Analyse af 
Erik Holstein

Ellemann lagde diskret afstand til Støjberg

ANALYSE AF LANDSMØDETALE: I sin tale til Venstres landsmøde fastlagde Jakob Ellemann-Jensen linjen i den seneste Venstre-strid om udlændingepolitikken. Ellemann lagde distance til næstformand Inger Støjbergs udtalelser om muslimer, men uden at nævne hende ved navn.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

VENSTRE-LANDSMØDE I HERNING: Den nye Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, havde nøje afvejet ordene, da han i sin tale til partiets landsmøde tog fat i den uenighed om udlændingepolitikken, der endnu en gang martrede Venstre op til landsmødet.

Stridens æble var en undersøgelse i Mandag Morgen, der viste, at hele 28 procent af danskerne enten er helt eller delvist enige i, at muslimer skal sendes ud af Danmark.

Den holdning udtrykte Venstres næstformand Inger Støjberg en vis forståelse for i et debatindlæg i B.T., da hun blandt andet skrev:

"Når målingen viser det, så er det sikkert, fordi der er rigtig mange, der har det ligesom jeg: Jeg er så træt af at høre om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold, krav om indskrænkning af ytringsfriheden og retten til at kritisere religion, manglende ligestilling, krav om særbehandling på arbejdspladsen, i skolen eller i svømmehallen."

Ellemann  var derimod rystet over resultatet af undersøgelsen, og i landsmødetalen udtrykte han det på denne måde:

"Det giver anledning til dyb bekymring, at der er nogen i Danmark, der tilsyneladende mener, at man skal udvise mennesker alene på grund af deres tro. Som udsendt soldat har jeg set, hvad etnisk og religiøs opdeling kan betyde. Sådan skal Danmark ikke være."

Jakob Ellemann-Jensen fik dermed trukket en streg i sandet. Men det skete uden at kritisere Støjberg ved navn, og Ellemann skyndte sig derefter at favne den del af partiet, der er mere hardcore på udlændingeområdet. For han fortsatte:

"Det er også klart, at frustrationen igennem årtier er vokset hos mange over at se integrationsproblemer, der stadig er uløste. Årti efter årti. Og som for en dels vedkommende har rod i både kultur og religion."

"Der er alt for mange, der er kommet hertil, som ikke har taget Danmark til sig. Som stiller religiøse særkrav, som fylder i de dårlige statistikker og i det hele taget lever et liv, som om de boede i en helt anden del af verden med andre værdier end de værdier, der gælder her."

Jakob Ellemann opsummerede partiets holdning på denne måde:
"Du har frihed til at tro på, hvad du vil. Men du har ikke krav på, at samfundet indretter sig efter dig."

Appel til Østergaard
Bortset fra de nøje afpassede markeringer om det mest sprængfarlige område for partiet, var det meget småt med opsigtsvækkende meldinger i talen, der primært var en opridsning af velkendte Venstre-synspunkter:

Et forsvar for frit valg mellem offentlige og private velfærdsydelser, herunder et forsvar for friskolerne. En understregning af Venstres modstand mod at fjerne kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen – og en opbakning til det internationale samarbejde. Altsammen Venstre classic.

Ellemann kommenterede dog også, at han på det sidste har haft nogle samtaler med den radikale leder, Morten Østergaard. Det gav anledning til nogen moro, at Ellemann og Østergaard blev fotograferet sammen med matchende rullekravesweatre:

"Jeg har endda taget rullekrave på. Hvad man ikke gør for Danmark," sagde Ellemann med et grin.

Han lagde ikke skjul på, at formålet med kontakten til Østergaard ikke mindst er at presse regeringen i forbindelse med de aktuelle finanslovsforhandlinger:

"Kære Morten Østergaard. Nu er det nu. Det er nu – ved denne finanslov – at du kan vise, at den økonomiske ansvarlighed stadig er en del af det radikale dna ... Det er nu, at Radikale kan vise, at I ikke lægger stemmer til en finanslov, der gør det dyrere at være dansker og sværere at drive virksomhed i Danmark."

Klima med S
På klimaområdet har Venstre – for ganske nylig – tilsluttet sig målet om en 70 procents reduktion af CO2-udledning i 2030. Og når det gælder klima, strakte Ellemann hånden ud til den socialdemokratiske regering:

"Der er to partier i Danmark, som historisk altid har taget ansvaret på sig. Venstre og Socialdemokratiet. Hvis det skal have bredde. Hvis det skal være holdbart. Og hvis det skal gøre Danmark til et grønt foregangsland, så skal det være mellem Venstre og Socialdemokratiet."

Den nye Venstre-formand benyttede ikke talen til at udfolde nye visioner for partiet, og han kom en forventet kritik i forkøbet:

"Op til landsmødet er der mange kommentatorer, der har spurgt mig, om Venstre ikke snart skal lave det hele om. Det er egentlig ret tankevækkende. Der er ikke et eneste medlem af Venstre, der har spurgt mig om det samme."

Ellemann sluttede:
"Revolutionen kommer – heller ikke – i dag. Venstre skal man vide, hvor man har."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00