Embedsmænd skal kortlægge det udenrigs- og sikkerhedspolitiske landskab

En gruppe embedsmænd får et år til at analysere den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation samt identificere udfordringer og konsekvenser for Danmark. Analysen skal indgå i arbejdet med det næste forsvarsforlig.

Foto: ISAF Hold14 / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Det udenrigs- og sikkerhedspolitiske landskab er under stærk forandring. Det regelbaserede internationale samarbejde er udfordret og stormagtrivaliseringen er tilbage.

Det er vurderingen fra regeringen, der derfor har nedsat en analysegruppe, der skal udarbejde en faglig analyse af den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation samt identificere de udfordringer og konsekvenser, den kan medføre for hele Kongeriget og Forsvaret.

Arbejdet ledes af ambassadør Michael Zilmer-Johns og er nu sat i gang. Analysen skal indgå i forberedelsen af det næste forsvarsforlig.

”Analysen skal forberede os på de kommende udfordringer, som et nyt forsvarsforlig skal tage hånd om og ligge i forlængelse af regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, der kommer senere i år,” forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Solidt grundlag
Nedsættelsen af arbejdsgruppen kommer kort tid efter at regeringen indgik en aftale med partierne bag forsvarsforliget om udmøntningen af en såkaldt ”arktisk kapacitetspakke”, som skal give Forsvaret nyt arktisk isenkram for i alt 1,5 milliarder kroner.

Men flere investeringer i nye kapaciteter vil følge i årene der kommer. Og derfor er der brug for et fundament at bygge investeringsbeslutningerne på, pointerer forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Analysegruppen

Analysegruppen består af repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Finansministeriet og Justitsministeriet samt Forsvaret.

Grønlands regering, Naalakkersuisut, og Færøernes Landsstyre deltager på lige fod i analysegruppens arbejde vedrørende Arktis og Nordatlanten. Statsministeriet deltager som observatør.

Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet yder sekretariatsbistand til analysegruppen, som vil trække på dansk, grønlandsk, færøsk og international ekspertise blandt andet via en følgegruppe bestående af videnspersoner med særlig indsigt i området fra blandt andet relevante interesseorganisationer, erhvervslivet og forskningsmiljøet.

Dansk Institut for Internationale Studier og Center for Militære Studier vil bidrage med eksterne indspil til analysegruppens arbejde i form af baggrundsdokumenter, som også vil blive offentliggjort. Leder ved Center for Militære Studier Henrik Breitenbauch bistår derudover sekretariatet med faglig sparring.


Kilde: Udenrigsministeriet

”Trusselsniveauet ændrer sig i disse år. Desværre ikke til det bedre. Truslerne bliver flere og mere komplekse. Derfor skal vi være på forkant med udviklingen og investere mere i vores sikkerhed. Vi skal investere klogt og i de kapaciteter vi reelt skal bruge - og derfor er det afgørende, at vi har et solidt grundlag. Her er analysearbejdet afgørende,” understreger Trine Bramsen.

Offentlig tilgængelig
Analysen ventes afsluttet senest primo 2022 med henblik på at kunne indgå i forberedelsen af det næste forsvarsforlig, der skal løbe fra 2024 og 4-6 år frem i tiden.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00