Enhedslisten kræver større velfærdsløft: Det skal kunne mærkes

UDSPIL: Enhedslisten stiller det som en betingelse for en S-ledet regering, at de offentlige udgifter løftes mere, end Socialdemokratiet selv lægger op til. Der er brug for et velfærdsløft, der kan mærkes, lyder det fra partiet.

Venstre går til valg på det, og Socialdemokratiet gør det samme.

De offentlige udgifter skal årligt stige med 0,65 procent, sådan at velfærden følger med det såkaldte demografiske træk, altså det stigende antal børn og ældre.

Men det er ikke nok for Enhedslisten.

Tirsdag præsenterede partiet en velfærdspakke, hvori der indgår et krav til en eventuel socialdemokratisk regering:

”Det er en betingelse for os, at der bliver tilført mere velfærd end bare de 0,65 procent. Hvis vi kun holder os til det og en lille smule mere, vil velfærden i vores samfund blive ved med at sakke bagud i forhold til resten af samfundet,” sagde finansordfører Rune Lund (EL) tirsdag aften i Altingets gård.

Fungerende velfærdsordfører Rosa Lund (EL) kunne supplere:

”Det betyder helt konkret, at det velfærdsløft, der skal laves, skal kunne mærkes. Det er ikke nok bare at afværge forringelser.”

Skal have indflydelse for mandater
Og hvor langt er Enhedslisten så villig til at gå for at få deres krav gennemført?

Partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, har tidligere gjort det klart, at partiet kommer til at stå fast på nogle røde linjer i højere grad, end det var tilfældet under Thorning-regeringen.

Rosa Lund tilslutter sig, at partiet i nogle tilfælde dengang ”skulle have sat foden ned”, og det er også derfor, at partiet nu ”skærper linjen”:

”Vi skal have indflydelse for vores mandater. Hvis vi skal støtte Mette Frederiksen som statsminister, så skal vi have indflydelse – også på velfærdsområdet,” sagde hun i Altingets gård.

Minimumsrettigheder til ældre
Foruden et arbejdsgiverløfte og en lukning af Moderniseringsstyrelsen i sin nuværende form indeholder Enhedslistens velfærdspakke også krav om en række velfærdsrettigheder.

Partiet foreslår blandt andet minimumsnormeringer i daginstitutionerne, sådan at der maksimalt er tre vuggestuebørn og seks børnehavebørn per voksen i de offentlige tilbud.

Og så kræver partiet en række minimumsrettigheder til de ældre, der skal sikres retten til at komme i bad mindst to gange om ugen, rengøring mindst hver fjortende dag og til at komme udenfor regelmæssigt.

Enhedslisten vurderer, at velfærdsrettighederne vil koste 5,4 milliarder kroner at indføre, og at pengene skal findes ud over finansieringen af de øgede udgifter til at følge det demografiske træk. 

Læs hele partiets udspil her.

Altinget holder i løbet af valgkampen åbent hus med debatarrangementer og interviews med partierne i gården på Ny Kongensgade 10 i København. Se eller gense "Mød Partierne med Enhedslisten" herunder, eller tjek resten af programmet her.

Forrige artikel Hvor fik partierne flest stemmer? Se det politiske danmarkskort efter EU-valget Hvor fik partierne flest stemmer? Se det politiske danmarkskort efter EU-valget Næste artikel Henrik Sass Larsen vil være Danmarks næste finansminister, men taler helst ikke med pressen Henrik Sass Larsen vil være Danmarks næste finansminister, men taler helst ikke med pressen