Enhedslisten afliver kup-scenarie

S-KRISE: Enhedslisten vil kun støtte en ny socialdemokratisk statsminister med solid opbakning i sit eget parti. Dermed elimineres mange socialdemokraters frygt for, at Thorning kan udnævne Corydon til sin efterfølger på trods af et flertal i partiet og folketingsgruppen.
Corydon for president?
I den socialdemokratiske folketingsgruppe har man frygtet, at den kompetente, men politisk omstridte finansminister skulle blive udpeget til Thornings efterfølger. Den vej ser ud til at være endegyldigt lukket nu.
Corydon for president? I den socialdemokratiske folketingsgruppe har man frygtet, at den kompetente, men politisk omstridte finansminister skulle blive udpeget til Thornings efterfølger. Den vej ser ud til at være endegyldigt lukket nu.Foto: Lars Bertelsen
Erik Holstein

Efter den socialdemokratiske folketingsgruppe i de sidste par uger intenst har diskuteret et scenarie, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) afløser Helle Thorning-Schmidt (S) som landets næste statsminister, melder regeringens parlamentariske grundlag nu for første gang ud.

Internt har Enhedslisten vendt den situation, hvor Thorning får et attraktivt EU-kommissærjob og selv udnævner Bjarne Corydon til sin efterfølger på bekostning af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Som i 1972 da daværende statsminister Jens Otto Krag (S) til alles overraskelse trådte tilbage og selv udpegede Anker Jørgensen (S) som efterfølger.

Corydon-scenariet har som et andet fantom hjemsøgt såvel den socialdemokratiske gruppe på Christiansborg som partiets hovedbestyrelse og bagland. Mange socialdemokrater frygter den udgang - nogle i en sådan grad, at de er parate til at vælge Mette Frederiksen som ny formand, selvom Corydon bliver indsat som statsminister. Frygten er blevet forstærket af, at Corydon ikke alene er populær hos Thorning, men også hos den radikale leder og vicestatsminister Margrethe Vestager.

Uholdbart og ustabilt
I sagens natur er villigheden til at udtale sig til citat om sagen yderst begrænset hos Socialdemokraterne, men Enhedslisten gør nu officielt sin position klar.

"Vi vil naturligvis ikke blande os i, hvem socialdemokraterne vælger som deres næste formand, hvis Helle Thorning forsvinder. Det er alene socialdemokraternes valg. Men jeg vil da gerne sige klart, at vi ikke vil medvirke til, at der bliver udpeget en person, som åbenlyst ikke har opbakning i Socialdemokratiet til at varetage posten som statsminister. Det ville være en uholdbar og ustabil politisk situation," siger Enhedslistens gruppeformand Stine Brix til Altinget.dk.

Vi vil ikke medvirke til, at der bliver udpeget en person, som åbenlyst ikke har opbakning i Socialdemokratiet til at varetage posten som statsminister. Det ville være en uholdbar og ustabil politisk situation.

Stine Brix
Gruppeformand for Enhedslisten

Ifølge Altinget.dks kilder vil Enhedslisten give den melding i en dronningerunde, og partiet vil om nødvendigt være parat til at lade vicestatsminister Margrethe Vestager tage over i nogle uger, hvis Socialdemokraterne skal vælge en ny formand efter Thorning.

På kogepunktet
Stemningen hos Socialdemokraterne er i disse dage helt på kogepunktet, og alle tænkelige rygter trives. "Corydon-scenariet" er blandt de mest sejlivede, men måske har folketingsgruppen bekymret sig unødigt. For ifølge Altingets oplysninger har Bjarne Corydon ikke nogen intentioner om at kandidere, hvis der kommer et statsministerskifte i utide. Finansministeren forventes i stedet at satse på at blive en del af en ny ledelse sammen Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen (S)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt afviste igen torsdag, at hun kandiderer til en international toppost. Hun garanterede ligefrem, at hun står i spidsen for Socialdemokraterne ved næste valg. Men da alle ved, at en statsminister altid vil sige sådan, uanset om det er korrekt eller ej, har udtalelserne på ingen måde fået rumlerierne om en afgang i utide til at forstumme.

Fredag eftermiddag skal Thorning til krisemøde med partiets hovedbestyrelse og kredsformænd i Svendborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00