Elever i juniormesterlære skal til optagelsesprøve, hvis de vil i gymnasiet efter folkeskolen

Der er en risiko for, at unge vil fravælge juniormesterlære, fordi de ikke længere har direkte adgang til gymnasiet, siger chefkonsulent i EVA, men understreger, at forsøg har vist, at juniormesterlære er et godt tilbud til en særlig gruppe elever.

Undervisningsminister Mattias Tesfaye har tidligere slået fast, at at regeringen skønner, at omkring 5 procent af folkeskoleeleverne vil ønske at komme i juniormesterlære, men da ordningen ikke kræver en særlig visitation, kan andelen både blive højere og lavere.
Undervisningsminister Mattias Tesfaye har tidligere slået fast, at at regeringen skønner, at omkring 5 procent af folkeskoleeleverne vil ønske at komme i juniormesterlære, men da ordningen ikke kræver en særlig visitation, kan andelen både blive højere og lavere.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Elever, der vælger den nye juniormesterlære, vil ikke kunne opnå retskrav på optagelse på en gymnasial ungdomsuddannelse efter folkeskolen. 

Hvis eleven ønsker at gå i gymnasiet, skal han eller hun til optagelsesprøve.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet til Altinget.

Det ærgrer Kasper Munk Rasmussen, politisk konsulent i SMVdanmark:

"Vi er bekymrede for, at manglende eller uklare muligheder for at komme videre i gymnasiet efter juniormesterlære kan trække tæppet væk under ordningen," siger han.

"Det bliver en svær balancegang at kommunikere over for forældre – at du har ikke retskrav, men du lukker heller ikke en dør definitivt."

Kasper Munk Rasmussen peger på, at talrige undersøgelser viser, at det for både forældre og elever er vigtigt, at deres valg af uddannelse ikke må lukke døre.

"Vi risikerer, at mange vil fravælge juniormesterlære, fordi de gerne vil holde døren åben for at komme i gymnasiet."

{{toplink}}
Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

0:000:00