Hegelund & Mose: Embedsmænds sommerferie ødelagt

VALGTRÆNER: Slotsholmen er gået i politisk pindsvinestilling: Der må kun være fortyndet kontakt til ministrene. Relativt stille valguger venter embedsværket, inden en ny regering kræver damp på kedlerne, måske helt ind i juli. Hvis der kommer en smal V-regering, bliver det farvel til en håndfuld departementschefer.

Alle ministeriernes departementschefer samlet ved Folketingets åbning i oktober. Ender valget med blå sejr og en ren Venstre-regering, er det sandsynligt, at en række ministerier lægges sammen, og en håndfuld departementschefer kommer i overskud, skriver Susanne Hegelund og Peter Mose. 
Alle ministeriernes departementschefer samlet ved Folketingets åbning i oktober. Ender valget med blå sejr og en ren Venstre-regering, er det sandsynligt, at en række ministerier lægges sammen, og en håndfuld departementschefer kommer i overskud, skriver Susanne Hegelund og Peter Mose. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Peter MoseSusanne Hegelund

Af sted til din kreds, minister, og held og lykke.  Der var ikke gået mange minutter af statsministerens valg-pressemøde, før topembedsmændene så ryggen af deres valgkampsivrige ministre. Nu venter relativt stille uger, hvor der er tid til at afspadsere, lave hvidbøger om ministeriets hidtidige bedrifter og – for chefernes vedkommende – følge professionelt med i valgkampen fra sidelinjen.

Instruksen er, at systemet trækker sig tilbage i selvsamme øjeblik, statsministeren udskriver valg. Regeringen fortsætter ganske vist, som Helle Thorning-Schmidt (S) understregede på pressemødet i Statsministeriet. Men der må ikke laves flere papirer til ministeren; det er også slut med politiske briefinger. Ministeriet går i pindsvinestilling.

Kun ministersekretæren og departementschefen må have en vis, udtyndet forbindelse til ministeren, mens valget står på.  Over for resten af ministeriet går der et mentalt tæppe ned. Embedsmændene nede i rækkerne kan hygge sig med mindre driftsopgaver – herunder ubehandlede borgerhenvendelser – og ellers rydde op i bunkerne.

Dvaletilstanden omfatter hele Slotsholmen: Finansministeriet sender alle ubehandlede sager retur til, hvor de kom fra. De kan kun vækkes til live, hvis de genfremsendes, når valget er afklaret, og et nyt ministerhold har indtaget Slotsholmen.

Nye ministre vil forvente en god servicepakke fra dag 1, hvad ledelsesgrupperne i ministerierne nu går i gang med at forberede sig på. 

Susanne Hegelund og Peter Mose

Stilhed før stormen
For en del embedsmænd med overarbejdspukkel står den nu på afspadsering de kommende uger.  En departementschef har allerede før valgudskrivelsen bevilget sig selv en uges familieferie i udlandet. Hjemme i ministeriet var der alligevel ikke rigtig mere at lave for en topembedsmand – reformer og andre større regeringsinitiativer var for længst på plads, de politiske ideer udtømt, to-do-listen tom. 

I andre ministerier har der været ekstra travlt de seneste uger, nemlig for de embedsmænd, der har skullet slutspurts-levere valgkampskyts, der kunne være det ekstra gode afsæt for regeringen over for Venstre: børnepakke, velfærdsløfter for milliarder og en økonomisk redegørelse, der angiveligt afblæser krisen.  

Det kunne være blevet en herligt lang sommerferie for embedsværket, hvis Helle Thorning-Schmidt havde ventet med at udskrive valget til efteråret. Nu kan de næste uger blive stilheden før stormen. Uanset hvem der vinder regeringsmagten, må embedsmændene regne med at blive sendt på overarbejde i ugerne efter regeringsdannelsen, muligvis også et stykke ind i juli, hvor resten af Danmark går i badesandaler.

Servicepakken
Nye ministre vil forvente en god servicepakke fra dag 1, hvad ledelsesgrupperne i ministerierne nu går i gang med at forberede sig på. En standardgerning er at udarbejde såkaldte hvidbøger. Det er overbliksnotater om, hvad der – område for område – er foretaget og leveret under den S-ledede regering, garneret med tal og tendenser. 

Læg dertil, at topcirklerne også er sat i verden for at demonstrere politisk tæft: Departementscheferne forventer, at afdelingschefer og kontorchefer følger godt med i valgkampen: Hvad er de politiske udmeldinger på netop deres ressortområde, stort som lille? Vil deres embedsmandsfelt pludselig blive high politics, hvor toppolitikerne tager over og har stærke meninger, der kan betyde noget for et regeringsgrundlag efter valget?

Samtidig gør ikke mindst departementscheferne sig overvejelser over, hvor sikkert de sidder i jobbet, når et nyt ministerhold rykker ind: Ender det med blå sejr og en ren Venstre-regering, er det sandsynligt, at en række ministerier lægges sammen.

Overskudslageret
Et slankt hold på godt og vel 15 Venstre-ministre vil betyde, at en håndfuld departementschefer kommer i overskud. Den slags karriereudfordringer giver anledning til en vis galgenhumor. Hele overskudslageret lader sig næppe afsætte til Kirkeministeriet, et af de nederste ministerier i det interne Slotsholm-hierarki og tidligere endestationen på en fin embedskarriere før pensionen og den endelige exit.

I samme åndedrag gøres der også andre embedsmands-tanker om de nye magtdynamikker, der kan opstå, hvis det ender med en smal regering, hvor statsministeren benytter lejligheden til at kreere en stærk cocktail af sammenlagte superministerier: Finansministeriet har enorm magt, men vil kunne blive udfordret af superministre, der får skrabet store ressortområder til sig.

Slut med ydmygelserne?
I dag er Finansministeriet som Solen i et system, hvorom hele Slotsholmen drejer: Knap så indflydelsesrige ministerier som Socialministeriet og Miljøministeriet svæver rundt som drabanter længst ude i mørket, mens det for tiden er lykkedes Undervisningsministeriet at nå ind i et kredsløb tættere på magten, fordi netop undervisning og specielt folkeskoleområdet er toppolitik, også for en finansminister.

Den centrale rolle vil Finansministeriet fastholde uanset regering, for der er brug for et stærkt budgetbissehold, lyder erkendelsen blandt topembedsmænd fra ministerier, der i dag ikke står i første geled.

Men måske kan de skånes for de allerstørste ydmygelser, hvis flere ministerier bliver i stand til at matche den absolutte inderkreds: Også topembedsmænd, der under SR-regeringen har haft svært ved at få budgetbisserne i tale og til tider endda er blevet ignoreret, har jo lov at drømme på deres kommende ministers vegne, mens valgkampen går ind i sin første uge.

---
Rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00