Elbæk: Gode idéer skal give os indflydelse på finansloven

FINANSLOV: Finansminister Nicolai Wammen har inviteret Alternativet med til de kommende finanslovsforhandlinger. Partiet har ingen afgørende mandater, men kan ifølge politisk leder Uffe Elbæk få indflydelse gennem gode idéer. 

Alternativet bliver en del af de kommende finanslovsforhandlinger.
Alternativet bliver en del af de kommende finanslovsforhandlinger.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Alternativet bliver nu lukket ind i de afsluttende forhandlinger om næste års finanslov.

Det sagde finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag formiddag, efter at Alternativet ved et møde havde præsenteret sine krav og idéer til finansloven. 

"Jeg er meget glad for, at Alternativet konstruktivt og idérigt og i det hele taget med stort engagement nu vil bidrage til forhandlingerne,” sagde finansministeren.

Alternativet har hidtil stået uden for finanslovsforhandlingerne, som regeringen udelukkende har kørt med sit parlamentariske grundlag i form af Enhedslisten, SF og Radikale Venstre. 

Vi er ikke i nærheden af de idéer og initativer, som skal gøre, at vi når i mål med den grønne omstilling. Og økonomien hænger jo ikke sammen. Der er jo ikke afsat nær nok penge til at løfte den her udfordring

Uffe Elbæk
Politisk leder i Alternativet

Idéer skal give indflydelse
Alternativet går til forhandlingerne med et svagere mandat end støttepartierne, da regeringen kan samle flertal for finansloven uden Alternativets fire stemmer i Folketinget.

Alligevel er Uffe Elbæk fortrøstningsfuld for partiets muligheder for at få indflydelse.

"Det er vores idéer, som skal gøre, at vi får et godt aftryk på finansloven. Min oprigtige oplevelse er, at de andre partier godt vil have os med, og vi vil gerne med. Det er en proces, hvor alle synes, at det her giver mening," sagde Uffe Elbæk inden onsdagens møde i Finansministeriet.

Grønne ambitioner skal i vejret
Her fremhævede Uffe Elbæk over for pressen fire områder, der ligger Alternativet særligt på sinde:

Klimarådet skal styrkes og have en "ordentlig økonomi", der skal sættes ind over for hjemløshed, omprioriteringsbidraget på kulturområdet skal ændres, og der skal udstedes nye obligationer for at finansiere den grønne omstilling.

Sidstnævnte skal være med til at sikre, at finansloven får et markant grønnere udtryk, end regeringen hidtil har lagt op til.

 “Vi mener slet ikke, at de grønne ambitioner er indfriet. Vi er ikke i nærheden af de idéer og initativer, som skal gøre, at vi når i mål med den grønne omstilling. Og økonomien hænger jo ikke sammen. Der er jo ikke afsat nær nok penge til at løfte den her udfordring,” sagde Elbæk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00