Elbæk vil ikke frede Thorning

INTERVIEW. Uffe Elbæk vil ikke udelukke et mistillidsvotum til Thorning, hvis hun fører en politik, der går imod Alternativets grundværdier. Han kalder retorikken om flygtninge for ”beskæmmende” og ønsker, at Danmark deltager i en fælles asylpolitik i EU.

Placeholder image
Uffe Elbæk i strid modvind. Han forventer, at der fremover kommer klimaflygtninge "i et omfang, vi slet ikke kan forestille os".
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Det er ikke, fordi vi vil starte med en trussel om at trække stikket. Men faktisk var min første politiske handling som folkevalgt at skifte en socialdemokratisk borgmester i Århus ud med en Venstre-borgmester.

Uffe Elbæk, politisk leder, Alternativet

Han har blå øjne, betragtes af mange som himmelråbende naiv, er uden rutine som partileder og vil ikke komme med krav - kun med ønsker. Men stemmekvæg for en ny Thorning-regering har Alternativets Uffe Elbæk nu ikke tænkt sig at være. Alternativet vil pege på Helle Thorning-Schmidt som statsminister, men dermed har Socialdemokraternes leder ikke sikret sig en blankocheck.

Det understreger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der med sin ultra-bløde dialog-centrerede stil ikke minder om en mand, der kunne drømme om at svinge bøddeløksen mod en ny Thorning-regering.

Men faktisk vil Uffe Elbæk ikke afvise, at Alternativet kan stemme for et mistillidsvotum til Thorning, hvis hendes politik går stik imod det nye partis kerneværdier:

”Det kan man da sagtens forestille sig. Det er indtil videre en fiktiv diskussion, men hvis vores værdier bliver udfordret for meget, er vi ikke med. Så enkelt er det,” siger Uffe Elbæk.

Smed S på porten
Alternativet står i mange målinger til at blive tungen på vægtskålen, og den rolige og bløde mand vil tydeligvis gerne ud af rollen som den, der kvit og frit leverer de afgørende stemmer til Thorning.

”Det er ikke, fordi vi vil starte med en trussel om at trække stikket. Men faktisk var min første politiske handling som folkevalgt at skifte en socialdemokratisk borgmester i Århus ud med en Venstre-borgmester. Det var ikke populært i en kommune, der havde haft socialdemokratisk styre i 82 år,” siger Uffe Elbæk.

Han hentyder til sin debut som folkevalgt i Århus Byråd tilbage i 2001, hvor han bragte Venstres Louise Gade til magten i en by, hvor socialdemokraterne havde haft magten siden 1919.

”Den slags beslutninger kræver da noget. Jeg er ikke bleg for at stå ved, hvad der er den rigtige løsning og bruge min position til det. Men det er bare ikke det, der er udgangspunktet,” siger Uffe Elbæk.

Beskæmmende debat
Alternativets grønne dagsorden har indtil videre ikke fået megen plads i valgkampen. Her var det først temaer som sundhed og offentlig vækst, der blev diskuteret, mens de seneste dage har været præget af emner som asylpolitik og hjemlige islamister.

Uffe Elbæk er ikke det mindste begejstret for den debat, der er præget af ønsket om at begrænse tilgangen af flygtninge til Danmark:

”Jeg synes, det er beskæmmende, at vi har en retorik om, at ”Danmark tiltrækker flygtninge”. Vi er et lille land, der ikke bare kan lukke sig om sig selv, mens verden brænder,” siger Elbæk.

Et EU-positivt parti
Han anser flygtningepolitikken for at være en europæisk problemstilling, og han mener, at EU skal styre tildelingen af asylansøgere til Danmark.

"Danmark bør gå med i en fælles asylpolitik. Det vil jeg helt klart anbefale. Vi bliver nødt til i fællesskab at finde ud af, hvordan vi fordeler de der flygtningekvoter,” siger Elbæk og tilføjer:

” Vi må løfte det op på EU-niveau, så vi kan lave en fordelingsnøgle, der tager hensyn til, hvor store og hvor rige landene er. Det er selvfølgelig også udtryk for, at Alternativet er et EU-venligt parti.” 

Uffe Elbæk peger derudover på, at Vesten skal give de nordafrikanske lande en kæmpemæssig økonomisk hjælpepakke:
”Dybest set burde vi lave en ny Marshall-plan for Nordafrika. Forklaringen på flygtningestrømmene er jo, at hele regionen er fuldstændig destabiliseret.” 

Klimaflygtninge
Alternativets leder forventer, at flygtningeproblematikken kun vil blive større:
”Det her er bare begyndelsen. Fremover vil vi også komme til at se klimaflygtninge i et omfang, vi slet ikke kan forestille os i dag. Det bliver vi nødt til at finde løsninger på. Vi har nu engang kun denne planet,” siger Uffe Elbæk.

Den grønne mand fra valgplakaterne overraskede, da han fik indsamlet underskrifter nok til at stille op, og Elbæk overraskede igen, da partiet stabilt kom over spærregrænsen.

Lever han op til sine egne præmisser og er rede til at vælte en regering, der ikke harmonerer med Alternativets værdier, vil han overraske en tredje gang. Men mere erfarne folk end ham er blevet opslugt, da de først sad fanget i sorte tårne eller i Finansministeriets indre.

Omtalte personer

Uffe Elbæk

MF, Frie Grønne, fhv. politisk leder, Alternativet
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser