Enhedslisten før ministersamråd: Jeppe Kofods svar på ét spørgsmål kan afgøre, om vi har tillid til ham

Fredag skal udenrigsministeren forklare, om han kendte til særlige efterretninger om de danske børn i syriske fangelejre. Samrådet bliver afgørende for hans ministerfremtid, siger EL-ordfører Søren Søndergaard. Han afviser dog blankt at vælte regeringen, selv om det hele skulle ende med, at børnene ikke kommer hjem.  

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er en presset udenrigsminister, der fredag klokken 14.15 vil sidde klar til samråd med ministerkollega Trine Bramsen (S) på sidelinjen.

Regeringen har placeret hovedansvaret for den politisk højspændte sag om de danske børn og deres mødre, som er strandet i fangelejre i Syrien, hos Jeppe Kofod (S). Nu risikerer sagen i sidste ende at koste ham ministerposten.

For udover den grundlæggende politiske uenighed om, hvorvidt børnene og eventuelt også deres mødre, skal have lov at komme hjem til Danmark, mistænker regeringens støttepartier Kofod for at have tilbageholdt afgørende informationer om den mulige sikkerhedstrussel for Folketinget. 

Det er denne del af sagen, Enhedslisten vil bore i ved dagens samråd, som partiet på forhånd har kaldt afgørende.

"Når vi har en politisk diskussion om, hvorvidt de børn skal hjem eller ej, så var det med en vis måben, vi kunne konstatere, at vi skulle læse Ekstra Bladet for at få at vide, at børn bliver smuglet ud af lejrene og trænet til at begå terror i deres hjemlande," siger udenrigsordfører Søren Søndergaard (EL), som sammen med partifælle Rosa Lund har bedt om samrådet.

Det helt afgørende spørgsmål, som ministeren skal svare på, bliver: Kendte du, Jeppe Kofod, på forhånd til de oplysninger, der blev offentliggjort i Ekstra Bladet, ja eller nej?

Søren Søndergaard (EL)
Udenrigsordfører

"Det skal vi have et fuldstændig klart svar på"
Ifølge Ekstra Bladet har den danske regering fået efterretninger om, at Islamisk Stat har smuglet 30 børn ud af de lejre, hvor også danske børn befinder sig, og at der er planlagt udsmugling af yderligere 300 børn. Målet er angiveligt at træne børnene til terroraktioner i hjemlandene.

Men det blev Folketinget ikke orienteret om.

"De oplysninger er jo helt afgørende for diskussionen om, hvorvidt vi skal lade de danske børn blive i Syrien eller tage dem hjem, for efterretningerne viser jo, at børnene kan blive en stor trussel mod Danmarks sikkerhed, hvis vi lader dem blive. Så hvorfor pokker har Jeppe Kofod ikke orienteret Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets partier om den situation, så det kunne indgå i diskussionen," spørger Søren Søndergaard.

Han vil derfor især lytte nøje efter én ting på fredagens samråd:

"Det helt afgørende spørgsmål, som ministeren skal svare på, bliver: Kendte du, Jeppe Kofod, på forhånd til de oplysninger, der blev offentliggjort i Ekstra Bladet, ja eller nej? Det skal vi have et fuldstændig klart svar på, og det svar vil blive afgørende for, hvordan vi bedømmer vores forhold til ministeren," siger Søren Søndergaard.

Tager stilling efter samrådet
Kan der kan ske noget på samrådet, som vil gøre, at Enhedslisten stadig ikke kan tage stilling til, om I fortsat har tillid til Jeppe Kofod eller ej?

"Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Der er kun to svar: Enten svarer han klart og tydeligt, at han ikke var vidende om det. Hvis ikke han kan svare det meget klart, lægger vi til grund, at han var vidende om det og har holdt oplysninger skjult for Folketinget," siger Søren Søndergaard og uddyber ministerens to muligheder:

"Hvis han siger klart, at han ikke kendte til de oplysninger, før han hørte om dem fra Ekstra Bladet - eller i hvert fald ikke kunne nå at kontakte Folketingets partier, fra han kom i besiddelse af oplysningerne, til de stod i Ekstra Bladet - så har han jo ikke holdt væsentlige oplysninger tilbage for Folketinget. Og så er han af krogen."

"Hvis han siger, at han kendte til oplysningerne, eller hvis han svarer udenom og henviser til det ene og det andet, så træffer vi jo også vores konklusion ud fra det. Et uklart svar bliver bedømt derefter," siger Søren Søndergaard.

Det bliver ikke muligt at hente børnene hjem uden mødrene, så der er ikke nogen løsning der. Men det er en helt anden sag, for vi fyrer jo ikke regeringen, fordi vi er uenig med den.

Søren Søndergaard (EL)
Udenrigsordfører

Kan han så blive siddende som minister med jeres støtte?

"Det er op til gruppen at beslutte. Men min tillid til en person, som har ligget inde med den her type oplysninger og ikke har videregivet dem til Folketinget - eventuelt i fortrolig form - den vil være ikke-eksisterende," siger Søren Søndergaard.

Han understreger, at den endelige afgørelse om opbakning eller mistillid til udenrigsministeren vil være op til Enhedslistens folketingsgruppe, som holder møde tirsdag.  

Vil ikke vælte regeringen
Uanset hvordan sagen om efterretningerne og Jeppe Kofods ministerpost ender, står selve spørgsmålet om de danske børn og deres mødre i Syrien tilbage.

Regeringen og samtlige partier på den borgerlige fløj har stået stejlt på, at ingen mødre eller fædre må komme tilbage til Danmark, mens Radikale, SF og Enhedslisten har holdt fast i, at børnene og helst også deres mødre skal have lov at komme hjem.

Foreløbig er den strid sat på pause, fordi regeringen har fået Radikale, SF, Venstre, Konservative og Liberal Alliance med i en aftale om, at en task force skal undersøge muligheden for at få børnene hjem uden deres forældre.

Men hvad så, når task forcen afslutter sit arbejde den 15. maj?

Søren Søndergaard, kan I i Enhedslisten leve med det, hvis det viser sig, at man kun kan få et enkelt eller nogle få af de 19 børn hjem, mens resten må blive i fangelejrene?

"Det bliver ikke muligt at hente børnene hjem uden mødrene, så der er ikke nogen løsning der. Men det er en helt anden sag, for vi fyrer jo ikke regeringen, fordi vi er uenig med den. Så skulle vi aldrig nogensinde have sat den til verden," siger Søndergaard.

Kan ikke gøre noget i mod et flertal
Han mener, Enhedslisten har lagt mandater til regeringen med åbne øjne, fordi S både før og efter det seneste folketingsvalg sagde, at partiet ikke ville have børn eller mødre hjem. Derfor kommer Enhedslisten ikke til at vælte regeringen på spørgsmålet.

"Det afgørende for os er, om de har løjet over for vælgerne. Hvis de for eksempel pludselig sagde, at de alligevel ikke vil gøre noget ved klimaet, ville det få parlamentariske konsekvenser. Men de har sagt fra begyndelsen, at de ikke ville have de her børn og mødre hjem, så der må vi bare arbejde benhårdt på at skabe et flertal i Folketinget," siger Søren Søndergaard.

"De børn kommer ikke hjem ved, at vi vælter regeringer. De kommer hjem, hvis der er et flertal i Folketinget," tilføjer han.

Så sagen kan godt ende med, at få eller ingen af børnene kommer hjem, og det er I klar til at leve med?

"Hvis et flertal i Folketinget vil gøre små børn ansvarlige for deres forældres gerninger, og hvis et flertal med helt åbne øjne vil udsætte den danske befolkning for en øget terrorrisiko, fordi de her børn kan blive trænet til terrorisme og sendt til Danmark for at sprænge en bomber på Nørreport Station eller Aalborg Banegård...hvis et flertal stemmer for de to ting, så må vi jo bare lade det være op til vælgerne ved næste folketingsvalg. Vi kan jo ikke gøre andet," siger Søren Søndergaard.

Fredagens samråd med Jeppe Kofod og Trine Bramsen kan følges på Altinget fra klokken 14.15.

Læs også: Portræt af en presset udenrigsminister: ”Han er det sårede dyr på savannen”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00