og vilkårlige overgreb, fængslinger og tortur. Han beskrev selv regimets brutale adfærd overfor befolkningen. Og han understregede, at regeringen ikke vil tage nogen som helst skridt for at normalisere relationen til Assad.

Men det er jo netop det regeringen gør, når man vurderer, at det er sikkert for flygtninge at tage tilbage til det brutale regimes styre. Også selvom man ikke tvangshjemsender.

Risiko for farlige vilkår
Det hænger ganske enkelt ikke sammen.  

Bliver man udvist til Syrien, er der alle steder en overhængende risiko for at falde i regimets kløer og blive mishandlet eller dræbt.

Eva Flyvholm (EL), forsvars- og udenrigsordfører

Det er dybt bekymrende, at regeringen ikke baserer sin beslutning om at udvise flygtninge til Syrien på netop den udenrigspolitiske vurdering af sikkerhedssituationen, vi fik fra ministeren.

Og det er dybt problematisk, at udenrigsministeren ikke bruger sin konkrete viden til at tage politisk stilling til et spørgsmål, der kan komme til at handle om liv og død. 

Vi skal sikre, at krigens levende ofre – de syriske flygtninge – som nåede Danmark på flugt fra Assads rædselsregime, ikke udvises til vilkårlige og farlige vilkår i Syrien. Og det er lige præcis den risiko, der er nu.

Bliver man udvist til Syrien, er der alle steder en overhængende risiko for at falde i regimets kløer og blive mishandlet eller dræbt. Den virkelighed skal frem i lyset og bør naturligvis også have den konsekvens, at udsendelserne til Syrien skal stoppes. 

Svigter krigens ofre
Det var og er ikke nogen let eller hurtig løsning på krigen i Syrien.

Men det betyder ikke, at vi ikke skal praktisere vores udenrigspolitik, så vi skaber de bedste vilkår for retfærdig fred. Og det betyder slet ikke, at vi skal svigte krigens ofre yderligere.

Beslutningen om at ville udvise flygtninge til Syrien den helt forkerte vej at gå. Naturligvis først og fremmest fordi man ikke skal sende mennesker hjem til usikre og farlige forhold. 

Menneskerettighedsorganisationer kan dokumentere, hvor stor en risiko der er for at blive fængslet og tortureret eller helt forsvinde.

Alene det at have været udrejst af Syrien kan betyde fængslinger og overgreb hos efterretningstjenesterne.

Og hvis nogen fra din familie er eftersøgt, kan man også let blive offer for tortur og chikane.

Blåstempling af Assad
Det er en meget stor og overhængende fare, der kan ramme alle, der vender tilbage til Syrien.

Udenrigspolitisk er udvisningerne også vand på den helt forkerte mølle – Assads mølle.

Eva Flyvholm (EL), forsvars- og udenrigsordfører

Det burde den danske regering i langt højere grad anerkende.

Udenrigspolitisk er udvisningerne også vand på den helt forkerte mølle – Assads mølle.

Danmark skal afholde sig fra at tage selv de mindste skridt, som kan tolkes som normalisering af relationen til Assad-regimet.

Der kommer ikke en retfærdig løsning på krigen i Syrien, hvis ikke Assad stilles for en krigsforbryderdomstol.

Vi må aldrig acceptere straffrihed for mulige forbrydelser mod menneskeheden mod det syriske folk. Og vi har et ansvar for at forhindre en blåstempling af Assads styre.

Danmark har et ansvar for at arbejde for en politisk forhandlet løsning på konflikten gennem FN. Og det er de hensyn, der skal veje tungest i dansk udenrigspolitik. 


    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser