Elbæk: Mange bække små gør et stort Å

ÅRSMØDE: Alternativet er et visionsbåret parti, der samtidig er pragmatisk. En tredobbelt bundlinje bliver pejlemærket for fremtidige forhandlinger på Christiansborg, lød det fra politisk leder Uffe Elbæk til Alternativets årsmøde.

Placeholder image
Uffe Elbæk kan godt se sig selv samarbejde med en Venstre-regering om eksempelvis iværksætteri og klimaspørgsmål. Foto: Scanpix

Tre udfordringer. Tre bundlinjer og én ligning.

Det er rygraden i Alternativets politiske projekt, som små 500 medlemmer lørdag var samlet for at bringe videre ind mod Christiansborg og ud i det ganske land.

Mens Alternativet afholdt udvidedt gruppearbejde i Odense, arbejdede Venstres formand Lars Løkke Rasmussen på Christiansborg med at lægge sidste hånd på den kommende et-parti-regerings politiske grundlag.

Og det var ifølge Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, et meget fint baggrundstæppe for dagens overvejelser om partiets kommende politiske, organisatoriske og kulturelle udfordringer.

Fakta
Alternativet

Stiftet november 2013

Aktuelt over 4.500 medlemmer. Heraf cirka 2.500 nye medlemmer siden slut maj 2015.

Fik 4,8 pct. af stemmerne ved folketingsvalget 18. juni 2015.

Det gav ni mandater i Folketinget.Kilde: Alternativet

”Vores opgave herinde er at påtage os et enormt ansvar i forhold til det håb, der er skabt omkring Alternativet ude i befolkningen. Vi skal holde håbet i live,” sagde Uffe Elbæk.

Visionære pragmatikere
Han havde hæftet sig ved et blogindlæg på Berlingske, der ikke spåede Alternativet mange chancer for at overleve mere end et år med realpolitik på Christiansborg.

Selvfølgelig kan vi også komme til at skuffe. Selvfølgelig kan vi det.

Uffe Elbæk (AL), Politisk leder

Ikke mindst fordi de fleste valgte kandidater er uden Christiansborg-erfaring, og fordi ledelsen er alt for blød.

Men det er en total fejllæsning af partiet, mener Uffe Elbæk. For selv om ambitionen er at forestille sig en radikal anden fremtid end den, den nuværende udvikling lægger op til, så er han indstillet på dialog og kompromisser.

”Vi er et visionsbårent parti, der samtidig er pragmatisk. Vi skal både have lange sigtelinjer og samtidig kunne skabe konkrete resultater i dag,” sagde Uffe Elbæk.

Han slog samtidig fast, at partiet opererer ud fra en meget klar strategi, og har gjort det lige siden de første spæde skridt i sommeren 2013.

Bundlinjer i balance
Det er her, de tre udfordringer, de tre bundlinjer og den ene ligning kommer ind i billedet.

På det overordnede plan er partiet et bevidst opgør med en neoliberal økonomi og en politisk kultur, der skaber politisk passivitet i befolkningen.

De tre centrale udfordringer er miljø- og klimakrisen, som truer hele kloden. En empatikrise, hvor konkurrencetænkning har forskubbet evnen til at sætte sig i andres sted og svækket civilsamfundet.

Og en systemkrise, som hverken stat, marked eller frivillige kan løse. Derfor er der behov for en fjerde sektor, der går på tværs af de tre.

Samtidig ønsker partiet ”sorte tal” på både en social, en miljømæssig og en økonomisk bundlinje.

”Det er afgørende for alle de politiske forhandlinger, vi kommer ind i, hvordan balancen er mellem de tre bundlinjer. Det er summen af de tre bundlinjer, der afgør, hvordan vi går ind i forhandlinger på Christiansborg og i andre sammenhænge,” sagde Uffe Elbæk.

En radikalt anderledes fremtid
Så er der det med ligningen. Den helt centrale ligning i Alternativets politiske matematik, som mange kommentatorer har haft svært ved at få til gå op med de vante forestillinger om et dansk parti.

Spørgsmålet er, hvordan man kan sikre, at der forbruges mindre af de knappe ressourcer, samtidig med at man hæver livskvaliteten?

”Det vil udfordre hele den måde, vi tænker samfund. Den måde vi producerer, den måde vi bygger byer, den måde vi transporterer os, og den måde vi uddanner os. Vi skal have modet til at forestille os en radikal anden fremtid,” sagde Uffe Elbæk.

Alternativets årsmøde fandt sted, kun godt en uge efter valgkampens afslutning. Mens der for få måneder siden ikke var mange, der spåede kaospilot Uffe Elbæks projekt mange chancer, så har partiet i dag over 4.500 medlemmer.

Vi kan skuffe
Ikke mindst Uffe Elbæk selv er omgivet af en stor hype, som også kom til udtryk i de stående klapsalver, pifteri og hujeri under hans tale.

Men Uffe Elbæk er også godt selv klar over, at der er meget store forventninger til hans nye parti, og at nogle nok kan komme til at føle sig skuffet over, hvad der reelt kan opnås med ni venstrefløjsmandater under en borgerlig regering.

”Selvfølgelig kan vi også komme til at skuffe. Selvfølgelig kan vi det. Og så skal vi forklare, hvorfor vi gør det. Vi bliver nødt til at snakke hinanden op, for vi skal snakke hele Danmark op,” sagde Uffe Elbæk.

Men det er fremtiden. På landsmødet var det fortsat den halv-euforiske stemning oven på det gode valgresultat, der bar stemningen.

Bedst udtrykt ved partiets uofficielle 'slogan', som opstod da Uffe Elbæk hen på valgaftenen blev spurgt, om hvorfor han så godt kan lide sangen 'Love is in the air'.

”jamenaahhamenøødjhddeltmanjahøhjahvaøhhdehvem – hvor er det crazy, det her.”

Omtalte personer

Uffe Elbæk

MF, Frie Grønne, fhv. politisk leder, Alternativet
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser