Enhedslisten leder efter ny frontfigur: ”Der står ikke en naturlig erstatning klar”

OPTAKT: Når Enhedslisten i weekenden holder årsmøde, skal partiet vælge folketingskandidater uden Pernille Skipper på listen. Der er ingen naturlig arvtager, når skiftet kommer, men lige nu er en ung kvinde favorit, vurderer kommentatorer. 

Snart skal Enhedslisten til det igen. En ny skal stå i spidsen for partiet.

Den udfordring bliver helt tydelig, når partiets bagland holder årsmøde i København i weekenden.

Her skal de delegerede nemlig vanen tro vælge spidskandidater til Folketinget. Og i år bliver det for første gang uden partiets frontfigur, Pernille Skipper, der falder for partiets rotationsprincip.

Et princip, der gør, at partiets medlemmer kun kan sidde i Folketinget i en begrænset periode.

Det er ikke så lang tid siden, at Enhedslisten stod i samme situation, hvor en stor profil måtte forlade posten på grund af rotationsprincippet.  

Efter valget i september 2015 var genvalg nemlig heller ikke muligt for den daværende politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, der derfor overlod posten som politisk ordfører til Pernille Skipper knap et år senere. Med god tid til at finde sig tilpas i rollen inden næste valg. 

Historisk er Enhedslisten sluppet godt fra omstillingerne til en ny frontfigur, men denne gang kan det vise sig svært, vurderer politiske kommentatorer. En af dem er Lars Trier Mogensen, der er politisk kommentator med særligt kendskab til venstrefløjen og desuden vært på programmet 'Det Røde Felt' på Radio24syv. 

”Det er svært på forhånd fuldstændig at konkludere, at det ikke kan lykkes igen. Men det er svært at se, hvem der lige nu er i næste geled, som med samme kraft vil kunne videreføre Enhedslistens profil,” siger han. 

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er helt på linje.

”Problemet er, at der ikke står en naturlig erstatning klar den dag, Pernille Skipper stopper som frontfigur. Det var noget andet, da Johanne Schmidt-Nielsen overdrog stafetten. Dér var Skipper for længst kørt i stilling. Dengang var det kun et spørgsmål om tid, før Pernille Skipper skulle afløse Johanne,” siger han. 

Fire muligheder i Folketingsgruppen 
Hvilke planer Pernille Skipper selv har, er uvist. Fra Enhedslistens presseafdeling lyder der således ingen kommentarer. 

Men det er et emne, der optager partiets folketingsgruppe. Her er man allerede i gang med navnelegen.  

Miljø- og klimaordfører Mai Villadsen, erhvervs- og beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez, retsordfører Rosa Lund samt den mere rutinerede finansordfører Rune Lund lyder lige nu som de bedste bud på en ny politisk ordfører fra de kilder i Enhedslisten, Altinget har talt med.

Samtidig sættes der også spørgsmålstegn ved, om overgangen til en ny frontfigur kommer til at ske så hurtigt som sidst. Pernille Skipper kunne nemlig overtage i en tid, hvor partiet spillede en langt mindre rolle i Folketinget, end tilfældet er i dag. 

Alle de fire nævnte fremgår også af den vejledende urafstemning om kandidatlisten, som går forud for årsmødet i weekenden, og som der fremgår et udsnit af i faktaboksen til højre. 

Ny ung kvinde er favorit 
Selvom både Erik Holstein og Lars Trier Mogensen mener, at der ikke er nogen naturlig arvtager i partiet, bringer de dog begge uafhængigt af hinanden en af de fire nævnte i spil som den mest oplagte mulighed på nuværende tidspunkt. 

”En del i Enhedslisten nævner Mai Villadsen, der i dag er klima- og miljøordfører. Men selvom hun har erfaring som politisk rådgiver for Enhedslisten, har hun kun været medlem af Folketinget i få måneder. At en nyvalgt er favorit som ny spids, siger noget om, at de oplagte kandidater ikke står i kø,” siger Erik Holstein. 

Lars Trier Mogensen peger også på, at flere i Enhedslisten har store forhåbninger til 27-årige Mai Villadsen.  

“Hun har på flere områder mange af de samme kvaliteter som både Pernille Rosenkrantz-Theil, Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper havde det i deres yngre dage. Hun har også fået nogle store områder og har også en god profil i forhold til at samle noget af den nyaktivisme op, som der er i form af Den Grønne Studenterbevægelse,” siger han.

Dragsted spøger i kulissen 
Lars Trier Mogensen bringer også partiets helt store strateg, Pelle Dragsted, i spil som en mulighed. Men problemet er, at han på grund af rotationsprincippet ikke sidder i Folketinget.

”Det vanskelige for Enhedslisten er, at den for mig at se mest markante, slagkraftige og drevne politiker, de har, lige nu sidder uden for Folketinget. Pelle Dragsted har en tæft og en gennemslagskraft, som vil gøre, at han vil kunne løfte Enhedslisten op på et højere plan,” siger Lars Trier Mogensen.

Rotationsprincippet betyder, at Pelle Dragsted først vil kunne blive opstillet til Folketinget igen fra 2022, hvilket er tidsnok, hvis S-regeringen sidder perioden ud. 

Lars Trier Mogensen understreger derfor også, at lørdagens endelige kandidatliste kan nå at blive opdateret inden næste folketingsvalg.  

Et princip, der splitter partiet 
Netop rotationsprincippet var tilbage i 2013 til debat i Enhedslisten, hvor et mindretal på partiets årsmøde forsøgte at ændre på rotationsreglerne, sådan at Johanne Schmidt-Nielsen kunne sidde en valgperiode mere.

Argumentet for reglerne er, at det tvinger partiet til at forny sig og sørger for, at partiets folketingsmedlemmer er i trit med virkeligheden.

Lars Trier Mogensen kalder princippet for “tabuiseret” og fortæller, at der ligger “noget græsrodsidealisme” i det, som gør det svært for partiets medlemmer at tage principiel afstand til det.  

Men både han og Erik Holstein har et indtryk af, at reglerne splitter partiet. 

“Det er et stridspunkt i partiet, og det er til en vis grad et generationsspørgsmål. Nogle af Listens mangeårige medlemmer ser det som et helligt princip, der har været der fra starten. Et princip, der skal forhindre levebrødspolitikere. Men mange fra den yngre generation hæfter sig mere ved, at man risikerer at miste megen slagkraft, når man står firkantet på rotationsprincippet,” siger Erik Holstein.  

Enhedslistens årsmøde løber fra lørdag til søndag og finder sted i Hafnia-Hallen i Valby i København.  

,

Forrige artikel Statsministeren om fattigdomsgrænse: Familier med 20.000 efter skat er ikke fattige Statsministeren om fattigdomsgrænse: Familier med 20.000 efter skat er ikke fattige Næste artikel FN’s generalsekretær kommer på officielt besøg i Danmark FN’s generalsekretær kommer på officielt besøg i Danmark