Enhedslisten: Her er vores prioriteter

NYE FLERTAL: På særligt tre områder vil Enhedslisten arbejde for at finde flertal i Folketinget uden om Lars Løkke Rasmussen og regeringen. Det fortæller Johanne Schmidt-Nielsen, der peger på dagpengeområdet som et af områderne.

KASTRUP: Enhedslisten vil på tre områder forsøge at få sin politik igennem uden om regeringen gennem alternative flertal i Folketinget. Det slår politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen fast på partiets sommergruppemøde. 

For selv om Enhedslisten ikke overraskende hellere havde set et andet flertal efter valget, ser partiet også muligheder.

"Valget har ikke bare givet fremgang til Enhedslisten, det har også betydet, at vi nu er det næststørste parti i oppositionen, og den rolle har vi tænkt os at tage på os," siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter: 

"En af de ting, vi vil kaste os ind i, er at forsøge at samle alternative flertal på nogle af de vigtige områder, hvor der burde være et flertal uden om regeringen, hvis man skal tro, hvad partierne sagde i valgkampen. Og der er tre områder, hvor der helt klart burde være muligheder."

1. Dagpengene
Det første område, Johanne Schmidt-Nielsen peger på, er dagpengeområdet. Her har SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti indtil videre meldt sig klar til at bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. Enhedslisten håber, at man også kan få Socialdemokraterne med, nu hvor de ikke længere sidder i regering. 

"Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har givet klart udtryk for, at de synes, at det problem, som højrefløjens nedskæringer har medført, skal løses," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Socialdemokraterne har indtil nu ikke villet komme med et bud på en løsning på dagpengeproblematikken, da man venter på, at Dagpengekommissionen inden for kort tid kommer med sine anbefalinger. Ifølge en lækket rapport vil anbefalingerne betyde, at man er nødt til at sænke dagpengesatsen, da der i kommissoriet er skrevet ind, at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere.

Enhedslisten håber dog, at Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, vil være med til at danne et flertal uden om regeringen. 

"Vi glæder os til, at den nye formand kommer tilbage fra sommerferie. Og vi håber meget, at hun opgiver den temmelig dumstædige ide om, at man skal kunne løse dagpengeproblemet uden at fjerne nogle af de milliardstore nedskæringer, som højrefløjen har gennemført," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

2. Velfærden
Det andet område, hvor Enhedslisten ser muligheder for at skabe et flertal uden om regeringen, er styrkelsen af velfærden. Allerede nu tegner der sig et flertal, der ikke går ind for nul- eller minusvækst, som Venstre, Konservative og Liberal Alliance gik til valg på. Dansk Folkeparti har nemlig gjort det helt klart, at partiet ikke vil være med til nulvækst. 

"Vores klare opfordring lyder: Lad os bruge det flertal allerede nu i finanslovforhandlingerne," siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

"Lars Løkke bør ikke, som Folketinget er sat sammen, få en finanslov med nulvækst igennem."

3. Den sociale dumping
Som den sidste store prioritet nævner Johanne Schmidt-Nielsen kampen mod social dumping. Og her kommer placeringen af sommergruppemødet ind i billedet. Enhedslisten holder nemlig sit sommergruppemøde i 3F's lokaler i Kastrup, da den lokale fagforening ifølge Johanne Schmidt-Nielsen var "helt afgørende i kampen mod Ryanair". 

"Sagen om Ryanair synes jeg er en af de rigtig gode nyheder, som har været hen over sommeren. De måtte opgive at være i Danmark uden overenskomst. Og jeg synes, at det viser, at den danske model kan bide fra sig," siger Johanne Schmidt-Nielsen. 

"Hvis Dansk Folkeparti holder fast, hvis Socialdemokraterne holder fast, så bør vi kunne gøre endnu mere for, at der bliver sikret rimelige arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked," tilføjer hun. 

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Statsrevisorer kritiserer forskelle i billetpriser Statsrevisorer kritiserer forskelle i billetpriser