En svensk tv-stjerne, en tyrkisk cypriot og en polsk fodboldspiller: Her er ti bemærkelsesværdige medlemmer af det nye Europa-Parlament

OPSIGTSVÆKKENDE: Europas nye folkevalgte forsamling mødes første gang 2. juli. Nogle har prøvet det før, for andre er det første gang. Altinget har lavet en liste over ti nye EU-parlamentarikere, der − på godt og ondt − skiller sig ud fra resten af flokken.  

Silvio Berlusconis Forza Italia-parti fik otte procent af stemmerne i Italien. 
Silvio Berlusconis Forza Italia-parti fik otte procent af stemmerne i Italien. Foto: Guglielmo Mangiapane/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

En gammel kending 

Den tidligere italienske premierminister og mediemogul Silvio Berlusconi har rundet 82 år, men det afskrækker ham ikke fra at tage fem år i Bruxelles og Strasbourg. Her kan han dog glæde sig over at være det ældste medlem af det nye Europa-Parlament. Silvio Berlusconi, der er medlem af centrum-højrepartiet Forza Italia, har været italiensk premierminister ad flere omgange, senest fra 2008 til 2011, hvor han måtte overlade magten til en teknokrat-regering som følge af en buldrende økonomisk krise. Den tidligere ejer af den italienske fodboldklub AC Milan er også berømt og berygtet for sine eskapader uden for de politiske kridtstreger, hvor meritterne blandt andet tæller gentagne korruptionsanklager, sexfester i dyre Milano-villaer og en affære med den 17-årige danser Ruby ‘Hjertestjæler’. Berlusconi sad også i Europa-Parlamentet fra 1999 til 2001.

Konservativ afhopper

For Brexit-nørderne ringer efternavnet Rees-Mogg formentlig en klokke. Annunziata Rees-Mogg er nemlig søster til Jacob Rees-Mogg, der, som konservativ back-bencher i det britiske Underhus, er kendt for at være en fast del af partiets absolutte anti-EU-fløj i form af den såkaldte European Reaserch Group. Annunziata Rees-Mogg var også selv en del af det konservative parti, indtil hun tidligere på året forlod skuden som en direkte konsekvens af Theresa Mays − i hendes øjne − for bløde tilgang til Brexit. Ligesom en lang række andre konservative har hun meldt sig under Nigel Farages faner i Brexit-partiet, der stormede ind i Europa-Parlamentet med flere stemmer end Labour og de konservative tilsammen. I forbindelse med partiskiftet sagde hun, at “Theresa May har ændret fokusset i partiet, så det ikke længere er genkendeligt for mange medlemmer, som derfor ikke længere kan støtte det.”

Tyrker valgt på Cypern 

For første gang i Cyperns 15 år lange historie som medlem af EU har den lille østat i Middelhavet valgt en kandidat fra landets tyrkiske mindretal som medlem af Europa-Parlamentet. En hændelse, der bliver beskrevet som “et banebrydende øjeblik” for EU’s mest østlige nation, der i årtier har været plaget af en skarp opdeling mellem den græske del i syd og den tyrkiske del i nord, der kun af Tyrkiet bliver anerkendt som en selvstændig nation. Valget af den 60-årige politolog Niyazi Kizilyürek er også bemærkelsesværdigt, da det er første gang, at den græske del af øen vælger en tyrkisk cypriot til et politisk embede i deres del af landet. Niyazi Kizilyürek, der stiller op for det socialistiske oppositionsparti Akel, har længe været en højlydt fortaler for at samle det splittede land, der huser den vestlige verdens længstvarende diplomatiske konflikt.  

Måske medskyldig i drab 

I Grækenland kan man godt blive valgt til Europa-Parlamentet, selvom man er under anklage for at være medskyldig i mordet på en politisk modstander og for at have overfaldet afrikanske migranter. Det har Yiannis Lagos fra det ultranationalistiske højreparti Gyldent Daggry bevist. Partiet, der blandt andet bliver beskyldt for at gøre brug af nazistisk symbolik og retorik, fik fire procent af stemmerne, hvilket var nok til to mandater i det nye EU-Parlament. Det er dog endnu ikke sikkert, at Yiannis Lagos rent faktisk får lov til at indtage pladsen, da de græske myndigheder endnu ikke har afgjort, om han må forlade landet, mens hans sag er i gang. Yiannis Lagos, der også har siddet i det græske parlament, sad varetægtsfængslet fra 2013 til 2015, og han er stadig anklaget for at være indblandet i det voldsomme drab på den venstreorienterede rapper Pavlos Fyssas. 

Har solgt Jesus' håndskrevne breve

Vi bliver i Grækenland. Kyriakos Velopoulos har − modsat Yiannis Lagos – aldrig bestridt et politisk embede eller siddet i fængsel. Til gengæld har han haft sit eget tv-program, hvor han har solgt alt fra tandpasta, mirakelkure mod hårtab og en bog med “kopier af Jesus' håndskrevne breve.” Velipoulos har tidligere været medlem af det højrepopulistiske LAOS-parti, men det forlod han, da han mislykkedes med at komme i Europa-Parlamentet i 2014. Herefter lavede han sit eget parti, Den Græske Løsning, der nappede fire procent af stemmerne ved europaparlamentsvalget. I valgkampen var han især benhård i kritikken af Grækenlands Prespa-aftalte med Nordmakedonien, der sætter en stopper for en 30-årig gammel navnestrid mellem de to lande. Aftalen har var utrolig upopulær i store dele af befolkningen, og tidligere på året tog den næsten livet af den græske socialist-regering.

Tv-vært og minister 

Hun havde egentlig et fast job som minister for kultur og demokrati i Sverige. Men i januar sagde hun op for i stedet at blive Miljøpartiets spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget, hvor partiet fik to mandater og 16 procent af stemmerne. Efter valget blev hun ydermere valgt som en af næstformændene i Parlamentets grønne gruppe. Alice Bah Kuhnke har været et kendt ansigt i de svenske stuer, siden hun som 19-årig blev vært på SVT’s børneprogram Disney Club. Efterfølgende har hun stået i spidsen for en lang række talkshows og magasinprogrammer på svensk tv. I slutningen af 80’erne var hun desuden en af landets bedste 200-meter løbere. Hun er gift og har tre døtre med den svenske skuespiller Johannes Bah Kuhnke.

Polsk topscorer 

Som dansker skal man formentlig være lidt af en fodboldaficionado for at kende navnet Tomasz Frankowski. Men hjemme i Polen er den nykårede europaparlamentariker en kendt og velrespekteret eks-fodboldspiller, der især bliver husket for sit udlignende helflugtermål mod England på Old Trafford i en VM-kvalifikationskamp i 2005. Han er desuden blevet topscorer i den bedste polske fodboldrække tre gange. Efter han lagde støvlerne på hylden, har han fortsat kampen i politik, og nu er han blevet valgt for Den Europæiske Koalition, en samling af fem proeuropæiske oppositionspartier. Formålet var at stå som en samlet blok i EU-valgkampen mod det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed, der løb med 45 procent af stemmerne, mens koalitionen fik 38 procent. Frankowski er medlem af Borgerplatformen, der er Polens største oppositionsparti.

Verdensrekordholder i svømning 

Vi bliver i sportens verden. Den 45-årige svensker David Lega træder nemlig ind i Europa-Parlamentet med en lang og gloværdig karriere som para-svømmer bag sig. Fra 1995 til 2000 slog han 14 verdensrekorder, i dag er han indehaver af fem, og så har han vundet et hav af medaljer ved EM og VM. David Lega, der selv sidder i kørestol, har også markeret sig i debatten om tilgængelighed for handicappede i det offentlige rum. Her han især lagt sig ud med en række handicaporganisationer i spørgsmålet om handicappedes ret til at føle sig diskrimineret af staten, hvis der mangler tilgængelighed på offentlige steder. Sideløbende har han været medlem af Sveriges kristendemokratiske parti, som han nu skal repræsentere i Europa-Parlamentet. Han har også været viceborgmester i Göteborg.

Nyt medlem af partiet

Det tyske Die Partei tager fem år mere i Europa-Parlamentet. I denne omgang får partistifter og satiriker Martin Sonneborn selskab af den 33-årige kunstner og aktivist Nico Semsrott, der modsat sin partileder har tilsluttet sig Parlamentets grønne gruppe. Die Partei, der blev dannet i 2004 med udgangspunkt i det tyske satiremagasin Titanic, har markeret sig selv som et slags satirisk og parodisk parti, der har til mål at udstille hykleri og dobbeltmoral i den politiske debat. Partiets navn er en forkortelse for "Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative" − eller på dansk − "Partiet for Arbejde, Retsstat, Dyrebeskyttelse, Elitepromotion og Græsrodsdemokratisk Initiativ." Men navnet er er også en slet skjult reference til det hedengangne østtyske socialistparti, der under kommunismen − slet og ret − blev kaldt Die Partei.

Eksil i Bruxelles 

Carles Puigdemont burde egentlig ikke være en del af denne liste, da meget tyder på, at han slet ikke får lov til at indtage sin plads i Europa-Parlamentet. Det skyldes, at den tidligere catalanske regeringsleder endnu ikke er mødt op i Madrid for at aflægge den ed, det kræver, hvis man som spanier skal godkendes til at få sin plads i Parlamentet. Og det kan man måske godt forstå, da han formentlig vil blive anholdt og retsforfulgt, hvis han forlader sit eksil i Bruxelles til fordel for den spanske hovedstad. Carles Puigdemont er under anklage for at have udskrevet og gennemført en ulovlig afstemning om Catalaniens uafhængighed fra Spanien. I sidste uge fik én af Puigdemonts partikammerater Oriol Junqueras afvist sin anmodning om at aflægge eden. Den spanske højesteret vurderede, at der var for stor risiko for, at Junqueras ville tilslutte sig Pugidemonts eksil, hvis han fik lov til at rejse til Bruxelles for at indtage sin plads i Parlamentet.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00