Enhedslisten leder efter ny frontfigur: ”Der står ikke en naturlig erstatning klar”

OPTAKT: Når Enhedslisten i weekenden holder årsmøde, skal partiet vælge folketingskandidater uden Pernille Skipper på listen. Der er ingen naturlig arvtager, når skiftet kommer, men lige nu er en ung kvinde favorit, vurderer kommentatorer. 

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, falder ved næste folketingsvalg for partiets rotationsprincip. Hun overtog selv posten fra Johanne Schmidt-Nielsen i 2016 af samme årsag. 
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, falder ved næste folketingsvalg for partiets rotationsprincip. Hun overtog selv posten fra Johanne Schmidt-Nielsen i 2016 af samme årsag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

Snart skal Enhedslisten til det igen. En ny skal stå i spidsen for partiet.

Den udfordring bliver helt tydelig, når partiets bagland holder årsmøde i København i weekenden.

Her skal de delegerede nemlig vanen tro vælge spidskandidater til Folketinget. Og i år bliver det for første gang uden partiets frontfigur, Pernille Skipper, der falder for partiets rotationsprincip.

Et princip, der gør, at partiets medlemmer kun kan sidde i Folketinget i en begrænset periode.

Fakta
Enhedslistens rotationsprincip

Stk. 3 Medlemmer af Folketinget kan ikke opstille til urafstemningen ved årsmødet efter deres syvende år i Folketinget.
Stk. 4 Fuldtidsansatte lokalpolitikere, f.eks. borgmestre, kan ikke genopstille til hvervet efter to fireårsperioder.
Stk. 5 Ansatte i Enhedslisten er ansat i stillinger af højst 10 års varighed. 

Stk. 6 Ved en kombination mellem stk. 3, 4 eller 5, således at man både har perioder, hvor man har været ansat, og perioder, hvor man har været medlem af Folketinget og/eller været fuldtidsansat lokalpolitiker eller både har været medlem af Folketinget og været fuldtidsansat lokalpolitiker, kan man højst sammenlagt være ansat eller folketingsmedlem eller fuldtidsansat lokalpolitiker i 10 år inden for en 12 års periode. Hvis man er medlem af Folketinget eller fuldtidsansat lokalpolitiker, kan man dog blive valgperioden ud.

- Fakta fra Vedtægter for Enhedslisten

Det vanskelige for Enhedslisten er, at den for mig at se mest markante, slagkraftige og drevne politiker, de har, lige nu sidder uden for Folketinget.

Lars Trier Mogensen
Politisk kommentator

Det er ikke så lang tid siden, at Enhedslisten stod i samme situation, hvor en stor profil måtte forlade posten på grund af rotationsprincippet.  

Efter valget i september 2015 var genvalg nemlig heller ikke muligt for den daværende politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, der derfor overlod posten som politisk ordfører til Pernille Skipper knap et år senere. Med god tid til at finde sig tilpas i rollen inden næste valg. 

Fakta
Blå bog: Pernille Skipper
  • Født: 10. juli 1984 i Aalborg.
  • Cand.jur. fra Københavns Universitet i 2011
  • Medlem af Enhedslisten siden 2001
  • Valgt til Folketinget 15. september 2011
  • Politisk ordfører fra 2016
  • Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse fra 2009-2014
  • Gift med journalist Oliver Routhe Skov. Sammen har de en datter.

Historisk er Enhedslisten sluppet godt fra omstillingerne til en ny frontfigur, men denne gang kan det vise sig svært, vurderer politiske kommentatorer. En af dem er Lars Trier Mogensen, der er politisk kommentator med særligt kendskab til venstrefløjen og desuden vært på programmet 'Det Røde Felt' på Radio24syv. 

”Det er svært på forhånd fuldstændig at konkludere, at det ikke kan lykkes igen. Men det er svært at se, hvem der lige nu er i næste geled, som med samme kraft vil kunne videreføre Enhedslistens profil,” siger han. 

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er helt på linje.

”Problemet er, at der ikke står en naturlig erstatning klar den dag, Pernille Skipper stopper som frontfigur. Det var noget andet, da Johanne Schmidt-Nielsen overdrog stafetten. Dér var Skipper for længst kørt i stilling. Dengang var det kun et spørgsmål om tid, før Pernille Skipper skulle afløse Johanne,” siger han. 

Fire muligheder i Folketingsgruppen 
Hvilke planer Pernille Skipper selv har, er uvist. Fra Enhedslistens presseafdeling lyder der således ingen kommentarer. 

Men det er et emne, der optager partiets folketingsgruppe. Her er man allerede i gang med navnelegen.  

Miljø- og klimaordfører Mai Villadsen, erhvervs- og beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez, retsordfører Rosa Lund samt den mere rutinerede finansordfører Rune Lund lyder lige nu som de bedste bud på en ny politisk ordfører fra de kilder i Enhedslisten, Altinget har talt med.

Samtidig sættes der også spørgsmålstegn ved, om overgangen til en ny frontfigur kommer til at ske så hurtigt som sidst. Pernille Skipper kunne nemlig overtage i en tid, hvor partiet spillede en langt mindre rolle i Folketinget, end tilfældet er i dag. 

Alle de fire nævnte fremgår også af den vejledende urafstemning om kandidatlisten, som går forud for årsmødet i weekenden, og som der fremgår et udsnit af i faktaboksen til højre. 

Ny ung kvinde er favorit 
Selvom både Erik Holstein og Lars Trier Mogensen mener, at der ikke er nogen naturlig arvtager i partiet, bringer de dog begge uafhængigt af hinanden en af de fire nævnte i spil som den mest oplagte mulighed på nuværende tidspunkt. 

”En del i Enhedslisten nævner Mai Villadsen, der i dag er klima- og miljøordfører. Men selvom hun har erfaring som politisk rådgiver for Enhedslisten, har hun kun været medlem af Folketinget i få måneder. At en nyvalgt er favorit som ny spids, siger noget om, at de oplagte kandidater ikke står i kø,” siger Erik Holstein. 

Lars Trier Mogensen peger også på, at flere i Enhedslisten har store forhåbninger til 27-årige Mai Villadsen.  

“Hun har på flere områder mange af de samme kvaliteter som både Pernille Rosenkrantz-Theil, Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper havde det i deres yngre dage. Hun har også fået nogle store områder og har også en god profil i forhold til at samle noget af den nyaktivisme op, som der er i form af Den Grønne Studenterbevægelse,” siger han.

Læs også

Dragsted spøger i kulissen 
Lars Trier Mogensen bringer også partiets helt store strateg, Pelle Dragsted, i spil som en mulighed. Men problemet er, at han på grund af rotationsprincippet ikke sidder i Folketinget.

”Det vanskelige for Enhedslisten er, at den for mig at se mest markante, slagkraftige og drevne politiker, de har, lige nu sidder uden for Folketinget. Pelle Dragsted har en tæft og en gennemslagskraft, som vil gøre, at han vil kunne løfte Enhedslisten op på et højere plan,” siger Lars Trier Mogensen.

Rotationsprincippet betyder, at Pelle Dragsted først vil kunne blive opstillet til Folketinget igen fra 2022, hvilket er tidsnok, hvis S-regeringen sidder perioden ud. 

Lars Trier Mogensen understreger derfor også, at lørdagens endelige kandidatliste kan nå at blive opdateret inden næste folketingsvalg.  

Et princip, der splitter partiet 
Netop rotationsprincippet var tilbage i 2013 til debat i Enhedslisten, hvor et mindretal på partiets årsmøde forsøgte at ændre på rotationsreglerne, sådan at Johanne Schmidt-Nielsen kunne sidde en valgperiode mere.

Argumentet for reglerne er, at det tvinger partiet til at forny sig og sørger for, at partiets folketingsmedlemmer er i trit med virkeligheden.

Lars Trier Mogensen kalder princippet for “tabuiseret” og fortæller, at der ligger “noget græsrodsidealisme” i det, som gør det svært for partiets medlemmer at tage principiel afstand til det.  

Men både han og Erik Holstein har et indtryk af, at reglerne splitter partiet. 

“Det er et stridspunkt i partiet, og det er til en vis grad et generationsspørgsmål. Nogle af Listens mangeårige medlemmer ser det som et helligt princip, der har været der fra starten. Et princip, der skal forhindre levebrødspolitikere. Men mange fra den yngre generation hæfter sig mere ved, at man risikerer at miste megen slagkraft, når man står firkantet på rotationsprincippet,” siger Erik Holstein.  

Enhedslistens årsmøde løber fra lørdag til søndag og finder sted i Hafnia-Hallen i Valby i København.  

Dokumentation

Top-10 fra den vejledende urafstemning
Det er i Enhedslisten ikke partiets medlemmer, men de delegerede, der endeligt vælger kandidaterne til Folketinget. Derfor skal partiet ved hvert årsmøde vedtage en kandidatliste i tilfælde af, at der skulle blive udskrevet valg til Folketinget. 

Top-10-resultatet fra den vejledende urafstemning blandt medlemmerne om spidskandidaterne forud for weekendens årsmøde ser således ud:

1. Rune Lund (2.003 stemmer)
2. Rosa Lund (1.983 stemmer)
3. Søren Søndergaard (1.888 stemmer)
4. Eva Flyvholm (1.809 stemmer)
5. Victoria Ninosca Risbjerg Velásquez (1.403 stemmer)
6. Jette Gottlieb (1.284 stemmer)
7. Jakob Sølvhøj (1.283 stemmer)
8. Mai Villadsen (1.143 stemmer)
9. Peder Hvelplund (1.101 stemmer)
10. Søren Egge Rasmussen (1.100 stemmer)

Den endelige kandidatliste vedtages først på årsmødet efter forslag fra partiets kandidatudvalg. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Trier Mogensen

Politisk kommentator
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00