Enhedslisten kæmper forgæves mod Lynetteholmen

Enhedslistens forslag om at sætte anlægget af Lynetteholmen på pause er blevet stemt ned i folketinget. Transportminister Benny Engelbrecht (S) roste Enhedslisten for at være ophavsmænd til projektet, men afviste al kritik.

Aktivistgruppen Stop Lynetteholmen kravlede tidligere rundt på Christiansborgs trapper som modstand mod Lynetteholmen. (Arkivfoto)
Aktivistgruppen Stop Lynetteholmen kravlede tidligere rundt på Christiansborgs trapper som modstand mod Lynetteholmen. (Arkivfoto)Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Enhedslisten forslag om at sætte anlægget af Lynetteholmen på pause blev tirsdag aften stemt ned i Folketinget. Partiet har længe udvist modstand mod projektet, men anses af flere som arkitekten bag.

Men hvorfor ser Enhedslisten i dag så anderledes på Lynetteholmen end størstedelen af Folketinget, og hvorfor mener de, at projektet skal sættes på pause?

De peger særligt på to kritikområder:

Partiets transportordfører, Henning Hyllested (EL), deltog i et interview kort før afstemningen i folketingssalen:

"Meningen med beslutningsforslaget er at sige: 'slap nu af, lad os lige få stoppet op', hvis vi først får anlagt en kunstig ø ude i Øresund, så er det irreversibelt. Så ligger den der fandme. Før, at der er udarbejdet en samlet miljøvurdering, så synes vi, at det er helt vildt, man bare kaster sig ud i den her proces," sagde han.

VVM & SMV

En VVM-undersøgelse er en miljøvurdering af konkrete projekter, som kan få væsentlig indvirkning på miljøet:

  • Forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet.
  • En VVM undersøger udelukkende miljøpåvirkningen af det konkrete projekt.
  • VVM skal bidrage til, at der træffes oplyste og miljømæssigt bedre beslutninger. 
  • Det er bestemt ved lov, hvornår der skal laves en VVM-undersøgelse på et projekt.
  • Loven forhindrer ikke politikere i at vedtage projekter, der skader miljøet. Den kræver bare, at de miljømæssige konsekvenser forudgående er belyst.
  • Skal laves af bygherre.

En SMV-undersøgelse er en miljøvurdering af planer og programmer, som kan få væsentlig indvirkning på miljøet:

  • Forkortelsen SMV står for Strategisk Miljø Vurdering.
  • En SMV undersøgelse ser på den samlede miljøpåvirkning af planer for projekter.
  • Det er bestemt ved lov, hvornår der skal laves en SMV-undersøgelse på planer og programmer.
  • Det er et myndighedsansvar, at udforme en SMV for eksempelvis en kommunalplan.

Kilde: Retsinformation.dk

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har også tidligere tilkendegivet, at han var indstillet på, at der blev udarbejdet en SMV. Fra talerstolen i folketingssalen lagde ministeren dog kraftigt vægt på, at han ikke er forpligtiget til at lave en SMV forud for opførslen af Lynetteholmen, men kun en Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM), der ser på det enkelte projekt: 

”Lad mig lige gøre det klart, det er fortsat transportministeriets og kammeradvokatens vurdering, at vi ikke er juridisk forpligtigede til at lave en SMV,” sagde Benny Engelbrecht og fortsatte: 

”SMV’en er et politisk valg, og er efter min bedste vurdering også et klogt valg, fordi det kan være et godt værktøj i det videre arbejde. Jeg mener dog ikke, at udarbejdelsen af SMV’en tilsiger, at vi standser anlægget af Lynetteholmen, som nemlig ikke forudsætter, at der skal ske en efterfølgende udvikling af halvøen. Det er et projekt, der giver mening i sig selv.”

Ministeren mener dermed, at det kun er selve Lynetteholmen, der skal undersøges, da eventuel byudvikling ikke er besluttet endnu. Dermed kan projektet opføres uden en SMV, og skal ikke sættes på pause for at afvente denne.

0:000:00