Enkeltsagspartiet Liberal Alliance

ANMELDELSE: Jersild talte lige så meget som sine to gæster, da Liberal Alliance præsenterede sit program. Partiet mangler at give svar på nogle af politikkens store spørgsmål.
Silden sad i billedet med armen udstrakt, så han fyldte billedet mere ud end sine to gæster. Det er også lige før, at en sekund- og ordtælling ville vise, at han talte for to, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i anmeldelsen af døgnets tv-valgkamp.
Silden sad i billedet med armen udstrakt, så han fyldte billedet mere ud end sine to gæster. Det er også lige før, at en sekund- og ordtælling ville vise, at han talte for to, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i anmeldelsen af døgnets tv-valgkamp.Foto: DR
Rasmus Nielsen
<img align="left" src="@nyimg=9307@" />Når rådhusklokkerne kimer nytåret ind, ser vi DR1. Hvis der skete noget alvorligt med Danmark, ville jeg også intuitivt trykke ét på fjernbetjeningen. Dog ikke længe - hurtigt ville nysgerrigheden efter hurtigheden og billeddækningen på NEWS tage over.

Men det var DR Classic, da mastodontens hovedkanal i aftes havde premiere på partipræsentationerne "Mød Partierne" - med benjamin Liberal Alliance som det første til at vise sin valgvideo og lade sig krydsforhøre. Var det ikke den første præsentation? Der har været fejl i avisernes tv-programmer, så man kan ikke vide sig sikker. Nogen sagde, at Radikale skulle have været på i forgårs, andre at det var Enhedslisten i aftes. Tv-valget med de ni stjerner er så stort som mælkevejen, at man aldrig finder hjem.

Jeg havde håbet på - som i 2007 - at læne mig tilbage til rolige, velunderbygggede og vedholdende spørgsmål fra Steffen Kretz. Men hvem var det? Selveste bulldozeren Jens Olaf Jersild, der indtog scenen.

Engang var jeg selv studievært - det er så længe siden, at alle søndag morgen hos bageren heldigvis har glemt det. Da lærte jeg, at en vært skal holde mikrofonen lige lidt tættere på gæsten end på sig selv. Og tøjmæssigt i hvert fald ikke være pænere klædt end sin gæst.

Scenen var sat i "Rigets Midte" i Danmarks længste rum Vandrehallen midt på Christiansborg. Jersild var placeret bedst foran grundlovene og vinduer ved et grimt hvidt bord, mens politikerne sad lidt kejtet med en baggrund, der hverken var fugl eller fisk. Det lange rum bagved var eksempelvis kedeligt lyssat - DRs mange teknikere må kunne gøre det bedre.

Fakta

Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.


Kilde: Altinget.dk
Foto:

Værten bedst klædt
Silden, som vi kolleger altid har kaldt ham, sad i billedet med armen udstrakt, så han fyldte billedet mere ud end sine to gæster: politisk leder Anders Samuelsen og politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll. Det er også lige før, at en sekund- og ordtælling ville vise, at han talte for to. Hans hvide skjorte og mørke jakke var lidt et skridt højere oppe på protokollens hierarki end de to små mænd fra LA, der lignede Dupont og Dupond - ens klædte i et lidt lysere snit, som de var.

Jersild så mere sober og sund ud end længe, og hans intensitet og præcision i de sproglige kaskader fejler intet. Han har helt øjensynligt let ved den politiske substans. Han skal nok holde hjem.

Som seer savnede man svar: Hvad med værdierne? Hvad med kulturen? Hvad med uddannelserne? Hvad med integrationen? Hvad med EU og euro? Hvad med krigene?

Rasmus Nielsen
Chefredaktør, Altinget.dk

Anders Samuelsen har gjort sit parti en ganske alvorlig bjørnetjeneste de senere uger og timer ved at skælde skingert ud på journalister. I aftes blev der varmet op til præsentationsrunden med en scene, hvor han skælder ud på selveste Politiken-chefen Bo Lidegaard for at være uforberedt. Samuelsen fra Horsens ville hellere være ude i virkeligheden end på Rådhuspladsen. Hvad lavede han så dér?

Han skulle huske formidlingsgeniet Poul Schlüters gamle ord: - Skæld aldrig ud på journalister. De er så nærtagende, og de får altid det sidste ord.

Jeg troede på ham
Til det politiske interview, der stort set handlede om kroner i lommen, vækst og beskæftigelse. LA vil spare 40.000 offentligt ansatte. Normalt noget en politiker vil fortie men ikke Samuelsen, der næppe heller henter mange stemmer hér. Dem, der bliver tilbage, skal bare væk fra blanketterne og ud til børnene, så får borgerne den samme velfærdsservice, mente han. Så langt så godt.

Frem for at fyre partiets eget præsentationsprogram af slavisk i starten blev det nu mere organisk op til værten at time indslaget, der var instrueret af Niels Nørgaard for Zentropa. Det var en øjensynlig low budget produktion med journalistiske virkemidler - crawl tekst forneden skulle vel illudere, at LA havde indtaget News? Sjovt at partiet bruger journalistikken som fortællemåde, når man nu har set sig så sur på pressen.

The point of no return kom, da Jersild spillede et klip med forskningschef i økonomi-institutionen DREAM, Peter Stephensen, der ikke ville give nogen garanti for, at LAs vækstplan kan skabe 210.000 nye dansk jobs i 2020. Det kommer an på, om krisen er overstået eller ej, fastslog han.

Den ellers hurtigtsnakkende Samuelsen med den lidt sjuskede udtale var klar med paraden, da han kom på: - Jeg er 100% enig med ham. Det præcise resultat afhænger af krisens udvikling. Faktum er bare, at gør vi ingenting, så sker der ingenting.

Lige dér troede jeg på ham.

Enkeltsagen - hvad med resten?
Simon Emil Ammitzbøll kom ind i slaget få gange med præcise, velvalgte og letforståelige ord. Han har en venlighed, et nærvær og en charme, partibossen kunne lære af. Både mænd og kvinder har godt af at lægge stemmen lidt dybere ned - det gælder i særdeleshed Simon Emil.

Jeg så "Mød Liberal Alliance" sammen med en førstegangsvælger, sådan en skal man jo lytte til. Han har en fortid i KU og tænker således alvorligt på liste C, men skulle nu lige se, om ikke han fik en mere ren vare med LA. Han blev lidt skuffet. Det var kun vækst og økonomi.

Som seer savnede man svar: Hvad med værdierne? Hvad med kulturen? Hvad med uddannelserne? Hvad med integrationen? Hvad med EU og euro? Hvad med krigene?

Alligevel må den radikale nestor og formentlig kommende gruppeformand Marianne Jelved have siddet beklemt i sin tv-sofa: - Engang var de to drenge mit partis håb for fremtiden. Nu er de gået.

Nu truer et nyt tv-døgn. Med al det valg-tv burde denne anmeldelse udkomme hver-hver anden time. Det bliver ikke svært at finde noget at skrive om til i morgen.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Jens Olaf Jersild

Studievært, DR
journalist (DJH 1982)

0:000:00