Enhedslisten vil i KL-bestyrelse

KOMMUNALVALG: En tredobling af valgkampsbudgettet og fokus på arbejdspladser, velfærd og lokale spørgsmål skal sikre Enhedslisten massiv fremgang ved efterårets kommunalvalg og et vigtigt sæde i KL's bestyrelse.
MF Per Clausen (EL) stiller op til kommunalvalget i Aalborg. Han skal være med til at sikre Enhedslisten fremgang ved efterårets kommunalvalg og en vigtig plads i KL's bestyrelse.
MF Per Clausen (EL) stiller op til kommunalvalget i Aalborg. Han skal være med til at sikre Enhedslisten fremgang ved efterårets kommunalvalg og en vigtig plads i KL's bestyrelse.Foto: Maibritt Kerner
Lasse Lange
Der er brug for en intern opposition i Kommunernes Landsforening.

Sådan lyder analysen fra Enhedslisten, der nu går målrettet efter at erobre en plads i KL's bestyrelse i forbindelse med efterårets kommunalvalg.

"KL er blevet til et halehæng til regeringen. Det skyldes, at der ikke er nogen intern opposition og kritik af KL's linje. Det er ødelæggende for KL's mulighed for at spille en rolle i udviklingen af kommunerne," siger Enhedslistens kommunalvalgmedarbejder Jesper Kiel til Altinget.dk.

Enhedslisten er blandt andet skuffet over KL's linje i den igangværende konflikt med lærerne.

"Det er dybt underligt for os, at en bestyrelse, hvor Socialdemokraterne og SF har flertal, kaster sig ud i sådan en konflikt. Hvis vi sad i KL's bestyrelse, ville vi have meget bedre muligheder for at rejse den diskussion og til at kritisere KL's rolle som regeringens redskab," siger Jesper Kiel.

Fakta

Enhedslistens program ved kommunalvalget (uddrag)

Mere solidaritet
Nedskæringerne skal stoppes og de stramme rammer for kommunernes økonomi skal løsnes.

Gang i beskæftigelsen
Der skal skabes job i kommunerne, og arbejdsløse skal behandles ordentligt.

Grønne løsninger
Kommunerne skal være drivkraft bag lokale løsninger som sikrer natur, miljø og klima.

Lokalt demokrati
Enhedslisten vil sikre kommuner præget af mere lokal selvbestemmelse. De lokale folkevalgte skal styre de kommunale topchefer, ikke omvendt. 


Kilde: Enhedslisten

Skal Enhedslisten have en plads i KL's bestyrelse, kræver det, at partiet kan kapitalisere på de senere års landspolitiske fremgang og forbedre resultatet fra det seneste kommunalvalg i 2009, hvor partiet kun fik 2,3 procent af stemmerne. En plads i KL's bestyrelse koster omtrent 6 procent, og det er præcis 6 procent af stemmerne, der er målsætningen for Enhedslisten, forklarer Jesper Kiel.

"6 procent vil give os den vigtige plads i KL's bestyrelse. Vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere stemmer, men 6 procent er et godt og realistisk mål," siger Jesper Kiel.

Vi vil rejse et kommunalt oprør mod de snævre økonomiske rammer, og det kan vi bedst gøre indefra. Det er derfor, at det er så vigtigt at få plads i KL's bestyrelse.

Jesper Kiel (EL)
Kommunalvalgmedarbejder

Skal i 30 byråd
Udover en plads i KL's bestyrelse og 6 procent af stemmerne på landsplan, går Enhedslisten efter at blive valgt i mange flere kommuner end i 2009, hvor partiet fik 14 mandater i ni forskellige kommuner. Vurderingen i Enhedslisten er, at partiet har potentiale til at opnå valg i helt op til 50 kommuner ved efterårets valg. Målsætningen er dog mere forsigtig.

"Målet er en tredobling. Det vil sige, at vi skal ind i cirka 30 kommuner," siger Jesper Kiel.

Han vurderer, at Enhedslistens voksende popularitet, medlemstilgang og deraf styrkede organisation især giver partiet gode muligheder for at blive valgt ind flere steder på Sjælland, Fyn, Lolland og Bornholm og i Østjylland, Esbjerg og Aalborg, hvor folketingsmedlemmet Per Clausen stiller op. Samtidig regner partiet med fremgang i kommuner som København, Aarhus og Odense, hvor partiet allerede er repræsenteret.

Står til tredobling
Ved kommunalvalget i 2009 fik Enhedslisten 2,3 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget i 2011 fik partiet 6,7 procent, og siden er det bare gået fremad i de landspolitiske meningsmålinger, så Enhedslisten for øjeblikket står til at få 12 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i dag.

Artiklen fortsætter efter figuren.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AupIs_r6ZJA7dEFfY3A5SzJ5S0xPRkowdUdLTlpNSnc&transpose=1&headers=1&range=A1%3AG2&gid=1&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"0":{"color":"#cc0000"}},"curveType":"function","animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#f3f3f3"},"width":445,"lineWidth":2,"hAxis":{"title":"","useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":false,"title":"Landsresultat","formatOptions":{"source":"inline","suffix":" pct."},"minValue":0,"viewWindowMode":"explicit","format":"0.##' pct.'","gridlines":{"count":"8","color":"none"},"viewWindow":{"min":0,"max":7},"maxValue":7},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"Enhedslisten kan f\u00e5 fantomvalg","booleanRole":"certainty","height":320,"legend":"none","tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Kilde: Danmarks Statistik (1993-2009) og Søren Risbjerg Thomsen (2013).

Der kan være stor forskel på landspolitik og kommunalpolitik, men en prognose, professor Søren Risbjerg Thomsen lavede for Altinget.dk i januar, viser dog, at Enhedslisten kan erobre cirka 7 procent af stemmerne ved det kommende kommunalvalg. Prognosen er blandt andet baseret på den gængse tommelfingerregel om, at landspolitiske tendenser slår halvt igennem ved kommunalvalg, og den er behæftet med større usikkerhed end almindelige meningsmålinger. Ikke desto mindre viser den, at det er sandsynligt, at Enhedslisten erobrer en del kommunalpolitisk terræn.

I bestræbelserne på at gøre det har Enhedslisten denne gang afsat 1,1 million kroner, og det er tre gange så mange penge som i 2009. Desuden stiller partiet denne gang op i flere kommuner end ved sidste valg. Foreløbig er Enhedslisten opstillingsberettiget i 76 kommuner, og det tal forventes at stige lidt frem mod efterårets valg. I 2009 stillede Enhedslisten blot op i 65 kommuner.

Desuden har man udarbejdet en håndbog til kandidaterne, ligesom partiet organiserer seminarer, hvor hundredvis af kandidater og organisationsfolk får en grundig introduktion til kommunalpolitik, og hvor medlemmerne bliver klædt på til at omsætte det valggrundlag, partiets hovedbestyrelse har vedtaget, til konkret lokal politik.

"Overordnet set vil vi fokusere på velfærd, beskæftigelse og miljø. Men vi skal ikke levere de samme budskaber i alle kommuner. Det er vigtigt, at man lokalt finder ud af, hvordan Enhedslisten skal spille ind i de lokale problemstillinger," siger Jesper Kiel, der, udover at arbejde med Enhedslistens strategi til kommunalvalget, repræsenterer partiet i Svendborg byråd.

"I Svendborg betyder udviklingen af havnen meget, så der har vi lagt mange kræfter i at formulere en Enhedslisten-holdning til det spørgsmål. Det betyder, at vi lægger vægt på, at der ikke bare skal bygges boliger til de rigeste på Svendborg Havn, men være plads til erhverv og adgang for alle," siger Jesper Kiel.

Kommunerne bliver nødt til at sige stop
Enhedslistens kommunalvalgkamp kommer dog ikke kun til at handle om lokale sager. Der bliver også fokus på nationale dagsordener.

"Beskæftigelse bliver et vigtigt tema for os. Vi vil blandt andet slå på, at kommunerne skal skabe arbejdspladser ved at investere i miljø og klima," siger Jesper Kiel.

Og her kommer KL ind i billedet igen.

"Mange kommuner har råd til at investere, men får ikke lov. Indtil videre har kommunerne og KL accepteret alt, hvad der er kommet fra regering og Folketing. Der skal kommunerne sige stop. Vi vil rejse et kommunalt oprør mod de snævre økonomiske rammer, og det kan vi bedst gøre indefra. Det er derfor, at det er så vigtigt at få plads i KL's bestyrelse," siger Jesper Kiel.

Dokumentation

ENHEDSLISTENS BYRÅDSMEDLEMMER

Albertslund
Helge Bo Jensen

Frederiksberg
Thyge Enevoldsen

Gladsaxe
Trine Henriksen

Helsingør
Allan Berg Mortensen

København
Mikkel Warming (socialborgmester)
Allan Ahmad
Morten Kabell
Rikke Lauritzen
Signe Færch

Odense
Per Berga Rasmussen

Ringsted
Jan Jakobsen

Roskilde
Jonas Paludan

Svendborg
Jesper Kiel

Aarhus
Jette Jensen

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00