En ægte vestjysk bonderøv

PORTRÆT: Det er en mand, der har talt dunder mod miljøtyranni og grønne NGO’er, som nu sætter sig til rette i Miljø- og Fødevareministeriet. Men Esben Lunde Larsen lover at være minister for både landbrug og miljø.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

En landmandsdatter fra Sønderjylland er blevet skiftet ud med en landmandssøn fra Skjern.

Esben Lunde Larsen (V) har som bekendt overtaget posten som miljø- og fødevareminister fra Eva Kjer Hansen (V). Og lige som sin forgænger er Esben Lunde Larsen barn af en landbrugsfamilie.

Det umiddelbare indtryk af den nye minister er dog ikke ligefrem, at der her kommer en landmandssøn med fødderne plantet solidt i den jyske muld.

Esben Lunde Larsen går i knivskarpe jakkesæt og citerer med yderst præcis diktion store historiske tænkere som eksempelvis Grundtvig og Kierkegaard.         

Miljøorganisationerne kan i den grad regne med, at jeg lytter til deres synspunkter. Det er ikke sikkert, at vi altid deler slutresultatet. Men der vil være dialog og inddragelse.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Men man skal ikke lade sig narre. Rødderne er ikke glemt.

”Bagved slips og habit gemmer sig en ægte vestjysk bonderøv,” lød det fra Esben Lunde Larsen, da han mandag slap tøjlerne i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Opgør med miljøtyranni
For nylig slog han da også fast, at han glæder sig overordentlig meget over den landbrugspakke, som til sidst endte med at koste Eva Kjer Hansen posten.

”Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har været underlagt af den politiske og miljøorganisatoriske venstrefløj. Det er en god dag for Danmark, landbruget og miljøet,” skrev han på Facebook, da Landbrugspakken blev vedtaget i sidste uge.

Og det er ikke en enlig svale. I 2011 – da Esben Lunde Larsen var folketingskandidat og viceborgmester i Ringkøbing-Skjern – lød nogenlunde samme svada. Dengang handlede det om, at reglerne for Natura 2000-områderne er en hæmsko for udvikling.

”Mange af landmændene trækker næsten opgivende på skuldrene over det miljøtyranni, som har udviklet sig særligt siden Svend Aukens tid som miljøminister. Natura 2000 er blot ét element i dette,” skrev Esben Lunde Larsen i et debatindlæg i Herning Folkeblad.

Også miljøets minister
Hvis de udsagn skulle føre til bekymring for miljøets fremtid med den nye minister, så er der ingen grund til det, lød det mandag fra Esben Lunde Larsen:

”Jeg har altid været af den opfattelse, at landbruget skal have mere frihed og mere plads. Og det har vi taget et opgør med som regering. Men det betyder ikke, at der ikke er plads til miljøet,” siger Esben Lunde Larsen og fortsætter: 

”Miljøorganisationerne kan i den grad regne med, at jeg lytter til deres synspunkter. Det er ikke sikkert, at vi altid deler slutresultatet. Men der vil være dialog og inddragelse.”

Hvad der konkret kommer på bordet fra den nye minister vil tiden vise. Han udbeder sig således tid til at sætte sig godt ind i sagerne, før han har en mening om, hvorvidt Eva Kjer Hansens omstridte miljøregnskab er retvisende. Og om der er behov for en grøn tillægspakke, som Konservative ønsker sig.

Kystforhandlinger om hjørnet
Sikkert er det, at en af de opgaver, der står allerøverst på Esben Lunde Larsens to do-liste, er at forhandle en aftale på plads om byggeri ved kysterne. Om at ændre reglerne inden for strandbeskyttelseslinjen.

Spørgsmålet handler i særdeleshed om, hvilken rolle staten skal spille i forhold til kommunerne og private borgere. Her har Esben Lunde Larsen tidligere understreget, at staten blander sig for meget.

”Der er gode ting ved, at man tager hensyn til hinanden, men der er også skævheder, hvor planloven bliver for statisk uden lokale hensyn. Det er sikkert dejligt for en fuldmægtig i Miljøministeriet, at man kan bestemme, hvordan virkeligheden skal være i Struer, men der har jeg større tillid til de lokale repræsentanter,” lød det fra Esben Lunde Larsen i 2013.

Møgsag lurer
Esben Lunde Larsen blev første gang valgt til Folketinget i 2011 og har både være medlem af Miljøudvalget (2013-15) og Fødevareudvalget (2011-15). I 2015 blev han genvalgt, og statsminister Lars Løkke Rasmussen gjorde ham til uddannelses- og forskningsminister. En post, der blev betragtet som skræddersyet til Lunde Larsen.

Ikke desto mindre kommer han til Miljø- og Fødevareministeriet efter en noget turbulent start på sit virke som minister, hvor han har tumlet med en række betændte personsager. Han er blevet beskyldt for at fifle med sit CV og for at være inhabil i forbindelse med en tidligere sag om placering af vindmøller.

Mest kendt er beskyldninger om, at han begået plagiat i sin ph.d.-afhandling, som er en sag, der fortsat ruller. Der bliver på Christiansborg spekuleret i, om han netop er blevet flyttet til et nyt ministerium på grund af den sag.

Det afviser han selv:

”Jeg har noteret mig, at statsministeren har sagt, at den sag ingen indflydelse har haft. Og jeg har selv bedt Københavns Universitet om at undersøge min ph.d.-afhandling, og jeg ser frem til, at de kommer med afgørelse,” siger Esben Lunde Larsen.

Ingen ved endnu, hvordan Esben Lunde Larsens egen sag om plagiat ender. I første omgang overtager han en møgsag fra sin forgænger. Enhedslisten har således allerede kaldt ham i samråd om et yderst velkendt emne: Miljøregnskabet bag landbrugspakken.

Dokumentation

Blå bog: Esben Lunde Larsen
Født 14. november 1978 i Skjern

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 15. september 2011.

Parlamentarisk karriere
Uddannelses- og forskningsminister fra 28. juni 2015.

Uddannelse og erhverv
ErhvervsPh.d., Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum, 2013.
Cand.theol., Københavns Universitet, 2008.

Politisk medarbejder, Venstres folketingsgruppe, Christiansborg, fra 2001 til 2007.
Efterskolelærer, Sædding Efterskole, fra 1998 til 1999.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00