En mor og to børn evakueret fra den syriske Al-Roj-lejr

Torsdag aften ankom en mor og to børn til Danmark efter at være blevet evakueret fra Syrien. Moren blev ved ankomst anholdt og sigtet for at fremme terrorvirksomhed samt for indrejse i et konfliktområde, og de tre opholder sig nu i børnenes modtagelsessted.

SVM-regeringen traf i maj beslutningen om at evakuere moren og de to børn på baggrund af en samlet, fornyet vurdering.
SVM-regeringen traf i maj beslutningen om at evakuere moren og de to børn på baggrund af en samlet, fornyet vurdering.Foto: Mahmoud Hassano/Reuters/Ritzau Scanpix
August Ølsgaard Larsen

Sent torsdag aften ankom en mor og to børn til Danmark efter at være blevet evakueret fra den syriske Al-Roj-lejr.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Moren blev umiddelbart efter ankomst til Danmark anholdt af dansk politi og sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 114e og 114j om at fremme terrorvirksomhed samt for indrejse og ophold i et konfliktområde.

Evakueringen af moren og de to børn er forløbet efter planen, oplyser Udenrigsministeriet.

Udenrigsministeriet har været ansvarlig for gennemførelsen af evakueringen i samarbejde med andre danske myndigheder. Desuden blev evakueringen gennemført med hjælp fra USA.

Samtidig har den kvinde, der tidligere på året fik medhold i Højesteret, ikke ønsket at lade sige evakuere med sine to børn.

Læs også

”Jeg er glad for, at myndighederne nu har evakueret en mor og hendes to børn fra Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Men selvfølgelig også ærgerlig over, at den anden mor ikke tog imod tilbuddet om evakuering af hende selv og hendes to børn,” udtaler Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til DR.

SVM-regeringen traf i maj beslutningen om at evakuere moren og de to børn på baggrund af en samlet, fornyet vurdering af sagen og uafhængigt af morens statsborgerskab.

En hidtil splittet regering 

Der var dengang uenighed blandt regeringens partier om, hvorvidt man skulle evakuere de to børn med dansk statsborgerskab og deres mor, som har marokkansk baggrund.

Udlænge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek skrev dengang: ”Der er tale om en samlet vurdering, hvor blandt andet tilknytning til Danmark har indgået. Det er næppe nogen hemmelighed, at regeringens partier har forskelligt syn på dette emne.”

I 2021 besluttede den socialdemokratiske regering at evakuere tre danske kvinder og deres 14 børn. Det udtrykte Lars Løkke Rasmussen dengang begejstring overfor.

Der har imidlertid længe været en intern kamp i SVM-regeringen om, hvorvidt børnene og deres mødre skulle evakueres til Danmark.

Moderaterne har konsekvent lagt den linje, at man ønsker de sidste danske børn og deres mødre hjem fra de kurdiske fangelejre.

SMV-regeringens øvrige partier, Socialdemokratiet og Venstre, har dog tidligere understreget, at man foretrækker at hjemtage børnene uden deres mødre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00